foto

Dominique Lavanant

  • nar. 24.4.1944 (72 let)
    Morlaix, Finistère, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Dominique Lavanant vstoupila do světa filmu díky spojení s populární divadelní formací Le Splendid a na přelomu 70. a 80. let dvacátého století se stala značně vytíženou filmovou herečkou. Narodila se v Morlaix na severním pobřeží Francie a původně studovala ve Velké Británii, později se ale nechala zapsat do hereckých kurzů osvědčených divadelních pedagogů ve Francii.

Po několika konkurzech začala hrát profesionální divadlo v roce 1970, před kamerou se objevovala až od poloviny sedmdesátých let, jako prostitutka například v komedii KOLÁČE Z PONT-AVEN (Les galettes de Pont-Aven, 1975). Širší možnosti se před ní otevřely až po připojení k již zmíněné divadelní skupině Le Splendid. K ní patřili například Christian Clavier, Thierry Lhermitte, Gérard Jugnot nebo Josiane Balasko. S nimi hrála poprvé v historické komedii NEDOSTANETE ALSASKO A LOTRINSKO (Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine, 1977), kde hned dostala velkou příležitost v hlavní ženské roli královny Madeleine.

Herci z Le Splendid se ve druhé polovině 70. let začali kolektivně prosazovat ve francouzské kinematografii svými neotřelými komediemi, jejich prvním velkým úspěchem byla prázdninová veselohra OPÁLENÍ (Les bronzés, 1978), na níž měla Dominique Lavanant i scénáristický podíl. Velký divácký ohlas zaznamenala i navazující komedie OPÁLENÍ NA LYŽÍCH (Les bronzés font du ski, 1979). Herci z Le Splendid se mezitím začali uplatňovat i jednotlivě a Dominique Lavanant točila například dvakrát s Annie Girardot (MLUV, MLUV, ZAJÍMÁŠ MĚ - Cause toujours... tu m'intéresses, 1979), mihla se i po boku Lina Ventury ve filmu MOTÝL NA RAMENI (Un papillon sur l'épaule, 1978), s kolegou Le Splendid Gérardem Jugnotem se objevila také v komedii RÁNA DEŠTNÍKEM (Le coup du parapluie, 1980). Jako bývalá milenka Clauda Brasseura se zviditelnila i v mimořádné úspěšné komedii VEČÍREK (La boum, 1980).

I když Dominique Lavanant hrála jen vedlejší role, během osmdesátých let zůstávala hojně obsazovanou herečkou a její stoupající význam lze doložit čtyřmi nominacemi na prestižní filmovou cenu Cézara. Získala ji ale jen jednou za film PODEZŘELÝ AGENT (Agent trouble, 1988), mezitím jsme ji i u nás mohli vidět například jako chůvu paní Raponsovou v populární komedii TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ (Trois hommes et un couffin, 1985; také za tuto roli byla nominována na Cézara), zmínku si zaslouží i dvojí spolupráce, k níž ji přizval André Téchiné (HASNOUCÍ DEN - Hôtel des Amériques, 1981; SCHŮZKA - Rendez-vous, 1985), znovu stála před kamerou také s kolegy z Le Splendid (DĚDOUŠEK SE DAL NA ODBOJ - Papy fait de la résistance, 1983). Souběžně pokračovala i v aktivitách na jevišti a v 80. letech hrála například v Théâtre des Bouffes Parisiens.

Během devadesátých let Dominique Lavanant zvolnila tempo ve filmování, velký prostor ale dostala v televizi. Nejprve to byla titulní role v detektivním seriálu IMOGENE (1989-1996), další titulní postavu jeptišky, bývalé policistky, která se nechce vzdát někdejšího povolání, ztvárnila v seriálu PŘÍPADY SESTRY TEREZY (SoeurThérèse.com, 2002-2011). Mezitím se po delším odloučení sešla skupina Le Splendid a jejich návrat před kameru ve filmu OPÁLENÍ 3: PŘÁTELÉ NA CELÝ ŽIVOT (Les Bronzés 3 - Amis pour la vie, 2006) patřil s deseti milióny diváků v kinech k největším trhákům v roce 2006, natáčení ovšem provázely osobní problémy mezi bývalými kolegy a konkrétně Dominique Lavanant na tento návrat vzpomíná jako na hořkou zkušenost před kamerou. Jako matka titulní hrdinky se objevila ve filmu AGATHE CLÉRYOVÁ (Agathe Cléry, 2008), v roli ženichovy matky jsme ji mohli vidět také v komedii SVATEBNÍ DORT (Pièce montée, 2009).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 L'île aux femmes (TV film)
2014 Mikulášovy patálie na prázdninách
2013 À votre bon coeur Mesdames
Le Renard Jaune
2012 Hašišbába
La Clinique de l'amour!
2010 Svatební dort
2008 Agathe Cléryová
2006 Dovolená po francouzsku 3
2004 Madame Eduard
2002 Případy sestry Terezy (TV seriál)
2001 Zločin v ráji
1996 Désiré
1994 Monstrum
1993 Ombre du doute, L'
Pepita (TV film)
1992 Amies de ma femme, Les
Ville à vendre
1991 Myster Mocky présente (TV seriál)
1990 Infarkt
Un jeu d'enfant
1989 Imogène (TV seriál)
1988 Années sandwiches, Les
Několik dní se mnou
1987 Agent trouble
Oeil au beur(re) noir, L'
Pěstuj si pravačku
1986 Debutant
Frères Pétard, Les
Kamikaze
Mort un dimanche de pluie
Nenávidím herce
1985 Billy Ze Kick
Les nanas
Mariage du siècle, Le
Sac de noeuds
Schůzka
Tři muži a nemluvně
1984 Léopard, Le
Smala, La
V záři reflektorů
1983 Coup de foudre
Debout les crabes, la mer monte!
Dědoušek se dal na odboj
Pozor! Je vaše žena jen vaše žena?
1982 Mystère du gala maudit ou La fabuleuse aventure du grand orchestre du Splendid, Le (TV film)
Y a - t - il un Français dans la salle?
1981 Hasnoucí den
Je to rozumné?
Les hommes préfèrent les grosses
Pourquoi pas nous?
1980 Inspektor Popleta
Le cheval d'orgueil
Rána deštníkem
Večírek
1979 Dovolená po francouzsku 2
Gueule de l'autre, La
Mluv, mluv, zajímáš mě
Odvahu a nohy na ramena
Střípky lásky
1978 Dégustation maison
Dovolená po francouzsku
Motýl na rameni
Vas-y maman
1977 Comme la lune
Diabolo menthe
Solveig et le violon turc
Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine
1976 Calmos
Marie-poupée
1975 Les galettes de Pont-Aven

TV pořady

2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace