Reklama

Reklama

André Claveau

André Claveau

nar. 17.12.1911
Paříž, Île de France, Francie

zem. 04.07.2003 (91 let)
Brassac, Francie

Biografie

André Claveau patřil po druhé světové válce ve Francii k populárním osobnostem, prosadil se především jako zpěvák, velké role si ale zahrál také v několika filmech. Pocházel z Paříže a studoval na uměleckých školách, ve třicátých letech začal pracovat jako grafik a výtvarník pro divadla. Mezitím v sobě objevil nadání ke zpěvu a v roce 1936 zvítězil v talentové soutěži vyhlášené rozhlasovou stanicí Le Poste Parisien. Poté začal profesionálně zpívat v kabaretech a hudebních divadlech, uplatnění našel také v rozhlase a nahrával i první gramofonové desky, ve filmu zazněl jeho hlas poprvé již ve sportovní komedii ŠAMPIÓNI FRANCIE (Champions de France, 1938).

Během druhé světové války se André Claveau postupně vypracoval mezi nejžádanější zpěváky a nedlouho nato se dostal i před kameru. V komedii OSUD SE BAVÍ (Le destin s'amuse, 1947) vytvořil ústřední dvojici s vycházející hvězdou Dany Robin, později hrál velkou roli zpěváka Philippa v úspěšné komedii ŽÁDNÁ DOVOLENÁ PRO PANA STAROSTU (Pas de vacances pour Monsieur le Maire, 1952). Mezitím jeho hlas zazněl i v několika dalších filmech včetně krátkých snímků, především ale pokračoval v sólové dráze zpěváka, absolvoval řadu zájezdů po Francii, zpíval v rozhlase a vydával jednu desku za druhou.

Poslední hlavní roli ve filmu hrál v komedii JEDINÝ DEN S VÁMI (Un jour avec vous, 1952), za zmínku ale stojí i jeho menší vystoupení v Renoirově filmu FRANCOUZSKÝ KANKÁN (French Cancan, 1954). Svůj poslední velký úspěch jako zpěvák zažil v roce 1958, kdy v mezinárodní soutěže Eurovize zvítězil s písní Dors mon amour (přímý přenos vidělo v televizi v různých zemích dvacet miliónů diváků). Přestože tehdy stál na vrcholu popularity, rozhodl se zcela ukončit své další umělecké aktivity a stáhl se do soukromí. Od počátku šedesátých let přestal veřejně vystupovat, neposkytoval rozhovory, ani se nenechával fotografovat, protože chtěl, aby si jej Francie uchovala v paměti v jeho nejlepších letech.

André Claveau zemřel v malé vesnici Brassac na jihu Francie 4. července 2003 ve věku 87 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Host

Reklama

Reklama