foto

Emma Černá

  • nar. 23.3.1937 (79 let)
    Mladá Boleslav, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Emma Černá pochází z Mladé Boleslavi, vystudovala obchodní akademii, ale od dětství zároveň toužila hrát divadlo. Její snaha dostat se na DAMU byla však úspěšná až na třetí pokus (1956). Po ukončení DAMU hrála v Divadle Na zábradlí (1960-1962), kde však nenašla uplatnění, po kterém by toužila, načež odešla do Mostu, kde byla nejen herečkou Divadla pracujících, ale také lektorkou dramaturgie (1963-1986). Po návratu do Prahy byla členkou hereckého souboru Divadla S. K. Neumanna, respektive později Divadla pod Palmovkou (od 1986), později hostovala například v Divadle Komedie, ale i v Národním divadle. V mládí uplatnila především pohybovou vyspělost spolu se schopností herecké ironie a sebeironie, přičemž vynikala především v kusech světových autorů (v Mostě hlavně Shakespeare, Shaw, Čechov nebo španělský dramatik Alejandro Casona).

Filmografie Emmy Černé není nijak početná ani zásadní, přesto svými rolemi přispěla k řadě filmů, televizních inscenací i seriálů. Poprvé před filmovou kamerou stanula po boku Jana Kačera v dramatu KAŽDÝ DEN ODVAHU (1964), o několik let později pak zazářila hlavní rolí ve Vláčilově umělecky působivém počinu ADELHEID (1969). V tomto filmu hrála spolu s P. Čepkem, s nímž pak o rok později hrála i v psychologickém snímku NAHOTA (1970). Později již hrála jen menší role, mimo jiné v důsledku svého dlouholetého mimopražského angažmá. Vidět ji můžeme v dodnes připomínaných filmech DEN PRO MOU LÁSKU (1976) nebo SETKÁNÍ V ČERVENCI (1978), často hrála lékařky, učitelky, případně matky někoho z hlavních hrdinů (PROČ?, 1987; SAMOTÁŘI, 2000). Ve zralém věku byla Emma Černá svou přísnou fyziognomií ve tváři předurčena k záporným rolím. Takto například hrála dozorkyni v seriálu PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU (1992) nebo v poslední době pyšnou německou šlechtičnu ve filmu KREV ZMIZELÉHO (2005). Zatím naposledy se Černá objevila ve filmu HLÍDAČ Č. 47 (2008). V současnosti vyučuje na Vyšší odborné škole herecké v Praze, divadelnímu i filmovému herectví se věnuje již jen sporadicky.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2017 Červená knihovna
Kluci z hor
2014 Viy
2009 Vyprávěj (TV seriál)
2008 Faidra (divadelní záznam)
Hlídač č. 47
2006 Hezké chvilky bez záruky
2005 Krev zmizelého
Rána z milosti (TV film)
2003 PF 77 (TV film)
Sentiment
2000 Samotáři
1999 Ze života pubescentky (TV film)
1998 Pražský duet
To je Balkán (studentský film)
1997 Báječná léta pod psa
Romeo, Julie a tma (TV film)
1996 Deutschlandlied (TV seriál)
Kolja
1995 Jediná na světě (TV film)
1994 Pokoj u trati (studentský film)
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
1990 Svědek umírajícího času
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Útěk ze seriálu (TV film)
1988 Dobří holubi se vracejí
Prokletí domu Hajnů
Rodáci (TV seriál)
1987 Proč?
Přízrak (TV film)
1986 Smích se lepí na paty
1985 Boj o Moskvu
Skalpel, prosím
1984 Až do konce
Stín kapradiny
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1981 Každému jeho nebe
1980 Dívka s mušlí
Temné slunce
1979 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Vysokofrekvenční píšťaly (TV film)
1978 Hrozba
Setkání v červenci
1976 Den pro mou lásku
1975 Holka na zabití
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Známost sestry Aleny
1971 Lepší pán (TV film)
Pět mužů a jedno srdce
1970 Nahota
1969 Adelheid
1964 Každý den odvahu

Dokumentární

2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
2011 Příběhy slavných - Smrt o Vánocích (TV seriál)
2010 Film o filmu: Adelheid
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)

TV pořady

2014 Český lev 2013 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace