foto

Tim Thomerson

  • nar. 8.4.1946 (70 let)
    Coronado, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joseph Timothy “Tim” Thomerson sa narodil 8. apríla 1846 v Coronade, v Kalifornii a detstvo prežil na Hawaii a v San Diegu. Vo svete šoubiznisu začínal ako komediant, vystupujúci v kluboch v Los Angeles, ako napríklad The Bitter End, Catch a Rising Star.

Vďaka svojim fyzickým predpokladom (výška 188 cm) sa stal prototypom neohrozeného hrdinu, ktorý sa nebojí postaviť zoči-voči akémukoľvek nebezpečenstvu a presile. Aj napriek tomuto faktu ho nie je možné zaškatuľkovať ako akčného hrdinu, počas 30 rokov pôsobenia v kinematografickom priemysle stvárnil vyše 100 filmových a televíznych úloh. Hrával v nich roly aj na opačnej strane zákona, pričom sa nevyhýbal takmer žiadnemu žánru. Pokiaľ v televízii prijímal predovšetkým komediálne a dramatické úlohy, na filmovom plátne žiaril najmä v akčných filmoch, hororoch, thrilleroch a sci-fi filmoch. Pravidelne sa taktiež objavuje v rôznych televíznych seriáloch, pamätať si ho môžeme z Land's End (1995 - 1996), Sirens (1993 - 1995) alebo 21 Jump Street (1987).

V kinách debutoval malou úlohou vo filme Car Wash (Autoumyváreň). Za dlhé roky strávené pred kamerou mal česť spolupracovať s takými osobnosťami filmového priemyslu, ako Clint Eastwood, Ted Kotcheff, Terry Gilliam, Gene Hackman či Danny DeVito. Často spolupracoval aj s hercom Brionom Jamesom, s ktorým ho spájalo priateľstvo ešte z čias služby v Národnej garde, v čase vojny vo Vietname. Spolu sa podieľali na filmoch Cherry 2000 (1987), Hong Kong 97 (1994) či Dominion (1995).

Dnes je Tim Thomerson ikonou B- filmov. Zrod jeho kultového statusu sa datuje do roku 1983, kedy ho bratia Charles a Albert Bandovci so svojou produkčnou spoločnosťou Empire Pictures obsadili do filmu Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn. Neskôr, v roku 1985 zažiaril vo svojej najznámejšej filmovej úlohe, v ďalšom slávnom filme tejto legendárnej filmovej spoločnosti, sci-fi thrilleri Trancers. Postavu detektíva Jacka Detha cestujúceho časom si zopakoval ešte v ďalších 4 pokračovaniach. Thomerson a Bandovci sa stretli pri nakrúcaní ešte niekoľkokrát, napríklad pri filmoch Zone Troopers (1986), Dollman (1991), Bad Channels (1992) a Evil Bong (2006).

Režisérom, s ktorým sa počas nakrúcania stretáva najčastejšie je Albert Pyun, s ktorým od roku 1991 natočil 9 filmov. Najkultovejším z nich je Brain Smasher... A Love Story, z roku 1993. Vo svojej bohatej filmografii má aj filmy, ktoré natočil pod režisérskym dohľadom ďalších renomovaných tvorcov filmovej B- ligy. Sidney J. Furie ho viedol pri natáčaní filmu Železný orol (1986), Jim Wynorski pri nakrúcaní filmov Projekt Viper a Hurikán (2002), Paul Ziller v snímke Smrtiaci roj (2005) či Fred Olen Ray vo filme V zajatí hlbín (2000).

radoslav "beso74" besenyi

Herecká filmografie

2016 Bring Me the Head of Lance Henriksen
2014 Beautiful Evil
2013 Haunted Dollhouse, The
Trancers: City of Lost Angels
2012 MoniKa
Season of Darkness
2011 Shameless (TV seriál)
Frank Gallagher: Loving Husband, Devoted Father (S01E07)
2010 Abandoned
2009 Live Evil
War Wolves (TV film)
21 and a Wake-Up
2008 Dual
God´s Ears
Wicked Lake
2007 Urban Decay
2006 Až do dna
Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Evil Bong
Každý den jsou Vánoce (TV film)
Left in Darkness
Povstání strojů (TV film)
Stopy zla
Zapomeň na to
2005 Hell to Pay
Junior Pilot
Nowhere Man, The
Vosy útočí (TV film)
2004 A Lousy 10 Grand
Dr. Vegas (TV seriál)
Paparazzi
To Kill a Mockumentary
2003 Air Marshal
Cliché
2002 Aljašský express
Body & Soul (TV seriál)
Hurikán
Killing Point, The
Ocean Park
Projekt Viper (TV film)
Trancers 6
Zastřelit a být zastřelen
2001 Ďáblova oběť
Gangland
Suckers
Švábi
Unseen Evil
2000 Highway 395
Policejní okrsek (TV seriál)
Princess and the Barrio Boy, The (TV film)
Vražedný tým
V zajetí hlubin
1999 Beggars and Choosers (TV seriál)
Dirt Merchant
Křížová výprava (TV seriál)
Last Chance
Malevolence
The Parkers (TV seriál)
1998 Border to Border
Crossfire
Pomsta - s.r.n. (TV seriál)
Sedm statečných (TV seriál)
Strach a hnus v Las Vegas
Together & Alone
Trojka (TV seriál)
Zkouška naostro
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Angry Beavers, The (TV seriál)
Útěk z Atlantidy (TV film)
Vhoďte minci (TV film)
Výbuch
1996 Arli$$ (TV seriál)
Bok po boku (TV film)
Malý detektiv
Modrý Pacifik (TV seriál)
Nemesis 3: Boj s časem
Ochránce (TV seriál)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Viper (TV seriál)
1995 Cesta do neznáma (TV seriál)
Cesta na smrt
Heatseeker
Land's End (TV seriál)
Legend (TV seriál)
Spit Fire
Xena (TV seriál)
1994 Hong Kong '97
Natural Causes
The Cisco Kid (TV film)
Trancers 4: Jack of Swords
Trancers 5: Sudden Deth
Záblesk vášně
Zmije (TV seriál)
1993 Dave's World (TV seriál)
Dollman vs. Demonic Toys
Drtič mozků
Rytíři
Sirény (TV seriál)
Smrtící pohled
Superman (TV seriál)
Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1992 Bad Channels
Eddie Presley
Intimní cizinec (TV film)
Nemesis
Odpadlík (TV seriál)
Stringer
The Harvest - Sklizeň
Trancers III
1991 Dollman
Nurses (TV seriál)
Policie z Palm Beach (TV seriál)
Trancers II
1990 Air America
Flash (TV seriál)
True Colors (TV seriál)
Vietnam Texas
1989 Kdo je Harry Crumb?
Major Dad (TV seriál)
Mladí jezdci (TV seriál)
Pobřežní hlídka (TV seriál)
1988 Návrat neuvěřitelného Hulka (TV film)
Půlnoční linka (TV seriál)
Pulse Pounders
TV 101 (TV seriál)
Tygří pohádka
Wrong Guys, The
1987 Cameo by Night (TV film)
Četa v akci (TV seriál)
Down and Out in Beverly Hills (TV seriál)
Glory Years (TV film)
Cherry 2000
Cherry 2000
Jump Street 21 (TV seriál)
Na prahu temnot
1986 B.R.A.T. Patrol, The (TV film)
Chlapec - krysa
Zone Troopers
Železný orel
1985 Blázni a dobrovolníci
Měsíční svit (TV seriál)
Pásmo soumraku (TV seriál)
Tall Tales and Legends (TV seriál)
The Golden Girls (TV seriál)
Tranceři
1984 His Mistress (TV film)
Hunter (TV seriál)
Kočičí zlato
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Gun Shy (TV seriál)
Hardcastle a McCormick (TV seriál)
Likely Stories, Vol. 2 (TV seriál)
Ocelová smrt
Sedm neohrožených
Vražedný víkend
1982 Bare Essence (TV film)
Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Honky Tonk Man
Jekyll & Hyde... Together Again
Some Kind of Hero
St. Elsewhere (TV seriál)
1981 Golden Gate (TV film)
Nero Wolfe (TV seriál)
Poldové z Hill Street (TV seriál)
Private Benjamin (TV seriál)
St. Helens
Take This Job and Shove It
Two of Us, The (TV seriál)
1980 Carny
Fade to Black
Getting There (TV film)
1979 Angie (TV seriál)
Associates, The (TV seriál)
1978 Mork & Mindy (TV seriál)
Pamatuj si mé jméno
Svatba
1977 All That Glitters (TV seriál)
A Year at the Top (TV seriál)
Benny and Barney: Las Vegas Undercover (TV film)
Fantasy Island (TV seriál)
Quark (TV seriál)
Record City
Terraces (TV film)
Which Way Is Up?
1976 Cos (TV seriál)
Laverne & Shirley (TV seriál)
Mycí linka
Selling of Vince D'Angelo (TV film)
1975 Shadow in the Streets, A (TV film)
Starsky a Hutch (TV seriál)
1973 Harry O (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)
1965 Tak jde čas (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

2002 Fanalysis

TV pořady

1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1986 The New Hollywood Squares (TV pořad)
1983 On Location: The Comedy Store's 11th Anniversary Show (TV pořad)
1977 The Richard Pryor Special? (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace