foto

Leonardo DiCaprio

  • nar. 11.11.1974 (39 let)
    Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Držitel mnoha cen a trojnásobný držitel nominace na Oscara. Za roli ve filmu Quentina Tarantina Nespoutaný Django byl nominován na Zlatý glóbus. Před filmem Nespoutaný Django hrál v režii Clinta Eastwooda hlavní roli ve filmu J. Edgar. Za svůj výkon v tomto filmu získal cenu Zlatý glóbus a nominace na Cenu kritiků a cenu Sdružení filmových a televizních herců (SAG). Dále hrál v kasovním trháku Christophera Nolana Počátek a dramatickém thrilleru Martina Scorseseho Prokletý ostrov.

V roce 2007 byl nominován na Oscara za výkon v dramatu Edwarda Zwicka Krvavý diamant, za který také obdržel Zlatý glóbus, Cenu kritiků a nominaci na cenu Sdružení filmových a televizních herců (SAG). V témže roce získal Zlatý glóbus, cenu BAFTA, Cenu kritiků a nominace na cenu Sdružení filmových a televizních herců (SAG) za svou roli ve Scorseseho filmu Skrytá identita, který získal Oscara za nejlepší film. Společně s celým obsazením filmu Skrytá identita byl nominován na cenu Sdružení filmových a televizních herců (SAG) za nelepší herecký výkon.

V minulosti získal nominaci na Oscara za svůj výkon v uznávaném Scorseseho životopisném filmu z roku 2004 Letec. Za své ztvárnění Howarda Hughese získal cenu Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší dramatický herec a nominaci na Cenu kritiků a cenu BAFTA. Společně s ostatními herci ve filmu Letec byl nominován na cenu Sdružení filmových a televizních herců (SAG), jednou v kategorii Nejlepší herec a podruhé za nejlepší herecký výkon.

Vedle herectví si DiCaprio založil vlastní produkční společnost Appian Way. Pod hlavičkou společnosti Appian Way napsal, produkoval a četl komentář k uznávanému dokumentárnímu filmu 11. hodina, zaměřenému na ochranu životního prostředí. Společnost Appian Way dále produkovala již dříve zmíněné filmy Prokletý ostrov a Letec, dále filmy Dny zrady, Červená Karkulka, Orphan, Veřejní nepřátelé nebo filmy Out of the Furnace s Christianem Balem a Woody Harrelsonem v hlavních rolích a Na hraně s Justinem Timberlakem a Benem Affleckem.

DiCaprio se narodil v Hollywoodu v Kalifornii a hrát začal už ve 14 letech. Průlom přišel v roce 1993 s rolí v celovečerní filmové adaptaci autobiografického dramatu Tobiase Wolffa v režii Michaela Caton-Jonese Dospívání po americku. Ještě v témže roce obsadil jednu z hlavních rolí ve filmu Lasse Hallströma Co žere Gilberta Grapea a za své ztvárnění mentálně postiženého mladíka získal své první nominace na Oscara a Zlatý glóbus. Dále získal cenu National Board of Review za nejlepší vedlejší roli a za svůj výkon ve filmu cenu New Generation udělovanou Asociací filmových kritiků Los Angeles.

V roce 1995 si DiCaprio zahrál hlavní role ve třech velmi odlišných filmech, počínaje westernem Sama Raimiho Rychlejší než smrt. Vysloužil si také uznání za svůj výkon v roli narkomana Jima Carrolla v hrůzném dramatu Rváčův deník a za ztvárnění narušeného sexuálně nevázaného básníka Arthura Rimbauda ve filmu Agnieszky Hollandové Úplné zatmění. V následujícím roce si DiCaprio zahrál hlavní roli v nové filmové adaptaci Baze Luhrmanna Romeo a Julie, za kterou získal na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu cenu za nejlepší herecký výkon. Připojil se také k hvězdnému obsazení ve filmu Marvinův pokoj, za který byl celý tým nominován na cenu Sdružení filmových a televizních herců (SAG) za vynikající herecký výkon. V roce 1997 hrál DiCaprio po boku Kate Winsletové v kasovním trháku Titanik, za který byl nominován na cenu Zlatý glóbus. Na své cestě k 11 Oscarům, včetně Oscara za nejlepší film, tento film prolomil všechny rekordy v prodeji vstupenek.

O DiCapriovi je známo, že se věnuje ochraně životního prostředí v celosvětovém měřítku a že produkuje kreativní projekty, například dokumentární film 11. hodina, po kterém byly zahájeny četné kampaně upozorňující veřejnost na tuto problematiku, a byla založena Nadace Leonarda DiCapria. DiCaprio je členem výborů ve Světovém fondu na ochranu přírody, Radě pro ochranu přírodních zdrojů a Mezinárodním fondu na ochranu zvířat.

Warner Bros. CZ

Herecká filmografie

2015 King Harald
Mean Business on North Ganson Street
Revenant, The
Untitled Melco-Crown Project
2013 Velký Gatsby
Vlk z Wall Street
2012 Nespoutaný Django
2011 J. Edgar
2010 Počátek
Prokletý ostrov
2008 Labyrint lží
Nouzový východ
2006 Krvavý diamant
Skrytá identita
2004 Letec
2002 Gangy New Yorku
Chyť mě, když to dokážeš
2001 Don's Plum Bar
2000 Pláž
1998 Celebrity
Muž se železnou maskou
1997 Titanic
1996 Marvinův pokoj
Romeo a Julie
1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
Rváčův deník
Rychlejší než smrt
Úplné zatmění
1994 Foot Shooting Party, The
1993 Co žere Gilberta Grapea
Dospívání po americku
1992 Jedovatý břečťan
1991 Critters 3
1990 Parenthood (TV seriál)
1988 Roseanne (TV seriál)
1985 Growing Pains (TV seriál)
1984 Santa Barbara (TV seriál)

Dokumentární

2012 10 věcí, které nevíte (TV seriál)
2011 Love We Make, The (video film)
2010 Dante Ferretti: Scenografo italiano
DREAMS: Cinema of the Subconscious
Hope For Haiti Now (koncert)
Hubbleův teleskop 3D
Inception - Making of film
2009 Actionable Intelligence: Deconstructing 'Body of Lies' (video film)
2008 Meat the Truth - a.z.
2007 Americká nenasytnost (TV seriál)
Napříč světem zločinu: Jak zločin a násilí v Malé Itálii ovlivnily Scorseseho práci (video film)
Příběh bostonského gangstera: Skutečný člověk, který byl předobrazem Jacka Nicholsona (video film)
11. hodina
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2003 'Catch Me If You Can': Behind the Camera (video film)
'Catch Me If You Can': In Closing (video film)
'Catch Me If You Can': The Casting of the Film (video film)
Frank Abagnale: Between Reality and Fiction (video film)
100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 Concert for New York City, The (koncert)
Historie vs. Hollywood (TV seriál)
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
Directors, The (TV seriál)
1998 Beyond Titanic (TV film)
Leonardo DiCaprio - Život hvězdy (video film)
Portrét Leonardo
Titanic: Breaking New Ground (TV film)
1997 Directors: James Cameron (video film)
1995 Total Eclipse (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 17th Annual Critics' Choice Movie Awards, The (TV pořad)
2011 37th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 David Blaine: Street Magic (TV pořad)
1991 Charlie Rose Show, The (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2007 11. hodina

TV pořady

2008 Greensburg (TV pořad)