foto

Robert Rollis

  • nar. 14.3.1921
    Epinal, Francie
  • zem. 6.11.2007 (86 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Robert Rollis byl vyhledávaným představitelem vedlejších rolí, na svém kontě má přes 120 filmů, často hrál i v televizi, samozřejmě i v divadle. Narodil se ve městě Epinal na východě Francie jako Robert Aristide Vasseux, umělecký pseudonym Rollis vznikl později kombinací jeho jména a příjmení matky, která zemřela mladá a Robert ji prakticky nepoznal. Od dětství toužil po herectví, jeho pozdější směřování ostatně předpověděl fakt, že otec pracoval jako technik v kabaretu Folies Bergères, kde měl malý Robert od dětství možnost pozorovat při práci velké hvězdy jako byli Maurice Chevalier nebo Josephine Baker. 

Právě díky otcovým kontaktům se před filmovou kamerou poprvé mihnul v historickém dramatu MARSEILLAISA (La Marseillaise, 1938), poté odehrál několik podružných rolí studentů (KŘIŽOVATKA – Carrefour, 1938; PRVNÍ DOSTAVENÍČKO – Premier rendez-vous, 1941), v dalších filmech jej mohli vidět i čeští diváci v protektorátních kinech, například jako sluhu v romantické komedii ANETTA A PLAVOVLÁSKA (Annette et la dame blonde, 1942).  I když později točil i s významnými režiséry typu André Cayatta (MILENCI Z VERONY – Les amants de Vérone, 1949; SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST – Justice est faite, 1950), v jeho filmografii převažovaly nenáročné komedie, jimiž francouzské publikum zásoboval například komerčně zaměřený režisér André Berthomieu (ve 40. a 50. letech hrál Robert Rollis ve čtrnácti jeho filmech). 

Kromě stálých nabídek k filmování (například v roce 1951 hrál v pěti filmech) se Robert Rollis začal prosazovat i v divadle, vystupoval například v Théâtre Edouard VII nebo Théâtre de l’Athénée. Ve filmech tehdy střídal podružné role, které nesly označení jako novinář, četník, vězeň, kadeřník, vrátný nebo fotograf, později Robert Rollis v rozhovoru přiznal inspirativní setkání s Louisem de Funèsem (8 společných filmů) nebo Bourvilem (točili spolu šestkrát). Ze spolupráce s těmito dvěma legendami francouzského filmu připomeňme alespoň role automobilisty (VŠECHNO ZLATO SVĚTA – Tout l’or du monde, 1961) nebo námořníka (TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ – Le petit baigneur, 1967). 

V mezinárodním měřítku se Robert Rollis zviditelnil také jako otec jednoho z dětských hrdinů ve filmu KNOFLÍKOVÁ VÁLKA (La guerre des boutons, 1962), v epizodní roli pošťáka se mihnul i ve filmu ZAHRADNÍK Z ARGENTEUIL (Le jardinier d’Argenteuil, 1966). Mezitím začal spolupracovat také s televizí, v letech 1963-1966 například hrál ve čtyřiceti dílech seriálu THIERRY LA FRONDE, poté se příležitostně objevoval v dalších televizních filmech a seriálech. Uplatnění našel i v dabingu, později v rozhovoru řekl, že různorodost uměleckých aktivit pro něj byla hnacím motorem, těšilo jej hrát v divadle, filmu, televizi, pracovat pro rozhlas nebo dabing.

Před kamerou dostal větší příležitost ve válečné komedii SLAVNÝ DEN (Le jour de gloire, 1976), poté hrál znovu v několika průměrných veselohrách, jako stěhovák se objevil v komedii DOBRÝ DEN, ÚZKOSTI (Bonjour, l’angoisse, 1988), ke spolupráci s filmem se vrátil až po dlouholeté odmlce (PRÁCE NA FARMĚ – Camping à la ferme, 2005). V této době stál naposledy i na divadelním jevišti, ale krátce nato mu byla diagnostikována rakovina, která měla rychlý průběh. Robert Rollis zemřel v Paříži 6. listopadu 2007 a pohřben je na Montmartru.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2005 Faites comme chez vous (TV seriál)
Práce na farmě
2003 Amateurs, Les
2002 Monika
1998 Avocats & associés (TV seriál)
1996 Un contre l'autre, L' (TV seriál)
1988 À notre regrettable époux
Bonjour l'angoisse
Vivement lundi (TV seriál)
1987 Nuit docile
1986 Tiroir secret, Le (TV seriál)
1984 Péchés originaux (TV seriál)
1983 Braconnier de Dieu, Le
1982 Toutes griffes dehors (TV seriál)
1980 Arsène Lupin joue et perd (TV seriál)
La vie des autres (TV seriál)
Touch' pas à mon biniou
Tout le monde m'appele Pa (TV film)
1979 Gueule de l'autre, La
1978 Général... nous voilà!
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
Moi, fleur bleue
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
Pozdrav tu paní!
Slavný den
1975 Návrat sedmé roty
Opération Lady Marlène
1974 Impossible... pas français
Krysy z temnot
Vagabond, Le (TV seriál)
1973 Domovník
Nejpomatenější rozum
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1969 Faites donc plaisir aux amis
Femme écarlate, La
Maison de campagne, La
Trois hommes sur un cheval
1968 Un drôle de colonel
1967 Saturnin (TV seriál)
Tonoucí se stébla chytá
1966 Caïd de Champignol, Le
Monsieur le président-directeur général
Trois enfants... dans le désordre
Zahradník z Argenteuil
1965 Baratineurs, Les
Bob Morane (TV seriál)
Co je nového, kočičko?
Médard et Barnabé (TV seriál)
Svatouškové (TV seriál)
Tête du client, La
1964 Do toho, do toho!
Laissez tirer les tireurs
Víkend na Zuydcoote
1963 Ctihodný Stanislav
Les veinards
Meč a váhy
Melodie podzemí
Thierry la Fronde (TV seriál)
1962 C'est pas moi, c'est l'autre
Culottes rouges, Les
Inspektor Leclerc (TV seriál)
Knoflíková válka
Petit garçon de l'ascenseur, Le
1961 Amours de Paris, Les
Moutons de Panurge, Les
Quai Notre-Dame
Všechno zlato světa
Výhodná koupě
1960 Brune que voilà, La
Famille Fenouillard, La
Homme à femmes, L'
Les tortillards
Ma femme est une panthère
Ravissante
1959 Četník z Champignolu
Die Gans von Sedan
Grand chef, Le
Increvable, L'
Podepsán Arsen Lupin
1958 En légitime défense
Miroir à deux faces, Le
Suivez-moi jeune homme
1957 Amour est en jeu, L'
Étrange Monsieur Steve, L'
Garçonne, La
Grand bluff, Le
Nous autres à Champignol
Trois jours à vivre
1956 Duraton, Les
Otec, matka, moje žena a já
Zatracená holka
1955 Dossier noir, Le
Kouzelné městečko
Madelon, La
Uprchlíci
1954 Faites-moi confiance
Le mort en fuite
Oeil en coulisses, L'
Otec, matka, služka a já
Vie de garçon, Une
1953 Belle mentalité
Le Portrait de son père
L'incantevole nemica
Virgile
1952 Adorables créatures
Allô... je t'aime
Dents longues, Les
Drôle de noce
Maison dans la dune, La
1951 Chacun son tour
Jamais deux sans trois
Maison Bonnadieu, La
Roi des camelots, Le
Une fille à croquer
1950 Justice est faite
Petite chocolatière, La
1949 Femme nue, La
Milenci z Verony
On ne triche pas avec la vie
Tous les deux
1948 Bal des pompiers, Le
1947 Amours, délices et orgues
Blanc comme neige
1946 Démons de l'aube, Les
1945 Cadets de l'océan, Les
1942 Annette et la dame blonde
Caprices
1941 Notre Dame de la Mouise
Péchés de jeunesse
Premier rendez-vous
1940 Homme qui cherche la vérité, L'
1939 Konec dne
1938 Carrefour
Marseillaisa
Ztracenci ze Saint-Agil

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace