foto

Hubert Deschamps

  • nar. 13.9.1923
    Paříž, Francie
  • zem. 29.12.1998 (75 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Hubert Deschamps pocházel z Paříže a narodil se do umělecky založené rodiny, jeho otcem byl významný historik umění Paul Deschamps (1888-1974). Hubert původně studoval malířství na École des Beaux-Arts, v závěru druhé světové války krátce sloužil v armádě a v posledních bojích roku 1945 byl vážně zraněn do nohy, což mu působilo celoživotní problémy s chůzí. Po demobilizaci pak zakotvil u divadla.

Nejprve začínal v kabaretech, po setkání s Jeanem Dasté s ním několik let hrál mimo Paříž, od roku 1949 byl pak členem divadelní společnosti Grenier-Hussenot a s tímto souborem vystupoval v Théâtre de la Renaissance a Théâtre de la Porte Saint-Martin, byl přizván i ke spolupráci se slavným Théâtre National Populaire a s ním hrál na legendárním festivalu v Avignonu (Molièrova hra Lékařem proti své vůli), později účinkoval také na festivalu v Carcassone. Po šesti letech opustil soubor Grenier-Hussenot a nadále působil v různých uskupeních a vystupoval v řadě pařížských divadel, kromě masově zaměřeného bulvárního repertoáru znovu hrál i v klasice (Višňový sad, 1955; Zkrocení zlé ženy, 1957). V této době ale již velkou část jeho uměleckých aktivit zabíral film.

S filmem začal Hubert Deschamps spolupracovat počátkem padesátých let, úplně poprvé se mihnul v kriminálce NÁBŘEŽÍ GRENELLE (Quai de Grenelle, 1950), z pozdějších významnějších filmů připomeňme poslední film slavných amerických komiků Laurela a Hardyho LAUREL A HARDY ZDĚDILI OSTROV (Atoll K, 1951), kde se s řadou dalších francouzských herců objevil jen v epizodním výstupu. Později odehrál pestrou přehlídku vedlejších rolí v mnoha dodnes známých filmech, z těch nadčasových uveďme alespoň Renoirův FRANCOUZSKÝ KANKÁN (French Cancan, 1954), kde hrál číšníka Isidora. Již v této době se před kamerou několikrát setkal i se začínajícím Louisem de Funèsem.

Význam Huberta Deschampse jako filmového herce začal stoupat díky spolupráci s předním tvůrcem francouzské nové vlny Louisem Malle. V jeho filmu VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l’échafaud, 1958) hrál zástupce prokurátora, ve větší roli kavárníka Turandota se pak objevil v dalším Malleho slavném filmu ZAZIE V METRU (Zazie dans le métro, 1960). Potřetí se s Louisem Malle setkal u filmu BLUDIČKA (Le feu follet, 1963), mezitím několikrát točil například s Georgesem Lautnerem, navázal spolupráci také s televizí a měl účast i na několika tehdy oblíbených povídkových filmech.

Během padesátých a šedesátých let točil Hubert Deschamps několik filmů ročně, často se ale jednalo o průměrnou komerční produkci, dnes často neznámou. Z další spolupráce s Louisem de Funèsem můžeme připomenout komedii TETOVANÝ (Le tatoué, 1968), kde hrál profesora Mortemonta, později se jako prodavač objevil po boku J. P. Belmonda ve filmu MUŽ Z ACAPULCA (Le magnifique, 1973). Jedinou hlavní roli manžela umírající ženy odehrál v Pialatově dramatu OTEVŘENÁ HUBA (La gueule ouverte, 1974). Mezitím rozšiřoval svou filmografii i v televizi, velkou roli pana Tupmana, přítele titulního hrdiny, hrál v seriálu KRONIKA PICKWICKOVA KLUBU (Les aventures de Monsieur Pickwick, 1964), později v historickém seriálu RICHELIEU (1977) ztvárnil postavu maršála La Force.

Přes časté natáčení pro film a televizi se Hubert Deschamps nevzdával ani divadla, s Rosy Varte hrál v roce 1968 ve hře Král Ubu, později se ale objevoval spíše v osvědčených fraškách francouzských králů divadelní komedie (G. Feydeau, E. Labiche). Z další práce pro film připomeňme velkou roli psychicky narušeného vraha, po němž pátrá Annie Girardot ve filmu NĚŽNÉ KUŘE (Tendre poulet, 1978). S Annie Girardot se v témže roce v menší roli hotelového recepčního setkal v komedii JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (La zizanie, 1978). S režisérem tohoto filmu Claudem Zidim pak natočil další dodnes známé filmy jako INSPEKTOR POPLETA (Inspecteur la bavure, 1980) nebo NENAPRAVITELNÍ (Les sous-doués, 1980).

Práci pro divadlo uzavřel účastí na festivalu v Ramatuelle v Čechovově Višňovém sadu v roce 1988, mezitím odehrál několik dalších podružných filmových a televizních rolí. V devadesátých letech se již zdržoval spíše v ústraní, do jeho soukromí krutě zasáhl destruktivní požár bytu v roce 1996, při němž vzala za své jeho bohatá sbírka (Deschamps byl znám jako stoupenec monarchie, po otci zdědil lásku k francouzským dějinám a byl sběratelem historických předmětů). S materiální i finanční podporou po požáru přispěchali dávní přátelé z hereckých kruhů, například J. P. Belmondo nebo Claude Rich. Hubert Deschamps zemřel následkem infarktu 29. prosince 1998 ve věku 75 let. Až po smrti přišel do kin poslední film s jeho účastí CESTA DO PAŘÍŽE (Le voyage a Paris, 1999), kde hrál vedlejší roli obuvníka. Celkově natočil Hubert Deschamps přes 120 filmů, jeho umělecký profil doplňuje i více než osmdesát televizních rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1999 Voyage à Paris, Le
1992 Neznámý v domě
1990 Un jeu d'enfant
1989 À deux minutes près
Mona a já
1988 À notre regrettable époux
Corps z'a corps
Dobrý den úzkosti
1987 Septième dimension, La
Spolek darebáků
1985 Adieu blaireau
Příští léto
Tranches de vie
Y'a pas le feu...
1983 Ça va pas être triste
Garçon !
Prends ton passe-montagne, on va à la plage
Un bon petit diable
1982 Bude to bolet
Le sage de Sauvenat (TV film)
Nenapravitelní na prázdninách
Salut, j'arrive
1981 Amour trop fort, L'
L'ange noir (TV film)
Proč ne my?
San-Antonio ne pense qu'à ça
Surdoués de la première compagnie, Les
1980 Bankéřka
Inspektor Popleta
Nenapravitelní
T'inquiète pas, ça se soigne
1979 Démons de midi
Hlavička
Rue du Pied de Grue
1978 Amours sous la révolution: Les amants de Thermidor, Les (TV film)
Jeden hot a druhý čehý
Něžné kuře
1977 Solveig et le violon turc
1976 Bartleby
1975 Amigo (TV film)
C'est dur pour tout le monde
Chobizenesse
Mâle du siècle, Le
Návrat sedmé roty
Sérieux comme le plaisir
Soldat Duroc, ça va être ta fête
Soupe froide, La
1974 Au pays d'Eudoxie ou Le satyre de la Villette (TV film)
Ďábelská trojice
Gross Paris
Krysy z temnot
Otevřená tlama
1973 Muž z Acapulca
Na!
1972 Ingénu, L'
Trop jolies pour ętre honnętes
1971 Comptes à rebours
La fuite (TV film)
Le dessous des cartes d'une partie de whist (TV film)
Macédoine
1970 Alice au pays des merveilles (TV film)
1969 Podivuhodná příchuť majetku
1968 Tetovaný
1967 Bang Bang
Dimanche de la vie, Le
1965 Bons vivants, Les
Moi et les hommes de 40 ans
1964 Copains, Les
Corde au cou, La
Durs à cuire ou Comment supprimer son prochain sans perdre l'appétit, Les
Chance et l'amour, La
La bonne soupe
Nebožtíci
Pán ze společnosti
Patate
Tajný policista
Tintin a případ Hluchavka (TV film)
1963 À toi de faire... mignonne
Bludička
1962 Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
Bonnes causes, Les
Čtyři pravdy
Tartarin de Tarascon
1961 Auguste
Janine
L'Affaire Nina B.
Livreurs, Les
Peau et les os, La
1960 Corde raide, La
Et ce fut la Marne
Famille Fenouillard, La
La millième fenêtre
Meurtre en 45 tours
Pantalaskas
Zazie v metru
1959 Bobosse
Les Affreux
Le Travail c'est la liberte
Marraine de Charley, La
Messieurs les ronds de cuir
1958 À pied, à cheval et en sputnik
En bordée
Les Motards
Sicilien, Le
Výtah na popraviště
1957 Amour de poche
À pied, à cheval et en voiture
L´Ami de la famille
Nous autres à Champignol
Smolař
Špioni
1956 Eugénie Grandet (TV film)
Fernand cow-boy
O délku hlavy
1955 Escale à Orly
1954 Francouzský kankán
Impures, Les
Les Hommes ne pensent qu'à ça
Otec, matka, služka a já
1953 Amours finissent à l'aube, Les
1951 Bertrand coeur de lion
Laurel a Hardy zdědili ostrov
1950 Quai de Grenelle
Rue sans loi, La

TV seriály

1991 Ferbac (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
Myster Mocky présente (TV seriál)
1990 V comme vengeance (TV seriál)
1989 David Lansky (TV seriál)
1988 Auto dělá člověka (TV seriál)
1987 Bonjour maître (TV seriál)
1985 Maguy (TV seriál)
1984 Série noire (TV seriál)
1982 Village sur la colline, Le (TV seriál)
1981 Buď zdráv, šampióne (TV seriál)
Podvodník z povolání (TV seriál)
1980 Arsène Lupin joue et perd (TV seriál)
La vie des autres (TV seriál)
Petit déjeuner compris (TV seriál)
Visiteurs, Les (TV seriál)
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
Héritiers, Les (TV seriál)
Richelieu (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1968 Compagnons de Baal, Les (TV seriál)
1967 Jean de la Tour miracle (TV seriál)
Saturnin (TV seriál)
1965 Les comédiens (TV seriál)
Les jeunes années (TV seriál)
1964 Aventures de Monsieur Pickwick, Les (TV seriál)
Rocambole (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
Quand on est deux (TV seriál)
1961 Trésor des 13 maisons, Le (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 Les aventures de Tintin (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace