foto

Audrey Hepburn

  • nar. 4.5.1929
    Brusel, Belgie
  • zem. 20.1.1993 (63 let)
    Tolochenaz, Švýcarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Představovala nový typ krásy, určovala módu a eleganci, vedla neúnavný boj za dětská práva...

Audrey Hepburn je jedna z nejtypičtějších tváří filmu 20. století. Nejznámější je díky svým rolím v BREAKFAST AT TIFFANY'S, MY FAIR LADY a ROMAN HOLIDAY. Audrey představovala kombinaci šarmu, prudkosti, přitažlivosti i nevinnosti. Po její smrti v roce 1993 se stala oblíbeným objektem hodným velké úcty (již nějaký čas se nevěnovala filmu, ale práci pro UNICEF) ...bezesporu však zanechala nesmazatelný otisk ve světě filmu.

Narodila se jako dcera holandské baronky a britského bankéře v Bruselu, ačkoli se v dětství často stěhovala mezi Anglií, Belgií a Holandskem kvůli zaměstnání jejího otce. Když jí bylo pět, poslali ji rodiče do školy v Anglii, o rok později otec opustil rodinu. Tyto události byly zásadní pro budoucí vývoj osobnosti křehké herečky. V roce 1939 se vrátila k matce do neutrálního Holandska, následujícího roku však bylo Nizozemí obsazeno a rodina zakusila období strádání, v jednom období se musela i skrývat. Audrey trpěla podvýživou, která se patrně odrazila na její stále nízké váze v budoucnu. Jediná věc, která jí pomáhala rozptýlit období války byl tanec, baletu se věnovala od pěti let a byl taky předurčujícím momentem na cestě k filmu. Po válce se rodina přestěhovala do Amsterodamu a Audrey začala pracovat jako tanečnice, práce ji zavedla až k malé filmové roli v NEDERLANDS IN ZEVEN LESSEN (1948). Ve stejném roce se s matkou přestěhovala do Londýna, kde získala stipendium na baletní škole. Také kvůli její výšce nemohla s budoucností v baletu počítat, přesto dostala roli ve sboru a pravidelně se objevovala na jevišti. V roce 1952 dostala roli ve filmu THE SECRET PEOPLE, ta vedla do Monte Carla a k roli v BABY (1953). Během natáčení se setkala s Colette a slavná spisovatelka se rozhodla prosadit začínající herečku do titulní role v GIGI. Hepburn se tedy záhy objevila jako hvězda v Broadway show.

V této době dostala svoji první hlavní roli ve filmu Williama Wilera ROMAN HOLIDAY (Prázdniny v Římě, 1953) a pak přišel ještě větší úspěch se SABRINOU (1954) Billy Wildera. Audrey Hepburn získala nominaci na Oscara a od této chvíle se také stala určující módní inspirací. Bylo to díky první z mnoha dalších spoluprácí s designérem Givenchym, který navrhl její kostýmy pro tento film. Ve stejném roce začala spolupracovat s dalším hercem a producentem Melem Ferrerem, za kterého se později provdala. V padesátých letech natáčí úspěšné WAR AND PEACE (1956), THE NUN'S STORY (1959) a v BREAKFAST AT TIFFANY'S (1961). Tato role party girl Holly Golightly a její kosmopolitní elegance bude již navždy asociována k Audrey Hepburn.

V roce 1963 natočila CHARADE, film s velkým úspěchem díky roli Craryho Granta (který předtím odmítal točit film s Hepburn, kvůli jejich věkovému rozdílu). V následujícím roce hrála ve snímku, který vstoupil do filmové historie - MY FAIR LADY (1964). Koncem 60. let se přestává objevovat na plátně tak často a rozvádí se s Ferrerem. Provdala se znovu, tentokrát za italského lékaře Andrea Dottiho. V roce 1975 hrála se Seanem Connerym v ROBIN AND MARIAN, ale její další občasné role již byly různých kvalit. V roce 1980 je to ještě úspěch s THEY ALL LAUGHED, ale pak již opustila film a věnovala se práci pro hladovějící děti. Na počátku 80. let se rozvedla s Dottim a jejím partnerem se stal Robert Wolders, cestovali spolu do zemí jako Somálsko, kde navštěvovala děti, kterým se chtěla věnovat nejvíce. Od roku 1987 byla oficiálním velvyslancem dobré vůle UNICEF. O dva roky později naposledy vystupovala ve filmu Stevena Spielberga ALWAYS.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

2015 Trumbo - a.z.
1989 Navždy
1987 Láska mezi zloději (TV film)
1981 A všichni se smáli
1979 Pokrevní příbuzní
1976 Robin a Mariana
1967 Čekej do tmy
Dva na cestě
1966 Jak ukrást Venuši
1964 My Fair Lady
Paříž v letním parnu
1963 Šaráda
1961 Dětská hodinka
Snídaně u Tiffanyho
1960 Co se nepromíjí
1959 Příběh jeptišky
Zelené království
1957 Funny Face
Odpolední láska
1956 Vojna a mír
1954 Producers' Showcase (TV seriál)
Sabrina
1953 Prázdniny v Římě
1952 CBS Television Workshop (TV seriál)
Secret People
1951 Monte Carlo Baby
One Wild Oat
Pojedeme do Monte Carla
Smích z ráje
Young Wives' Tale
Zlaté věže
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2011 Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Hvězdy stříbrného plátna (TV seriál)
Neobyčejné ženy (TV seriál)
2010 Kolaborovali s nacisty (TV seriál) - a.z.
2005 The World's Most Photographed (TV seriál) - a.z.
2004 Blake Edwards
1997 Legenden (TV seriál)
1996 Audrey Hepburnová - křehká lady (TV film)
1993 Audrey Hepburn: In Her Own Words
Audrey Hepburn Remembered (TV film)
Zahrady světa s Audrey Hepburnovou (TV seriál)
1991 Fred Astaire Songbook, The (TV film)
Hollywood Collection, The (TV seriál)
1986 Directed by William Wyler
1981 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1970 World of Love, A (TV film)
1967 Omnibus (TV seriál)
1965 Love Goddesses, The
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1948 Nederlands in 7 lessen

TV pořady

1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1991 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
1986 American Film Institute Salute to Billy Wilder, The (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 American Film Institute Salute to Fred Astaire, The (TV pořad)
1976 American Film Institute Presents a Salute to William Wyler, The (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace