foto

Jean-Pierre Rambal

  • nar. 13.9.1931
    Marseille, Francie
  • zem. 18.9.2001 (70 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Jean-Pierre Rambal odehrál bezmála čtyřicet vedlejších rolí ve filmu, působil také v televizi a divadle, z několika filmů jej mohou znát i čeští diváci. Narodil se v Marseille, kde také začínal s herectvím v nočních klubech a zábavných podnicích, koncem padesátých let s příslibem lepšího uplatnění odešel do Paříže, kde začal hrát divadlo a přišly i první nabídky od filmu. Jako debutant se mihnul v kriminálce TANEC SMRTI (Le Saint mène de danse, 1959), krátce nato dostal větší příležitosti v komediích ŠPRÝMAŘ (Le farceur, 1960) nebo STARÁ GARDA (Les vieux de la vieille, 1960), během šedesátých let se prosadil také jako představitel vedlejších rolí na různých divadelních scénách (Théâtre des Bouffes Parisiens, Théâtre de Paris a další).

V menších rolích se Jean-Pierre Rambal představil i našim divákům, mohli jsme jej vidět například v kriminální komedii PRACHY A SMŮLA (Cent briques et des tuiles, 1965), kde byl ředitelem obchodního domu, ve stejném roce hrál policistu v komedii DIAMANTOVÝ BILIÁR (Un milliard dans un billiard, 1965), bohatou spolupráci navázal také s televizí, kde účinkoval v řadě seriálů. Znovu v menších rolích se připomněl i našim divákům ve filmech s J. P. Belmondem (MUŽ Z ACAPULCA – Le magnifique, 1973; NENAPRAVITELNÝ – L’incorrigibile, 1975), nejlépe si jej ale můžeme pamatovat jako četníka Taupina ve filmu ČETNÍK A MIMOZEMŠŤANÉ (Le gendarme et les extra-terrestres, 1978), v podružných úlohách se ale mihnul i v několika hodnotnějších titulech (SVĚTLO ŽENY – Clair de femme, 1979).

Mezitím rozvíjel aktivity v divadle a v televizi, kde jej diváci mohli vidět v řadě seriálů, hvězdné herecké obsazení nadále doplňoval ve filmech různých žánrů (JOSEFA – Josepha, 1982; DOBRÝ KRÁL DAGOBERT – Le bon roi Dagobert, 1984), před kamerou stál naposledy v podružné roli cestujícího ve filmu MOHAMED BERTRAND DUVAL (1991).

Jean-Pierre Rambal zemřel v ústraní v Paříži 18. září 2001 krátce po svých sedmdesátých narozeninách.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1991 Mohamed Bertrand-Duval
Secret de Sarah Tombelaine, Le
1990 Clérambard (TV film)
1989 Nuits révolutionnaires, Les (TV seriál)
1984 Dobrý král Dagobert
Série noire (TV seriál)
1983 Île bleue, L' (TV film)
Marianne, une étoile pour Napoléon (TV seriál)
1982 Josepha
Merci Bernard (TV seriál)
Scénaristes ou Les aventures extraordinaires de Robert Michon, Les (TV film)
Sept jours du marié, Les (TV film)
Village dans les nuages, Le (TV seriál)
1981 Amours des années grises, Les (TV seriál)
Fais gaffe à la gaffe!
Marie-Marie (TV seriál)
Zelňačka
1980 Amours des années folles, Les (TV seriál)
Bar s telefonem
Něžné sestřenice
Papa Poule (TV seriál)
1979 Collections privées
Četník a mimozemšťané
Fourberies de Scapin, Les (TV film)
Laisse-moi rêver
Světlo ženy
1978 Beaujolais nouveau est arrivé, Le
Filmový román (TV film)
Horoscope, L'
Něžné kuře
1977 Lune papa, La (TV seriál)
Madame Claude
Vie parisienne, La
1976 Les mystères de New York (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
Compagnons d'Eleusis, Les (TV seriál)
Nenapravitelný
Soldat Duroc, ça va être ta fête
Vous ne l'emporterez pas au paradis
1974 Comme un pot de fraises!
Messieurs les jurés (TV seriál)
Pain noir, Le (TV seriál)
1973 Jardinier, Le (TV film)
Muž z Acapulca
1972 Chemins de fer, Les (TV film)
Nez d'un notaire, Le (TV film)
Oeuf, L'
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
1967 Graf Yoster gibt sich die Ehre (TV seriál)
Vidocq (TV seriál)
1966 Chevalier d'Harmental, Le (TV seriál)
1965 Diamantový biliár
Dim Dam Dom (TV seriál)
Prachy a smůla
Ubu roi (TV film)
1964 Lucky Jo
1963 Les veinards
Raisins verts, Les (TV seriál)
1962 Mon oncle du Texas
1961 Auguste
Radosti velkoměsta
Šprýmař
1960 Saint mène la danse, Le
Stará garda

Dokumentární

1981 Votre enfant m'intéresse

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace