foto

Hans Meyer

  • nar. 21.7.1925 (91 let)
    Paulpietersburg, Jihoafrická republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec německého původu Hans Meyer hrál sice jen vedlejší role, nelze mu však upřít početnou filmografii v celoevropském měřítku, točil hlavně ve Francii, ale byl přizván i k řadě mezinárodních koprodukcí. Narodil se do rodiny německých přistěhovalců v jižní Africe, rodiče se živili jako soukromí zemědělci. S nimi začal původně pracovat i mladý Hans, ale jako farmář na jihu Afriky necítil uspokojení, koncem padesátých let proto odešel do Evropy.

V Británii chtěl pracovat jako barman, ale vzpomněl si na něj jeden přítel fotograf z Kapského Města, který odnesl jeho fotografie do reklamní agentury. Meyer se začal prosazovat v modelingu, kromě přehlídkových mol a stránek časopisů brzy dostal nabídky v reklamách a zvláště ve Španělsku proslul jako tvář reklamy na koňak. Získal cenné kontakty a zlomem v jeho kariéře se stal rok 1960, kdy dostal nabídku k vystoupení v německé televizní reklamě na vodku Puschkin. I když se zpočátku zdálo, že produkt s ruským názvem nepříliš dlouho po válce nemůže mít v Německu úspěch, masívní reklamní kampaň způsobila zvýšený zájem zákazníků a tržby stoupaly. Na své si pochopitelně přišel i Hans Meyer, který kromě vysokého honoráře získal značnou popularitu. Mladí muži se stylizovali do jeho podoby, ženy naopak sháněly jeho adresu.

Od popularity v televizní reklamě vedla další Meyerova cesta celkem logicky před filmové kamery, jeho typická německá vizáž jej předurčila k desítkám rolí cizinců hlavně ve Francii. Poprvé se mihnul jako policista na motorce ve filmu PREZIDENT (Le président, 1961), zaznamenat jej můžeme i jako gangstera v BLÁZNIVÉM PETŘÍČKOVI (Pierrot le fou, 1965). Zmínku si zaslouží jeho role v německých uniformách; ve slavné a mimořádně úspěšné komedii VELKÝ FLÁM (La grande vadrouille, 1966) se objevil jako důstojník SS Otto Weber, v Litvakově mezinárodně obsazeném válečném filmu NOC GENERÁLŮ (The Night of Generals, 1967) hrál důstojníka wehrmachtu. Sám Meyer považuje teprve NOC GENERÁLŮ za svůj skutečný vstup do světa filmu. Všimnout si jej můžeme i jako nájemného vraha po boku Alaina Delona a Lino Ventury ve filmu DOBRODRUZI (Les aventuriers, 1967).

Koncem šedesátých let byl Hans Meyer filmováním značně vytížen, točil několikrát ročně a kromě Francie pracoval například v Německu nebo Španělsku. V jeho filmografii převažoval dobrodružný žánr, do nějž se typově hodil jako představitel převážně záporných postav, nutno ale dodat, že ne všechny filmy dosáhly většího úspěchu nebo uznání odborníků. Z dalších známějších filmů připomeňme mezinárodně obsazený projekt DĚLA PRO CORDOBU (Cannon for Cordoba, 1970), kde hrál švédského majora Svedborga. Jako žárlivý manžel plukovník Muller byl protějškem Geraldine Chaplin v komedii NA STROMĚ (Sur un arbre perché, 1971) s Louisem de Funèsem v hlavní roli. Jako šéf tajných služeb, tentokrát v komediálním pojetí, se objevil v Belmondově komedii MUŽ Z ACAPULCA (Le magnifique, 1973), kde hrál plukovníka Collinse. Znovu v komediálním žánru si pak zopakoval jednu ze svých četných rolí německého generála (STEPUJÍCÍ STONOŽKA – Le mille-pattes fait des claquettes, 1977).

Kromě filmu hrál i v televizi, ze seriálů se sluší připomenout především dobově úspěšný COLDITZ (1972-1974) z produkce britské BBC; tady dostal velkou příležitost jako německý kapitán Franz Ulmann. V americkém seriálu HOLOCAUST (1978) ztvárnil postavu válečného zločince Ernsta Kaltenbrunnera, nechvalně proslulého likvidátora Židů. Režisér tohoto oceněného díla Marvin Chomsky pak Meyera pro stejnou roli oslovil i v dalším americkém seriálu IN THE THIRD REICH (1982). Vedle dvojí zajímavé spolupráce s režisérem Leosem Caraxem (KDYŽ CHLAPEC POTKÁ DÍVKU – Boy Meets Girl, 1984; ZLÁ KREV – Mauvais sang, 1986) je u nás známější americký film RUDÁ SONJA (Red Sonja, 1985), kde hrál otce titulní hrdinky (Brigitte Nielsen).

V devadesátých letech se Hans Meyer začal soustředit na práci s mladými nadějnými režiséry a hrál v řadě krátkých filmů, příležitostně se objevoval i na divadelních jevištích, hrál v pařížských divadlech a také na festivalech. Nadále ale často hrál v televizi, ve francouzských i amerických seriálech opět dostával role nacistických důstojníků, ze starší historie připomeňme velkorysý projekt FRANCOUZSKÁ REVOLUCE (La revolution française, 1989), kde se objevil jako vrchní velitel spojeneckých vojsk proti Francii vévoda Brunšvický. V kinech jsme jej mohli vidět jako starého markýze d'Apchera ve filmu BRATRSTVO VLKŮ – HON NA BESTII (Le pacte des loups, 2001). Zatím naposledy stál před kamerou jako belgický režisér Luis Aramcheck ve filmu HITLER V HOLLYWOODU (HH, Hitler à Hollywood, 2010).

Hans Meyer mluví čtyřmi jazyky a v současnosti žije v soukromí ve Francii. Na svém kontě má dnes šedesát filmů a bezmála padesát rolí v televizi v různých zemích. Přestože v jeho filmografii dominují postavy autoritativních německých důstojníků, on sám je mezi kolegy oblíben pro svou skromnou a přátelskou povahu. Žádostem o rozhovor se vyhýbá a v jednom z posledních z roku 2006 se sympatickou pokorou vzpomíná na spolupráci s největšími hvězdami, zároveň tady připomněl, že některé své filmy dodnes neviděl. I když nikdy nehrál skutečně velké role, má poměrně početnou základnu fanoušků, kteří spravují jeho internetové stránky.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2014 Cruel
2010 Hitler v Hollywoodu
2007 Collection Fred Vargas (TV seriál)
2005 Vyčerpání
2004 Zloduch Albert
2003 Beuze, La
Super prohnilí
2001 Bratrstvo vlků - Hon na bestii
1997 Double Team
Inspecteur Moretti: Un enfant au soleil (TV film)
K
1995 Rivière Espérance, La (TV seriál)
1994 Terminus de Rita, Le
1992 JAP, juge d'application des peines, Le (TV seriál)
Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Senso (TV film)
1991 Dingo
La grande collection (TV seriál)
1990 Cantara (TV seriál)
Protiúder (TV seriál)
1989 Bunkr hotelu Palace
Fine Romance, A (TV seriál)
Francouzská revoluce (TV film)
Navarro (TV seriál)
Orchestre rouge, L'
Policejní zpravodajská služba (TV seriál)
Roselyne et les lions
Un privé au soleil (TV seriál)
1987 The New Statesman (TV seriál)
Villém Tell (TV seriál)
1986 Zlá krev
1985 Ça n'arrive qu'à moi
Rudá Sonja
1984 Když chlapec potká dívku
1983 Poneys sauvages, Les (TV seriál)
1982 Inside the Third Reich (TV film)
1981 Amours des années grises, Les (TV seriál)
Sans famille (TV seriál)
1980 Akce proti pašování (TV seriál)
1979 Gueule de l'autre, La
Minder (TV seriál)
Riddle of the Sands, The
1978 Holocaust (TV seriál)
1977 Fachoda (TV seriál)
Stepující stonožka
1976 Blondy
Howerd Confessions, The (TV seriál)
Komisař Moulin (TV seriál)
1975 Barry Lyndon
Quiller (TV seriál)
1974 Heidi (TV seriál)
1973 Muž z Acapulca
Thriller (TV seriál)
1972 Colditz (TV seriál)
1971 Jason King (TV seriál)
Na stromě
Pic et pic et colegram
Valparaiso, Valparaiso
1970 Codename (TV seriál)
Děla pro Cordobu
Kate (TV seriál)
The Great White Hope
Wie kurz ist die Zeit zu lieben
1969 Department S (TV seriál)
Diamanty
Paul Temple (TV seriál)
S.O.S. fréquence 17 (TV seriál)
Traquenards, Les
1968 Coplan sauve sa peau
Koenigsmark (TV film)
1967 Dobrodruzi
Noc generálů
Tajná síť
Un épais manteau de sang
Zločin Davida Levinsteina
1966 Velký flám
1965 Bláznivý Petříček
Troubleshooters, The (TV seriál)
1961 Président, Le
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

TV pořady

1992 Riverboat (TV pořad)
1974 III nach neun (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace