foto

Bohumil Švarc st.

  • nar. 21.2.1926
    Praha, Československo
  • zem. 1.4.2013 (87 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Bohumil Švarc prožil celý život v Praze, dětství strávil na Malé Straně, jeho rodištěm je slavný dům U dvou slunců v Nerudově ulici. Jeho otec byl úředníkem, ale aktivně hrál s ochotníky, k divadlu inklinoval od mládí i Bohumil. Již jako dítě poprvé stál před filmovou kamerou, nevelkou úlohu odehrál ve filmu ULIČKA V RÁJI (1936), později pak ve snímku PANTÁTA BEZOUŠEK (1941). U rodičů sice na rozdíl od jiných začínajících herců měl pochopení, nicméně otec chtěl mít ze syna inženýra. V době studií na reálce byl Švarc členem Dismanova dětského rozhlasového souboru a v roce 1944 absolvoval přijímačky na Státní konzervatoř. Ta však byla vzápětí zavřena nacisty a Švarc konec války strávil v totálním nasazení v hloubětínské továrně. V rámci květnového povstání roku 1945 byl Švarc rozhlasovým hlasatelem, po osvobození pak začal studovat na konzervatoři.

Studium dokončil v roce 1948 a za svým prvním profesionálním angažmá putoval do Divadla J. K. Tyla v Plzni (1948-1949), krátce nato se ale vrátil do Prahy a sezónu 1949-1950 strávil v Realistickém divadle. Od roku 1950 byl Bohumil Švarc oporou hereckého souboru Městských divadel pražských, jeho působištěm bylo především Divadlo Komedie a Komorní divadlo. Po počátečních rolích milovníků a mladých hrdinů rozvíjel své herectví v psychologicky složitých postavách. Jeho doménou byli muži z řad inteligence a vládnoucích vrstev, sehrál přes čtyři stovky rolí. Vynikl například v představeních Richard II., Bílá nemoc, Korunní svědkyně nebo Medea. Počátkem devadesátých let odešel Bohumil Švarc do důchodu, později ale nadále pohostinsky účinkoval na různých scénách, například v divadle Skelet Pavla Trávníčka.

Po prvních dětských zkušenostech u filmu stanul znovu před kamerou v době studií na konzervatoři (PODOBIZNA, 1947). V následující dekádě začal být Švarc vyhledávaným a hojně obsazovaným hercem, představitelem mladých hrdinů. Hlavní roli traktoristy Majera ztvárnil v budovatelském filmu CESTA KE ŠTĚSTÍ (1951), účast ve snímcích tohoto ražení jej ostatně provázela celá padesátá léta, hrál ale i v hodnotných titulech historického zaměření (TEMNO, 1950; PSOHLAVCI, 1955), objevil se mimo jiné i v pohádce DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (1959), kde ztvárnil manželský pár s Květou Fialovou. V rolích vyšetřovatelů nebo naopak delikventů hrál také v kriminálkách (PADĚLEK, 1957; BÍLÁ SPONA, 1960). Četnější spolupráci navázal s režisérem Martina Friče, z dekády let šedesátých pak stojí za zmínku postava herce Tenora ve filmu DEN SEDMÝ, OSMÁ NOC (1969).

V pozdějších letech se ve filmu Bohumil Švarc objevoval již jen výjimečně, na dlouhou dobu poslední filmovou roli ztvárnil jako hlavní inženýr automobilky v československo-sovětském filmu TRASA (1978), který je dnes poprávu zapomenutý. Častěji ale bylo možno Švarce vídat na televizní obrazovce. S televizí ostatně spolupracoval hned od jejích počátků, kdy jako moderátor 1. května 1953 uváděl historicky první vysílání Československé televize. V televizi se pak začal objevovat v šedesátých letech v řadě seriálů a inscenací. Seriálová produkce sice v jeho filmografii zaujímá poměrně početné zastoupení, často se ale objevil jen v jednom dílu. Z televizních filmů stojí za zmínku okupační drama KAT NEPOČKÁ (1970).

V hereckém projevu Bohumila Švarce má dominantní pozici jeho barytonově zabarvený hlas, který jej předurčil k významné práci v řadě dalších sfér, v oblasti filmu vynikají jeho četné komentáře k dokumentárním filmům. Kromě již zmíněné pozice komentátora rozhlasu na konci války spolupracoval s tímto médiem i nadále, v pozdější době jej posluchači znali jako průvodce oblíbeným magazínem Meteor. Svůj hlas uplatnil Švarc také ve slovesné edici Supraphonu a pořídil četné nahrávky známých děl (Manon Lescaut, Enoch Arden). Patřil také k zakládajícím členům Lyry Pragensis a umělecká recitace dotváří hercův bohatý tvůrčí profil.

V neposlední řadě je nutno poznamenat, že Bohumil Švarc je také významnou osobností českého dabingu. Stál u jeho počátků a v roce 1949 se podílel na historicky prvním českém dabingu k zahraničnímu filmu (šlo o sovětské válečné drama Nebezpečná křižovatka). Od té doby mluvil Švarc v řadě dalších filmů nebo seriálů. Sám počet svých nadabovaných filmů nezná, jde ale řádově o stovky titulů. V roce 1996 obdržel za celoživotní mistrovství v dabingu Cenu Františka Filipovského. Z dalších aktivit Bohumila Švarce můžeme uvést členství v prezídiu Herecké asociace. Od této asociace získal v roce 1996 ocenění Senior Prix.

Bohumil Švarc je podruhé ženatý. Jeho první manželkou byla divadelní herečka Jana Vasmutová (*1931), podruhé se v roce 1957 oženil s Alexandrou Charvátovou, které mimo jiné pracovala pro dabing. Dcera Taťána Smržová (*1950) částečně kráčí v otcových šlépějích a působí jako režisérka v rozhlase.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2006 Satan přichází
2004 Nadměrné maličkosti: Čas grundlí (TV film)
Nadměrné maličkosti: Stavovské rozdíly (TV film)
Napola: Hitlerova elita
2003 Der Bockerer IV. - Prager Frühling
2002 Hartova válka
2001 Maigret a otevřené okno (TV film)
Z pekla štěstí 2
1996 Dívka se zázračnou pamětí (TV film)
1995 Pohádka o lidech a Boží lékárně (TV film)
1994 Dreyfusova aféra (TV seriál)
Přetržený výkřik (TV film)
1993 Stalingrad
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1991 Přes padací mosty (TV film)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Modus operandi (S02E03)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Jed (S01E02)
Příběh '88
Řetězová reakce (TV film)
Útěk ze seriálu (TV film)
Utopím si ho sám (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Chlapci a chlapi (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1983 Doktor z vejminku (TV seriál)
Nemovitost (E06)
Stříbrná žíla (TV seriál)
Tři mušketýři (TV film)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Jehla (TV film)
1981 Zkouška (TV film)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
1978 Trasa
1977 Fanda (TV film)
Idiotka (TV film)
Vítězný lid
1976 Minotaurus nemá naději (TV film)
Muž na radnici (TV seriál)
Poslední exil (TV film)
Zákon starého muže (TV film)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Osvobození Prahy
1974 Egyptologové (TV film)
Hvězda padá vzhůru
Sokolovo
Zbraně pro Prahu
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Bratranec Pons (TV film)
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Kronika žhavého léta
Výstřely v Mariánských Lázních
1972 Rozhovor (TV film)
1971 Dobrodružství na Labi
Kat nepočká (TV film)
Konfrontace (TV film)
Rozsudek (TV seriál)
1970 Ďábelské líbánky
F. L. Věk (TV seriál)
1969 Den sedmý, osmá noc
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Špion přijede v sedm (E12)
Slasti Otce vlasti
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Vajíčko (divadelní záznam)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Lidé z maringotek
1965 Puščik jede do Prahy
Strašná žena
1964 Hvězda zvaná Pelyněk
Strakatí andělé
1963 Zlaté kapradí
1962 Benátská vdovička (divadelní záznam)
Pevnost na Rýně
Šroubkova dobrodružství
1961 Muž z prvního století
Pohled do očí
Příliš štědrý večer (divadelní záznam)
1960 Bílá spona
Páté oddělení
Rychlík do Ostravy
Třetí přání (divadelní záznam)
Valčík pro milión
1959 Dařbuján a Pandrhola
Zkouška pokračuje
1958 Zatoulané dělo
1957 Padělek
1956 Pozor, jedu...!
1955 Buďme připraveni
Jan Žižka
Psohlavci
1951 Cesta ke štěstí
1950 Slepice a kostelník
Temno
1949 Zrcadlo na vesnici 3
1948 Křižovatka života
1947 Podobizna

Dokumentární

2006 Příběhy slavných: Všechny bitvy Zdeňka Štěpánka (TV seriál)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1987 Krok za krokem
1985 Znárodněná kinematografie
1973 Hlas světa
1967 Jak se dělá film
1964 Návštěva
1960 Národní umělkyně Růžena Nasková
1957 Týden mezi přáteli
1956 II. výstava československého strojírenství - Brno 1956
O titul Mistra Evropy
Poslední hamry a hamerníci
Tajný výlet
Zimní olympijské hry v Cortině I., II., III., IV.
1955 Až k oblakům
Hory a moře
Pracovní zálohy nastupují
Tenis
Varšavské léto
1954 Československá akademie věd
Píseň česká
Přijďte všichni
Tučný hon krmné řepy

TV pořady

2009 Dobrý dabing ještě žije (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace