foto

Lubor Tokoš

  • nar. 7.2.1923
    Šternberk, Československo
  • zem. 26.9.2003 (80 let)
    Zlín, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lubor Tokoš byl český divadelní, filmový a televizní herec, spolupracoval také s rozhlasem. Věnoval se i malířství a psaní knih. Do podvědomí diváků se dostává zejména díky svému charakteristickému hlasu. V mládí vytvořil nezapomenutelnou hlavní roli Simona Harta ve filmu VYNÁLEZ ZKÁZY režiséra Karla Zemana.

Než přešel k divadlu, studoval vojenské gymnázium. Nejprve však v divadle pracoval jako nápověda. Během svého života prošel divadly v Hodoníně, Brně, Uherském Hradišti, Ostravě, Praze, Olomouci a Zlíně. Divadlo definitivně opustil roku 1985. V rozhlase natočil více než tisíc programů a čítával pro nevidomé v pražském studiu Karla Emanuela Macana. Ve filmu vytvořil desítky rolí.

Za zmínku z filmů stojí např. SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986), O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI (1987) či GOLET V ÚDOLÍ (1995). Roku 2002 obdržel cenu Thálie za celoživotní dílo.

martin "mathezz" perina

Herecká filmografie

2003 Cesta byla suchá, místy mokrá (TV film)
2002 Kožené slunce (TV film)
Poslání s podrazem (TV film)
2000 Dvojrole
1998 Šmankote, babičko, čaruj!
1997 Čas jeřabin (TV film)
Doktor Munory a jiní lidé (TV film)
Silvestr s dědou (TV film)
Sobecký obr (TV film)
1996 Chladné srdce (TV film)
O princezně, měsíci a hvězdě (TV film)
O princi Truhlíkovi (TV film)
O sirotkovi z Radhoště (TV film)
1995 Golet v údolí
Sen o krásné panně (TV film)
Zlatník Ondra (TV film)
1994 Pevnost
1993 Dick Whittington (TV film)
1992 Kocourkov (TV film)
Tvář za sklem (TV film)
1991 Šance jako hrom (TV film)
1990 Báje o Sisifovi
Hádanice (TV film)
Motýlí čas
1989 Než poznáš první úsměv (TV film)
Poklad rytíře Miloty
Supersen (TV film)
Toulky krajem (TV seriál)
1988 Čertova skála (TV film)
Hurá za ním
Ikaros
Nefňukej, veverko!
Veverka a kouzelná mušle
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Mág
O falešných muzikantech (TV film)
O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Hokynářská balada (E07)
Petr a Jan (TV film)
Profesor Popelnice (TV film)
Spřízněni dobou (TV seriál)
Třináctý předseda (TV film)
Večerní svítání (TV film)
Viktor Veliký (TV film)
V kleštích (TV film)
1986 Lev s bílou hřívou
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Narkomani (E14)
Případ žárlivého muže (TV film)
Smrt krásných srnců
Spor o bohyni (TV film)
Svědectví čarovného zvonu (TV film)
1985 Duhová kulička (TV film)
Nikotýnka (TV film)
Pohlaď kočce uši
Zlatý drak (TV film)
1984 Skřivánek a sova (TV film)
Vrah (TV film)
Výbuch bude v pět
Ztracené hodinky (TV film)
1983 Komtesa Mary (TV film)
Medik (TV film)
O statečném kováři
1982 Prak darebák
1981 Kopretiny pro zámeckou paní
1980 Děti zítřků
Sonáta pro zrzku
1978 Past na kachnu
1977 Což takhle dát si špenát
Jak se budí princezny
1976 Boty plné vody
Zn.: „3 + 1, Praha“ (studentský film)
1975 Dva muži hlásí příchod
Na konci světa
Profesoři za školou
1974 Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
1973 Zlá noc
1972 Dvě věci pro život
Elixíry ďábla
Návraty
Podezření
Smrt si vybírá
Ukradená bitva
1971 Dívka na koštěti
Svědectví mrtvých očí
Tajemství velikého vypravěče
Temná brána noci (studentský film)
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Jak se stal hastrman v Rokytnici ševcem (TV film)
Návštěvy
Ucho
1969 Kladivo na čarodějnice
Zimní pohádka
1965 Svatba s podmínkou
1964 Cesta kolem světa za 80 dní (divadelní záznam)
Láska nebeská
1963 Táto, přečti to!
Věštec
1962 Černé démanty (TV film)
Letos v září
Neklidnou hladinou
Praha nultá hodina
1961 OK 12 startuje
Reportáž psaná na oprátce
Všichni moji synové (TV film)
1960 Černá sobota
Rychlík do Ostravy
Tři tuny prachu
1959 Křižovatky
1958 Černý prapor
Vynález zkázy
1951 Štika v rybníce
1949 Veliká příležitost
1948 Křížová trojka

Dokumentární

2003 Předčasná úmrtí: Největší z českých pierotů (TV film)
1999 Svět, kde se nežebrá aneb Galerie podvodníků v Čechách (TV seriál)
1995 Lubor Tokoš jako malíř (TV film)
Růžemi navštívený (TV film)
1991 Vánoční koncert z moravských pastorel (koncert)
1990 Antonín Dvořák (TV film)
1963 Zrození atomového věku (TV film)

TV pořady

2002 Joža Uprka - barvy a písně (TV pořad) - vyp.
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace