foto

Christopher Lee

  • nar. 27.5.1922
    Belgravia, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 7.6.2015 (93 let)
    Chelsea, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Saruman, Hrabě Dooku, Hrabě Drákula, Sherlock Holmes, Rochefort, Scaramanga a mnoho dalších postav ztvárnil právě tento britský herec celým jménem Christopher Frank Carandini Lee, který se narodil 27. května 1922 v Belgravii, v okrese centrálního Londýna v Anglii. Jeho otec Geoffrey Trollopa Lee byl podplukovník britského armádního pluku a jeho matkou byla hraběnka Estelle Maria (rozená Carandini di Sarzano). Jeho otec bojoval v Burské válce a taky během první světové války. Jeho praděd byl italský politický uprchlík a jeho prababička Marie Carandini (rozená Burgess) byla operní pěvkyně. Má starší sestru Xandru Carandini Lee, která se narodila v roce 1917. 

Když byl malý, rodiče se mu rozvedli a on se svou matkou i sestrou se přestěhovali do Švýcarska, konkrétně do Wengenu. Začal chodit do Miss Fisher's Academy v Territetu, kde si zahrál svou první roli, a to v lidové pohádce Rumpelstiltskin od bratří Grimmů. Avšak jeho matka se spolu s dětmi vrátila zpět do Anglie a Christopher začal navštěvovat Wagner's private school v Londýně. Jeho matka se provdala za bankéře Harcourta George St.-Croix Rose. To byl strýc Iana Fleminga. Rodina se tak přestěhovala do Fulhamu. V devíti letech byl poslán do Summer Fields School, přípravné školy pro Oxford. Zároveň stále hrál ve školních hrách. Lee se ucházel o stipendium pro studium na Etonu, ale kvůli špatnému výsledku z matematiky a tchánovi, který nechtěl mu platit studium nakonec nebyl přijat na Eton College. Začal tedy studovat Wellington College, získal stipendium. Studoval tedy humanitní vědy. Účastnil se i školních her. Ze všech sportů nejvíce vynikal v šermu a kriketu. V sedmnácti letech odešel z Wellingtonu a letní semestr 1939 se stal jeho posledním. Jeho nevlastní otec zkrachoval. Jeho matka Rose si musela najít práci.

Po vypuknutí 2. světové války se Lee dobrovolně přihlásil jako dobrovolník pro posilu finských sil. Britští dobrovolníci byli ovšem drženi od opravdového boje a tak během 14 dnů byli posláni domů. Později se připojil k britské armádní organizaci zvané Home Guard. V zimě jeho otec onemocněl na dvojitý zápal plic a zemřel 12. března 1941. Pochopil, že nechce svého otce následovat do armády. Dobrovolně šel do RAF - Královského vojenského letectva. Znalost německého jazyka a jeho skvělé ovládání ho zavedly do služeb Britské tajné služby. Účastnil se bojů v Jižní Africe. Zároveň se zmínil že byl členem Special Operations Executive (špionážní a záškodnická jednotka britské armády) a Long Range Desert Patrol (útočná jednotka britské armády). Nikdy ovšem nezachází do detailů a nikdy nebude vyprávět, co se stalo a co zažil za hrůzy. V roce 1946 odchází z RAF s hodností poručík letectva. 

V roce 1946 se Christopher vrací do Londýna, tam dostává nabídku na předešlou práci v Beechman's, ale tu odmítl. Odmítá i vyučovat na vysokých školách jako veterán z války. Nakonec mu poradil jeho bratranec Nicol Carandini ať se stane hercem. Christopherovi se nápad zalíbí a přes protesty své matky se stává hercem. Později mu bylo však řečeno, že se na herce vůbec nehodí. Bylo to kvůli jeho výšce. Měří 196 cm a když měl hrát ve filmu po boku slavného herce, tak byl Lee vždy vyšší.

Tedy potom začal navštěvovat Rank Charm School. To je herecká škola pro začínající herce. Leemu hodně dlouho trvalo nalézt práci, ale nakonec v roce 1948 přišel jeho první film Corridor of Mirror. Celkem deset let mu trvalo se prosadit, objevoval se většinou jenom ve vedlejších rolích. V roce 1948 si zahrál v režii Laurence Oliviera ve filmu Hamlet, ale šlo jenom o malou roličku, kde si zahrál nosiče kopí. V tomto filmu hrál taky Peter Cushing, se kterým Lee bude v budoucnu spolupracovat.  V roce 1951 si zahraje v americkém filmu Quo Vadis. V roce 1952 se objevil v oscarovém filmu Moulin Rouge. Během následujícího desetiletí natočí několik desítek filmů. V roce 1957 přichází zlom v jeho kariéře. Dostal roli ve filmu The Curse of Frankenstein, kde si zahrál monstrum Frankensteina. Po boku Leeho se objevil i Peter Cushing a následně si spolu zahrají ještě v dalších dvaceti filmech. Christopher Lee a Peter Cushing se stali velkými přáteli. 

V roce 1958 získává roli Hraběte Drákuly ve filmu Dracula. Následně se objeví i v pokračování: Dracula: Prince of Darkness (1966), Dracula Has Risen from the Grave (1968), Taste the Blood of Dracula (1970), Scars of Dracula (1970), Dracula A.D. 1972 (1972) a The Satanic Rites of Dracula (1973).  Mezi jeho další filmy patří Corridors of Blood (1958) zahrál si po boku Borise Karloffa. Ve stejném roce si zahrál po boku svého přítele Petera Cushinga a to ve filmu The Hound of the Baskervilles. V roce 1959 si zahrál Mumii ve filmu The Mummy

Mezi roky 1957 - 1977 se objevil v mnoha hororových filmech, ale polovině sedmdesátých let se jim začal vyhýbat. Filmy, které stojí za zmínku jsou: The Two Faces of Dr. Jekyll (1960), The Pirates of Blood River (1962), The Gorgon (1964), The Devil-Ship Pirates (1964), Ten Little Indians (1965), Rasputin: The Mad Monk (1966), Hadí jáma a kyvadlo (1967), The Private Life of Sherlock Holmes (1970), Julius Caesar (1970), Expres hrůzy (1972), Rituál (1973) a mnoho dalších.

V roce 1973 si zahrál Comte de Rocheforta ve filmu Tři mušketýři. Během natáčení byl Lee střelen do kolena. O rok později bylo natočeno pokračování, kde si opět zahrál a byl znovu zraněn. V roce 1989 se Tři mušketýři dočkali pokračování pod názvem Návrat tří mušketýrů. Christopher Lee si zde zahrál Rocheforta, přestože byl ve druhém dílu zabit v klášteře. 

Christopherovi byla nabídnuta role darebáka v první bondovce Dr. No (1962), ten jí přijal, ale bohužel roli nakonec dostal Joseph Wiseman. Lee se dočkal v roce 1974, kdy si zahrál Francisca Scaramangu ve filmu Muž se zlatou zbraní

V roce 1977 se Christopher Lee rozhodl opustit Anglii a vydává se do Ameriky, kde získává řadu rolí. Později uvedl důvod, že nechce hrát jenom v hororových filmech a nechce, aby byl zaškatulkován. Jeho prvním filmem se stává v roce 1977 Letiště '77. Následovaly pak filmy jako jsou: 1941 (1979), Štvanci (1979), Medvědí ostrov (1979), Jaguár žije (1979), Salamandr (1981), Oko za oko (1981), Shaka Zulu (1987), Vlak Smrti (1993), Bible Starý zákon: Mojžíš (1995), Ospalá díra (1999). 

V roce 1962 si zahrál Sherlocka Holmese a to ve filmu Sherlock Holmes a náhrdelník smrti. Nebylo to ovšem naposled, co si zahrál tuto roli. V roce 1991 si zahrál ve filmu Sherlock Holmes a pekelný stroj a hned následující rok si zahrál opět Holmese tentokrát ve filmu Sherlock Holmes: Případ od Viktoriiných vodopádů

V roce 2001 se mu podařilo získat roli čaroděje Sarumana v trilogii Pán prstenů. Zajímavostí je že Lee se osobně setkal se spisovatelem J.R.R. Tolkienem. Lee prohlásil že chtěl hrát čaroděje Gandalfa, ale věk a fyzický stav mu v tom zabránil, ale role Sarumana nevyžadovala jízdu na koni a další náročné věci. 

V roce 2002 získal roli hraběte Dooku, kterého ztvárnil ve dvou filmech o Hvězdných válkách a to v Star Wars II: Klony útočí a Star Wars III: Pomsta Sithů z roku 2003. V obou filmech dokázal, že je v šermu opravdu dobrý. Většinu scén s šermem dělal tedy sám. Po těchto filmech následovaly další např. Karlík a továrna na čokoládu (2005), Alenka v říši divů (2010) a Hon na čarodějnice (2011).

V roce 2008 se zúčastnil 43. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V roce 2011 Christopher Lee oznámil na svých internetových stránkách, že bude opět hrát Sarumana v trojdílném filmu o Hobitovi. Ve Francii mu byl udělen odznak důstojníka Řádu umění a literatury v roce 1973. V roce 2001 získal medaili britského impéria a stal se komandérem Řádu britského impéria o osm let později byl jmenován rytířem Řádu britského impéria. V osobním životě je Christopher Lee ženatý s Birgit Kroencke, se kterou má dceru Christinu Eriku Carandini Lee. 

Své 93 narozeniny slavil v nemocnici, kam ho převezli po problémech s dýcháním. Dne 7. června 2015 umírá v nemocnici v Chelsea v Londýně. Příčinou bylo respirační a srdeční selhání.



Joe "reich" Ferrone

Herecká filmografie

2016 Hunting of the Snark, The
2014 Angels in Notting Hill
Hobit: Bitva pěti armád
Podivuhodné příběhy
2013 Girl from Nagasaki, The
Noční vlak do Lisabonu
2012 Hobit: Neočekávaná cesta
Temné stíny
2011 Hon na čarodějnice
Hugo a jeho velký objev
Intimní past
The Wicker Tree
2010 Alenka v říši divů
Burke and Hare
Skeleton Farm's Halloween Horrorshow - a.z.
Velká fuška
2009 Boogie Woogie
Oči války
Zlomový rok 39
2008 Barva kouzel (TV film)
Star Wars: Klonové války
The Nightmare Before Christmas - Tim Burton's Original Poem
2007 Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street
Zlatý kompas
2005 Bobby
Karlík a továrna na čokoládu
Mrtvá nevěsta Tima Burtona
Papež Jan Pavel II. (TV film)
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
2004 Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy
2003 Pán prstenů: Návrat krále
2002 Pán prstenů: Dvě věže
Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
2001 Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
Redoutables, Les (TV seriál)
2000 Death of an Empire (TV seriál)
Ghost Stories for Christmas (TV seriál)
Gormenghast (TV seriál)
Mladý Indiana Jones: Dobrodružství v tajné službě
Na počátku (TV film)
1999 Ospalá díra
1998 Jinnah
Tale of the Mummy
1997 Ivanhoe (TV seriál)
Nová dobrodružství Robina Hooda (TV seriál)
Odysseus (TV film)
Soul Music (TV seriál)
Strictly Supernatural (TV seriál)
1996 Blbouni
Sestřička a princ ze snů (TV film)
Welcome to the Discworld
Wyrd Sisters (TV seriál)
1995 Bible - Starý zákon: Mojžíš (TV film)
Tales of Mystery and Imagination (TV seriál)
1994 Feast at Midnight, A
Kašpárek zabiják
Policejní akademie 7: Moskevská mise
1993 Vlak smrti (TV film)
1992 Double Vision (TV film)
Jackpot
Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Případ od Viktoriiných vodopádů (TV film)
Tomorrow People, The (TV seriál)
1991 Curse III: Blood Sacrifice
Sherlock Holmes a pekelný stroj (TV film)
Šogun Mayeda
1990 Care of Time, The (TV film)
Gremlins 2
Lakomec
Ostrov pokladů (TV film)
Rainbow Thief, The
V dobrém i zlém
1989 Francouzská revoluce (TV film)
Kolem světa za 80 dní (TV film)
Murder Story
Návrat tří mušketýrů
Pád orlů
1988 Dark Mission (Operación cocaína)
Mask of Murder
Olympus Force: The Key
1987 Jocks
Mio, můj Mio
Shaka Zulu
1986 Disputation, The (TV film)
Dívka
Shaka Zulu (TV seriál)
Un métier du seigneur (TV film)
1985 Kvílení vlkodlaků II
The Walt Disney Comedy and Magic Revue
1984 Rosebud Beach Hotel, The
Vzdálené vrcholky hor (TV seriál)
Vzdálené vrcholky hor
1983 Dům dlouhých stínů
New Magic
Return of Captain Invincible, The
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Charles & Diana: A Royal Love Story (TV film)
Massarati and the Brain (TV film)
Poslední jednorožec
Safari 3000
1981 Desperate Moves
Goliath Awaits (TV film)
Oko za oko
Salamandr
1980 Serial
Špionem na pár dní (TV film)
1979 Arabské dobrodružství
Captain America II: Death Too Soon (TV film)
Jaguár žije!
Medvědí ostrov
Nutcracker Fantasy
Štvanci
1941
1978 Caravans
Pirate, The (TV film)
Return from Witch Mountain
Tichá flétna
1977 End of the World
Letiště '77
Meatcleaver Massacre
Starship Invasions
1976 Albino
Diamantoví žoldnéři
Dracula a syn
Keeper, The
To the Devil a Daughter
1975 Boucher, la star et l'orpheline, Le
Diagnosis: Murder
1974 Muž se zlatou zbraní
Tři mušketýři 2
1973 Dark Places
Great Mysteries (TV seriál)
Oživlé zlo
Poor Devil (TV film)
Rituál
Satanic Rites of Dracula, The
Tři mušketýři
1972 Death Line
Drákula roku 72´
Expres hrůzy
Nothing But the Night
1971 Hannie Caulderová
House That Dripped Blood, The
Já, zrůda
1970 Eugenie
Hrabě Dracula
Ještě jednou
Julius Caesar
Scars of Dracula
Scream and Scream Again
Soukromý život Sherlocka Holmese
Taste the Blood of Dracula
Trono di fuoco, Il
Umbracle
1969 Kouzelný Kristián
Light Entertainment Killers (TV film)
The Castle of Fu Manchu
The Oblong Box
1968 Blood of Fu Manchu, The
Curse of the Crimson Altar
Dracula Has Risen from the Grave
The Devil Rides Out
The Face of Eve
1967 Five Golden Dragons
Hadí jáma a kyvadlo
Night of the Big Heat
Theatre of Death
The Vengeance of Fu Manchu
1966 Dracula: Prince of Darkness
Rasputin: The Mad Monk
Rätsel des silbernen Dreieck, Das
The Brides of Fu Manchu
1965 Deset malých černoušků
Dr. Terror's House of Horrors
The Face of Fu Manchu
The Skull
Vládkyně Ayesha
1964 Castello dei morti vivi, Il
Cripta e l'incubo, La
Devil-Ship Pirates, The
The Gorgon
1963 Frusta e il corpo, La
Katarsis
La vergine di Norimberga
1962 Das Rätsel der roten Orchidee
Devil's Agent, The
Pirates of Blood River, The
Sherlock Holmes a náhrdelník smrti
Stranglehold
The Alfred Hitchcock Hour (TV seriál)
1961 Geheimnis der gelben Narzissen, Das
Herkules ve středu Země
Taste of Fear
The Terror of the Tongs
1960 Beat Girl
City of the Dead, The
The Hands of Orlac
Too Hot to Handle
Two Faces of Dr. Jekyll, The
1959 Mumie
Pes Baskervillský
Tales of the Vikings (TV seriál)
Tempi duri per i vampiri
The Man Who Could Cheat Death
Treasure of San Teresa, The
1958 A Tale of Two Cities
Battle of the V.1, The
Corridors of Blood
Dracula
Ivanhoe (TV seriál)
1957 Fortune Is a Woman
Frankensteinova kletba
Hořké vítězství
Manuela
Schůzka při měsíčku
Traitor, The
Truth About Women, The
1956 Alias John Preston
Assignment Foreign Legion (TV seriál)
Beyond Mombasa
Bitva u La Plata
Port Afrique
The Errol Flynn Theatre (TV seriál)
Vojínův postup
1955 Crossroads
Final Column
Man in Demand
Moby Dick Rehearsed (TV film)
Police Dog
Storm Over the Nile
That Lady
The Cockleshell Heroes
The Warriors
1954 Destination Milan
1953 Douglas Fairbanks Jr. Presents (TV seriál)
Innocents in Paris
Prázdniny pana Hulota
1952 Babes in Bagdad
Moulin Rouge
Paul Temple Returns
Pirát Vallo
Top Secret
1951 Captain Horatio Hornblower R.N.
Valley of Eagles
1950 Prelude to Fame
They Were Not Divided
1949 Trottie True
1948 Boj o jižní točnu
Corridor of Mirrors
Hamlet
My Brother's Keeper
One Night with You
Penny and the Pownall Case
Saraband for Dead Lovers
Song of Tomorrow

Dokumentární

2013 Necessary Evil: Super-Villains of DC Comics
2012 Shoot the Moon (The Making of 'Hugo')
2010 Christopher Lee - Gentleman des Grauens (TV film)
2007 Hollywood Chinese
Mumie: Tajemství faraonů 3D
Tasmanian Devil: The Fast and Furious Life of Errol Flynn (TV film) - vyp.
The McCartney Years
True Bond (TV film)
2006 Tim Burton: Dark vs. Light
Voices from the Underworld
Witch's Dungeon: 40 Years of Chills, The
2005 Ban the Sadist Videos!
Vědecký výzkum z doby hvězdných válek (TV seriál)
2004 Cameras in Middle-Earth
Editorial: Completing the Trilogy
From Book to Script: Forging the Final Chapter
Greasepaint and Gore, Part 2: The Hammer Monsters of Roy Ashton
Greasepaint and Gore: The Hammer Monsters of Phil Leakey
J.R.R. Tolkien: The Legacy of Middle-Earth - a.z.
Passing of an Age, The
2003 Dracula Brama Stokera (TV film)
Editorial: Refining the Story - a.z.
Christopher Lee: A Life in Films (TV film)
J.R.R. Tolkien: Origins of Middle-Earth
Making of a Legend, The
100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2002 Actor's Notebook: Christopher Lee
Best Ever Bond (TV film)
Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
Cameras in Middle-Earth
Costume Design
Fellowship of the Cast, The
From Book to Script
To the Devil... The Death of Hammer
2001 Burnt Offering: The Cult of the Wicker Man (TV film)
Film o filmu: Pán prstenů - Návrat krále (TV film)
Film o filmu: Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (TV film)
Quest for the Ring (TV film)
R2-D2: Beneath the Dome (TV film)
Wicker Man Enigma, The
2000 Ian Fleming: 007's Creator
Inside 'The Man with the Golden Gun'
Sleepy Hollow: Behind the Legend
1999 And the Word Was Bond
1998 Dare to Dream
1997 A-Z of Horror (TV seriál)
1996 Century of Science Fiction, A
Many Faces of Christopher Lee, The
Nightmare: The Birth of Horror (TV film) - a.z.
100 Years of Horror
1995 In Search of James Bond with Jonathan Ross (TV film)
1994 Flesh and Blood: The Hammer Heritage of Horror (TV film)
Vampire Interviews, The
1991 Fear in the Dark (TV film)
1990 Ex-S (TV seriál)
1987 Hammer: The Studio That Dripped Blood! (TV film)
1979 The Horror Show - a.z.
1975 Vem var Dracula?
1970 Treffpunkte (TV seriál)
Vampir-Cuadecuc
1967 Victims of Terror
1955 This Is Your Life (TV seriál)

TV pořady

2011 The Orange BAFTA Film Awards 2011 (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2002 James Bond: A BAFTA Tribute (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1994 Brisant (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Gottschalk Late Night (TV pořad)
1989 ARD-Mittagsmagazin (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace