foto

Saro Urzì

  • nar. 24.2.1913
    Catania, Itálie
  • zem. 2.11.1979 (66 let)
    San Giuseppe Vesuviano, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Saro Urzì byl oblíbeným představitelem venkovských italských typů, proslavila jej spolupráce s režisérem Pietrem Germim nebo série úspěšných komedií o Donu Camillovi, hrál také ve Francii, Německu nebo amerických filmech realizovaných v Evropě. Vlastním jménem se jmenoval Rosario Urzì a pocházel ze Sicílie, již v mládí ale odešel zkusit štěstí do Říma. Tady nejprve vystřídal několik zaměstnání, nakonec zakotvil v divadelních souborech mladých herců a koncem třicátých let se poprvé objevil ve filmu.

Jeho debutem byla bezejmenná role v hudebním filmu PREMIÉRA BUTTERFLY (Il sogno di Butterfly, 1939) režiséra Carmina Gallone, s nímž Urzì později točil ještě několikrát. Za druhé světové války se jeho filmografie začala rozrůstat o další menší role ve filmech různých žánrů. Z anonymity podružných epizod jej vyzdvihl až režisér Pietro Germi, který mu nabídl roli velitele venkovské policejní stanice ve filmu JMÉNEM ZÁKONA (Il nome della legge, 1949). Za tuto kreaci získal Urzì Stříbrnou stuhu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli udělovanou Italským syndikátem filmových novinářů a v úspěšné spolupráci s Germim pokračoval i v dalších letech, připomeňme například roli podvodníka Ciccia v neorealistickém dramatu CESTA NADĚJE (Il cammino della speranza, 1950) nebo řidiče Gigiho jako přítele titulního hrdiny (kterého hrál sám Germi) v mezinárodně oceněném snímku TATÍNEK (Il ferroviere, 1956).

Další popularitu ve svých lidových typech získal Saro Urzì v postavě holiče Brusca, kterou hrál v pěti oblíbených komediích o Donu Camillovi, první z nich byl film MALÝ SVĚT DONA CAMILLA (Don Camillo, 1952), naposledy se v této úloze objevil ve filmu SOUDRUH DON CAMILLO (Il compagno Don Camillo, 1965). Mimoto si zahrál i v jedné části slavné trilogie o chlebu a lásce a jako divadelní principál Don Nicola se objevil ve filmu CHLÉB, LÁSKA A ŽÁRLIVOST (Pane, amore e gelosia, 1954). První zkušenosti s produkcí mimo Itálii získal s americkým filmem ĎÁBLA PŘEMÁHEJ (Beat the Devil, 1953), který se natáčel ve Španělsku (tady hrál kapitána SS). Větší i vedlejší role hrál v té době několikrát ročně, často to byl například dobrodružný žánr.

Dalším Urzìho triumfem byl film SVEDENÁ A OPUŠTĚNÁ (Sedotta e abbandonata, 1964), opět v režii Pietra Germiho. Tady hrál maloměstského podnikatele a autoritativního otce hlavní hrdinky (Stefania Sandrelli) a za svou roli získal opět Stříbrnou stuhu pro nejlepšího herce, byl oceněn i na festivalu v Cannes. I když již dříve točil ve Francii, právě úspěch v Cannes mu otevřel cestu k více francouzským filmům (SMOLAŘ - Le corniaud, 1964), v režii Claude Chabrola pak v Řecku natočil špionážní parodii KORINTSKÁ CESTA (La route corinthe, 1967). Počátkem 70. let hrál v několika dramatech s kriminálním pozadím, znovu se ale spojil i s Pietrem Germim, v jehož filmu ALFRÉDE, ALFRÉDE (Alfredo, Alfredo, 1972) byl opět otcem Stefanie Sandrelli. Nelze opomenout ani slavný Coppolův film KMOTR (The Godfather, 1972), i když tady se s dalšími italskými herci jen mihnul v malé roli.

Urzìho filmografii uzavírá snímek GIOVANNINO (1976), kde si opět zahrál otce hlavního hrdiny (Christian de Sica), pak se vrátil na rodnou Sicílii, kde dožil v soukromí. Saro Urzì zemřel na následky infarktu v San Giuseppe Vesuviano poblíž Neapole 2. listopadu 1979 ve věku 66 let. Zanechal po sobě devadesát filmových rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1976 Giovannino
Occhio alla vedova!
1975 Sergente Rompiglioni diventa... caporale
1973 Figlioccio del padrino, Il
Sgarro alla camorra
1972 Alfréde, Alfréde!
Kmotr
Mafie za mřížemi
Torino nera
1971 Inibizioni del dottor Gaudenzi, vedovo, col complesso della buoanima, Le
1970 Caso di coscienza, Un
Prima notte del Dottor Danieli, industriale col complesso del... giocattolo, La
Principe coronato cercasi per ricca ereditiera
1969 Serafino
1968 Vivre la nuit
1967 Gente d'onore
Korintská silnice
1966 Fortuna
Já, já, já ... a ti druzí
Modesty Blaise
1965 Compagno Don Camillo, Il
Chant du monde, Le
Mission spéciale à Caracas
Smolař
1964 Storia di notte, Una
Svedená a opuštěná
1963 Divorzio alla siciliana
1962 Sgarro, Lo
1961 Den lvů
Don Camillo monsignore ma non troppo
1960 Ça va être ta fête
Cavalcata selvaggia
Filles sèment le vent, Les
1959 Avventurieri dei tropici, Gli
Figlio del corsaro rosso, Il
Mafiosi, I
Zatracený malér
1958 Nella città l'inferno
Romarei, das Mädchen mit den grünen Augen
1957 Dinanzi a noi il cielo
Fidanzati della morte, I
Liane, die weiße Sklavin
Marchands de filles
Uomo di paglia, L'
1956 Tatínek
1955 Don Camillo e l'onorevole Peppone
Ladra, La
Motivo in maschera
1954 Cañas y barro
Cinque dell'adamello, I
Cronaca di un delitto
Chléb, láska a žárlivost
Opinione pubblica
1953 Návrat dona Camilla
Poraž ďábla
Rivalità
1952 Fratelli d'Italia
Il brigante di Tacca del Lupo
Io, Amleto
Malý svět dona Camilla
1951 Fuoco nero
Vendetta del corsaro, La
1950 Barriera a Settentrione
Bivio, Il
Cesta naděje
Falsari, I
Monello della strada, Il
1949 Ho sognato il paradiso
In nome della legge
Mano della morta, La
Monastero di Santa Chiara
Sparviero del Nilo, Lo
1948 Emigrantes
1947 Tombolo, paradiso nero
1945 Freccia nel fianco, La
1943 Campo de' fiori
Harlem
Inviati speciali
Locandiera, La
1942 Giorno di nozze
Odessa in fiamme
Výstřel
1941 Compagnia della teppa, La
Marco Visconti
Pia de' Tolomei
Tosca
1940 Senza cielo
1939 Conquista dell'aria, La
Premiéra Butterfly

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace