foto

Penelope Wilton

  • nar. 3.6.1946 (70 let)
    Scarborough, Severní Yorkshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým menom Penelope Alice Wilton sa narodila 3. júna 1946 ako druhá z troch dcér obchodníka Clifforda Wiltona a jeho manželky – herečky a tanečníčky – Alice Traversovej. Lásku k herectvu zdedila z matkinej strany. Zatiaľ čo jej strýko Bill Travers (Born Free, 1966) a teta Linden Travers (The Lady Vanishes, 1938) boli filmoví herci, jej bratranec Richard Morant pôsobil na divadelných doskách. V detstve trpela dyslexiou, poruchou čítania, ktorá sa s ňou vliekla až do obdobia puberty. Húževnatosť a vytrvalosť jej napokon pomohli prekonať túto poruchu a podobne ako jej sestry – Rosemary a Linda – zmaturovala na internátnej škole v Newcastli a odišla študovať herectvo do Londýna.

Svoj televízny debut odštartovala v roku 1972 v televíznej adaptácii hry Georgea Bernarda Shawa MRS. WARREN'S PROFFESION, ktorá bola vysielaná na stanici BBC One v rámci seriálového cyklu Play of the Month (1965 – 1983). Svoj filmový debut zahájila v obscénnej dobovej komédii JOSEPH ANDREWS (1977). Onedlho po tom prišli aj prvé herecké ocenenia. V roku 1981 získala divadelné ocenenie London Critics' Circle Theatre Award za výkon v Shakespearovej hre MUCH ADO ABOUT NOTHING a prvú z piatich nominácií na cenu Laurencea Oliviera za výkon v Shawovej hre MAN AND SUPERMAN. V tomto čase sa vydala za herca Daniela Masseya. Ich prvý syn sa narodil predčasne a neprežil, ich druhé dieťa – dcéra Alice sa narodila v roku 1977. V roku 1984 sa však rozviedli po tom, čo sa Daniel zamiloval do jej mladšej sestry Lindy, s ktorou sa nakoniec aj oženil. Wiltonová v tom istom roku začala účinkovať v seriáli EVER DECREASING CIRCLES (1984 – 1989) po boku Richarda Briersa ako trpezlivá manželka samozvaného vodcu miestnej komunity. V roku 1985 si zahrala v komédii LAUGHTERHOUSE po boku Iana Holma, za ktorého sa v roku 1991 vydala. Ich manželstvo skončilo rozvodom v roku 2001.

Wiltonová pokračovala aj naďalej ako divadelná herečka. V roku 1988 si odniesla druhú nomináciu na cenu Laurencea Oliviera za výkon v hre THE SECRET RAPTURE a získala aj úlohy na striebornom plátne. Za zmienku stojí rola Wendy Woodsovej, manželky novinára a aktivistu bojujúceho proti apartheidu Donalda Woodsa vo filme Richarda Attenborougha CRY FREEDOM (1987). V roku 1991 sa spolu s Holmom objavila v minisérii THE BORROWERS natočenej na motívy knihy Mary Hortonovej o malých človiečikoch žijúcich na anglickom vidieku. Z minisérie sa stal veľký hit, ktorý obom hercom vyniesol nomináciu na BAFTA Award a pokračovanie s názvom THE RETURN OF THE BORROWERS (1993). V roku 1994 si odniesla druhú London Critics' Circle Theatre Award a tretiu nomináciu na cenu Laurencea Oliviera za výkon v hre Terencea Rattigana THE DEEP BLUE SEA.

Zahrala si aj po boku veľkých hviezd. V roku 2001 sa spolu s Judi Dench a Kate Winslet objavila vo filme IRIS, ktorý bol príbehom lásky spisovateľky Iris Murdochovej a Johna Bayleya. V roku 2005 hrala vo filme Woodyho Allena MATCH POINT a v ten istý rok stvárnila aj Pani Gardinerovú, tetu sestier Bennetových, vo filmovom spracovaní klasického románu Jane Austenovej PRIDE & PREJUDICE v hlavných úlohách s Keirou Knightley a Matthewom Macfadyenom. V roku 2008 obdržala štvrtú nomináciu na cenu Laurencea Oliviera za výkon v hre Henrika Ibsena JOHN GABRIEL BORKMAN a v roku 2009 nasledovala piata, zatiaľ posledná, Olivierova nominácia za hru THE CHALK GARDEN.

Momentálne účinkuje v úspešnom seriáli DOWNTON ABBEY (2010), kde hrá Isobel Crawleyovú, vdovu po doktorovi Reginaldovi Crawleym a predstaviteľku meštiackej triedy, ktorej názory a činy sa nie vždy zhodujú s konvenciami vyššej spoločnosti, ktorú v seriáli reprezentuje najmä postava Violet Crawleyovej, grófky z Granthamu (Maggie Smith). Všeobecná popularita seriálu priniesla Penelope viacero televíznych úloh, ako aj opätovné stretnutie s Maggie Smith a s jej divadelnými priateľmi vrátane Judi Dench, Billa Nighyho a Celie Imrieovej v prekvapujúcom filmovom hite THE BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL (2011).

Zoja "weexie" Weberová

Herecká filmografie

Filmy

2016 Obr Dobr
2015 Druhý báječný hotel Marigold
2013 Belle
2012 Dívka (TV film)
2011 Báječný hotel Marigold
2009 Margot (TV film)
Slečna Marplová: Smysluplná vražda (TV film)
2007 Célébration (TV film)
Nalomené vztahy (TV film)
2006 Šprti
2005 Match Point - Hra osudu
Pád (TV film)
Pán času: Vánoční invaze (TV film)
Pýcha a předsudek
2004 Soumrak mrtvých
2003 Holky z kalendáře
Lucky Jim (TV film)
2001 Iris
Viktorie a Albert (TV film)
Whistle-Blower, The (TV film)
2000 Rockaby (TV film)
1999 Gooseberries Don't Dance
Kouzelná zahrada
1998 Alenka v zemi za zrcadlem (TV film)
This Could Be the Last Time (TV film)
1995 V žáru lásky
1994 Deep Blue Sea, The (TV film)
1993 Secret Rapture, The
1992 Sveďte to na poslíčka
1987 Volání svobody
1986 Profesore, jdete pozdě!
1984 Laughterhouse
1982 Král Lear (TV film)
Tale of Beatrix Potter, The (TV film)
1981 Francouzova milenka
Othello (TV film)
1978 Norman Conquests: Living Together, The (TV film)
Norman Conquests: Round and Round the Garden, The (TV film)
Norman Conquests: Table Manners, The (TV film)
1977 Joseph Andrews
1976 Widowing of Mrs. Holroyd (TV film)
1975 King Lear (TV film)
1973 The Song of Songs (TV film)
1972 Affair of Honour, An (TV film)
Mrs. Warren's Profession (TV film)

TV seriály

2016 Brief Encounters (TV seriál)
2015 Panství Downton (TV seriál)
Christmas Special (S06E09)
Epizoda 8 (S06E08)
Epizoda 7 (S06E07)
další epizody (9)
2014 Panství Downton (TV seriál)
A Moorland Holiday (S05E09)
Episode #5.8 (S05E08)
Episode #5.7 (S05E07)
další epizody (9)
2013 Panství Downton (TV seriál)
The London Season (S04E09)
Episode #4.8 (S04E08)
Episode #4.7 (S04E07)
další epizody (9)
2012 Panství Downton (TV seriál)
A Journey to the Highlands (S03E09)
Episode #3.8 (S03E08)
Episode #3.7 (S03E07)
další epizody (9)
2011 North by Northamptonshire (TV seriál)
Panství Downton (TV seriál)
Christmas at Downton Abbey (S02E09)
Episode #2.8 (S02E08)
Episode #2.7 (S02E07)
další epizody (9)
South Riding (TV seriál)
2010 Panství Downton (TV seriál)
Episode #1.7 (S01E07)
Episode #1.6 (S01E06)
Episode #1.5 (S01E05)
další epizody (6)
2008 Pán času (TV seriál) - herec, a.z.
Konec cesty (S04E13) - a.z.
Ukradená Země (S04E12)
Umučení (TV seriál)
2007 Pět dní (TV seriál)
2005 Pán času (TV seriál)
Třetí světová válka (S01E05)
Vetřelci v Londýně (S01E04)
2004 Slečna Marplová (TV seriál)
2001 Bob & Rose (TV seriál)
1999 Manželky a dcery (TV seriál)
1998 Talking Heads 2 (TV seriál)
1993 The Return of the Borrowers (TV seriál)
1992 Borrowers, The (TV seriál)
Screaming (TV seriál)
1986 Monocled Mutineer, The (TV seriál)
1984 Ever Decreasing Circles (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)

Dokumentární

2013 Doctor Who: The Doctors Revisited (TV seriál)
National Theatre Live: 50 Years on Stage (TV film)
2011 Panství Downton: Pohled do zákulisí (TV film)
2000 Richard Briers: A Good Life (TV film)

TV pořady

2000 Victoria Wood with All the Trimmings (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace