foto

Pierre Maguelon

  • nar. 3.9.1933
    Labruguière, Francie
  • zem. 10.7.2010 (76 let)
    Perpignan, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Pierre Maguelon ve vedlejších rolích nasbíral na své konto přes stovku filmových a televizních rolí, velmi vytíženým i v divadle, k poznávacím atributům jeho herectví patřil mimo jiné jižanský přízvuk, jehož se nikdy nevzdal. Narodil se v malém městečku Labruguière na jihu Francie, jeho skutečné jméno znělo Maurice Couzinié. Umělecký pseudonym Maguelon měl původ v názvu města Villeneuve-les-Maguelone na Azurovém pobřeží, kam se s rodiči v dětství přestěhoval. Průchod svým kulturním zájmům dal studiem na umělecké škole École supériéure des Beaux Arts v Montpellieru, v polovině padesátých let pak odešel do Paříže a začal účinkovat v kabaretech.

Na různých kabaretních scénách byl Pierre Maguelon nejen hercem, ale také autorem skečů, časem se mu poštěstilo účinkovat v legendárním Bobinu, později i ve slavné pařížské Olympii. Jako kabaretiér používal pseudonym Petit Bobo a pod tímto jménem také nenápadně vstoupil i do kinematografie, když se poprvé mihnul před kamerou v komedii TIRE-AU-FLANC 62 (1960), jako člena zločinecké bandy titulního hrdiny (J. P. Belmondo) si jej můžeme všimnout ve filmu CARTOUCHE (1962), v menší roli detektiva se objevil po boku Jeana Gabina a Louise de Funèse v komedii TETOVANÝ (Le tatoué, 1968), v 60. letech hrál také v několika filmech Yvese Roberta (ALEXANDR ŠŤASTNÝ – Alexandre le bienheureux, 1968), zmínku si zaslouží i menší role policistů v Buñuelových filmech MLÉČNÁ DRÁHA (La voie lactée, 1969), NENÁPADNÝ PŮVAB BURŽOAZIE (Le charme discret de la bourgeoisie, 1972) a PŘÍZRAK SVOBODY (La fantôme de la liberté, 1974).

Mezitím se Pierre Maguleon objevil i v dalších dodnes známých filmech, ve Francii mu velkou popularitu přinesla především postava inspektora Terrassona v kriminálním seriálu TYGROVA BRIGÁDA (Les brigades du Tigre, 1974-1983). Bez zajímavosti není fakt, že v roce 1972 získal Velkou cenu na mezinárodním festivalu Zlatá Praha za hlavní roli v televizním filmu LE TEMPS D’UN ÉTÉ (1972). Mezitím se po zkušenostech z kabaretů i filmování dostal i k regulérnímu divadelnímu herectví, poprvé to bylo v roce 1967 v Théâtre des Variétés, později účinkoval na dalších lidově zaměřených scénách v osvědčeném komediálním repertoáru, příležitostně se ale dostal i ke zvučnému světovému repertoáru, a to i mimo Paříž (Shakespearův Král Lear v Le Havre, 1970).

Ve filmu znovu hrál vedlejší role policistů (JAKO BUMERANG – Comme un boomerang, 1977; ŠPATNÝ SYN – Un mauvais fils, 1980). Menší úlohou uzavřel svou práci pro film v adaptacích literárního odkazu Marcela Pagnola MAMINČIN ZÁMEK (Le château de ma mere, 1990) a TATÍNKOVA SLÁVA (La gloire de mon pere, 1990), v témže roce se mihnul i po boku Gérarda Depardieu ve filmovém zpracování slavné divadelní hry CYRANO Z BERGERACU (Cyrano de Bergerac, 1990). Později ještě hrál v několika televizních seriálech, na divadelních prknech stál naposledy v Giraudouxově hře Trojská válka nebude, v níž hrál v letech 2006-2008 v Paříži i na divadelních festivalech.

V roce 2009 měl hrát v populární divadelní komedii Hibernatus, ze zdravotních důvodů ale svou účast vzdal. V létě 2010 byl čestným hostem na divadelním festivalu v Saint-André v jižní Francii, kde zkolaboval a zemřel krátce poté v nemocnici v nedalekém Perpignanu 10. července 2010 ve věku 77 let. Pohřben je ve Villeneuve-les-Maguelone, kde strávil dětství.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál)
2007 Čas tajemství, čas lásek (TV film)
2006 Nováčci (TV seriál)
2004 Noli me tangere
2003 Toujours tout droit
2000 Grand patron, Le (TV seriál)
1999 Fin d'été
1998 Alice a Martin
1996 Comédien, Le (TV film)
St. Tropez (TV seriál)
1995 Une folie (TV film)
1994 Yeux d'Hélène, Les (TV seriál)
1992 Coeurs brulés, Les (TV seriál)
Fantômes en héritage (TV seriál)
1991 Maigret (TV seriál)
Triplex
1990 Cyrano z Bergeracu
Maminčin zámek
Tatínkova sláva
Venkovan
1989 Imogène (TV seriál)
Navarro (TV seriál)
1988 Malá zlodějka
Tři vstupenky na 26.
1986 Debutant
1985 Le ravi (TV film)
Les temps difficiles (TV film)
1983 Cap Canaille
1982 Aide-toi (TV film)
1981 Svědek
1980 Akce proti pašování (TV seriál)
Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
La falaise aux corneilles (TV film)
Oeil du maître, L'
Špatný syn
1979 Pull-over rouge, Le
Roi qui vient du sud, Le (TV seriál)
1978 Bažanti a cizinecká legie
Temps d'une république: Le chien de Munich, Le (TV film)
1976 Jako bumerang
Pays bleu, Le
1975 L'inspecteur mène l'enquête (TV seriál)
Téléphone rose, Le
1974 Brigades du Tigre, Les (TV seriál)
France société anonyme
Přízrak svobody
Vincent, François, Paul a ti druzí...
1973 Ligne de démarcation, La (TV seriál)
1972 Beau masque
Nenápadný půvab buržoazie
1971 Vrahové pořádku
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
Élise ou la vraie vie
Rodinný krb
Sa majesté Alexandre (TV film)
1969 Mléčná dráha
1968 Tetovaný
Vivre la nuit
1967 Alexandre le bienheureux
Notte per 5 rapine, Una
1966 Palpitations (TV film)
Také velké bankovky mohou být falešné
1965 22 avenue de la Victoire (TV seriál)
1963 Bébert et l'omnibus
Roi du village, Le
1962 Cartouche
Nápadník
1960 Tire-au-flanc 62

Dokumentární

2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.

TV pořady

1994 Vincent à l'heure (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace