foto

Jacques Legras

  • nar. 25.10.1923
    Nantes, Francie
  • zem. 15.3.2006 (82 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jacques Legras se narodil 25. října roku 1923 ve městě Nantes. Jeho hereckým debutem se stal snímek Branquignol (v překladu Potřeštěnec). Nebylo to tak úplná náhoda. Byl to totiž film kabaretní skupiny která si říkala ,,Potřeštěnci´´ a Legras mezi Potřeštěnce taky patřil. Učinkování v této kabaretní společnosti Roberta Dhéryho, přineslo Legrasovi asi za celý jeho život největší slávu. Robert Dhéry (ředitel Potřeštěnců, který psal všechny hry) byl legendární humorista a vyznávač absurdního groteskního humoru. Se svými kolegy v 50.letech slavil velké úspěchy s hrou Ach ty krasné bakchantky. Legras v ní dostal poměrně velkou roli mladého moderátora a nemohl si (stejně jako jeho kolegové) na nic stěžovat. Představení se hrálo dva roky. Legrasovi tedy přineslo jistou malou popularitu a hlavně zajištěné honoráře. Na motivy hry se udělal i stejnojmenný film (dostal se i do české distribuce pod názvem Poprask v kabaretu.) Legrasovi v něm jeho role zůstala, ale film nebyl přijat tak přívětivě jako hra. Nahotin v něm přece jenom bylo trochu moc. 

Legras pochopitelně nehrál jenom s Potřeštěnci. Ve své filmografii má 80 snímků. Vždy ale ztvárňoval jenom drobné vedlejší role. I přesto si ho čeští diváci mohou z pár filmů pamatovat. Několikrát spolupracoval s Louise de Funésem (ostatně ten s Potřeštěnci hrál taky.) Objevil se s ním například ve filmech Hibernatus či Grand restaurant pana Septima. Spolupracoval i například i se skupinou Bažantů. 

Legras zemřel 15. března roku 2006 v Paříži. Dožil se osmdesáti dvou let a je pohřben na hřbitově Montmartre.

Koudelníkův "Pierre" syn

Herecká filmografie

Filmy

1998 Robin des mers
Vidange
1989 Comment faire l'amour avec un nègre sans se fatiguer
1988 Corps z'a corps
1986 Cikánka
1984 Retenez-moi... ou je fais un malheur!
1983 Été de nos 15 ans, L'
Malheurs d'Octavie, Les
Mon curé chez les Thaïlandaises
Vous habitez chez vos parents ?
1982 Neřehtej se... je to k smíchu!
N'oublie pas ton père au vestiaire...
1981 Bidasses aux grandes manoeuvres, Les
Jour se lève et les conneries commencent, Le
1980 Mais qu'est-ce que j'ai fait au Bon Dieu pour avoir une femme qui boit dans les cafés avec les hommes?
1979 Héros n'ont pas froid aux oreilles, Les
Huba toho druhého
Piège à cons, Le
Úspěšný společník
1978 Balada o bratrech Daltonových
Beaujolais nouveau est arrivé, Le
1977 Appelez-moi docteur ou le médecin invisible (TV film)
Drôles de zèbres
La Vie parisienne
Roi des bricoleurs, Le
1976 Le château des Carpathes (TV film)
Trouble-fesses, Le
1975 Intrépide, L'
Katrin a spol.
1974 Čtyři sluhové a čtyři mušketýři
Čtyři sluhové a kardinál
Gueule de l'emploi, La
Krysy z temnot
Řidičský průkaz
Vos gueules les mouettes!
1973 Běží, běží po předměstí
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
1972 Bažanti jedou do Španělska
Sex-shop
1971 Manželé z roku II
On est toujours trop bon avec les femmes
Vrahové pořádku
1970 Étalon, L'
Lady in the Car with Glasses and a Gun, The
Un été sauvage
1969 Ardoise, L'
Auvergnat et l'autobus, L'
Faites donc plaisir aux amis
Hibernatus
1968 Měšťák šlechticem (TV film)
1967 Sedmkrát žena
Tonoucí se stébla chytá
1966 Atout coeur à Tokyo pour OSS 117
Bourse et la vie, La
Grand restaurant pana Septima
Trois enfants... dans le désordre
1965 Bons vivants, Les
Communale, La
Lady L
La grosse caisse
Tête du client, La
1964 Do toho, do toho!
Gros bras, Les
1961 Výhodná koupě
1955 Impossible Monsieur Pipelet, L'
1954 Escalier de service
Les Hommes ne pensent qu'à ça
Poprask v kabaretu
1953 Tři mušketýři
1952 Demoiselle et son revenant, La
L'amour n'est pas un péché
1951 Bertrand coeur de lion
1949 Branquignol

TV seriály

1984 Appartement, L' (TV seriál)
1981 Podvodník z povolání (TV seriál)
1980 Akce proti pašování (TV seriál)
Amours des années folles, Les (TV seriál)
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
1974 Brigades du Tigre, Les (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace