foto

Antoine Marin

  • nar. 24.8.1926
    Lyon, Francie
  • zem. 21.1.1994 (67 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

 Francouzský herec Antoine Marin natočil jen necelých třicet filmů, mohli jsme jej ale vidět například po boku Jeana Gabina nebo Louise de Funèse, často účinkoval také v televizi, začínal samozřejmě jako divadelní herec. Pocházel ze severofrancouzského Lyonu a herectví studoval na pařížské konzervatoři. Po absolutoriu v roce 1949 začínal v malém divadle Théâtre des Noctambules v Latinské čtvrti, častěji v padesátých letech hrál pod režijním vedením Roberta Hosseina, s nímž například nastudoval titulní roli pana Hyde ve hře Doktor Jekyll a pan Hyde (Théâtre du Grand Guignol, 1954). 
Před filmovou kamerou stál poprvé v muzikálu MILENCI Z TERUELU (Les amants de Teruel, 1961), u nás jsme jej mohli vidět v jedné z prvních scén slavného filmu MELODIE PODZEMÍ (Mélodie en sous-sol, 1963) jako jednoho z cestujících ve vlaku po boku Jeana Gabina. S Gabinem se pak setkal ještě v roli šéfkuchaře v kriminálce SLUNCE ROŠŤÁKŮ (Le soleil des voyous, 1967). Mezitím absolvoval i první setkání před kamerou s Louisem de Funèsem a ve filmu FANTOMAS SE ZLOBÍ (Fantomas se déchaine, 1965) hrál menší roli jednoho z inspektorů. 
Od konce padesátých let spolupracoval s televizí, kde původně hrál hlavně v oblíbených historických seriálech, později své aktivity před televizní kamerou rozšířil o kriminální seriály i adaptace divadelních her a literárních předloh. Co se divadla týče, nejčastěji vystupoval na scéně Théâtre des Célestins, kde později často hrál pod režijním vedením Jeana Meyera. Na jevišti stál naposledy v roce 1974 v Molièrově hře Měšťák šlechticem, od té doby se věnoval výhradně televizi a filmu. 
V režii J. L. Trintignanta natočil komedii RUŠNÝ DEN (Une journée bien remplie, 1972), kde hrál jednoho ze soudců. Francouzští diváci jej tehdy ale mohli vídat hlavně v historických a životopisných seriálech (PROKLETÍ KRÁLOVÉ – Les rois maudits, 1972; JOSEPH BALSAMO, 1973; PAŘÍŽŠTÍ MOHYKÁNI – Les Mohicans de Paris, 1973; VOLTAIRE – Ce diable d’homme, 1978), v nichž střídal role vysokých úředníků, šlechticů, ale také hostinských a venkovanů. Ze závěru jeho práce pro film připomeňme další setkání s Louisem de Funèsem; v komedii KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO (L’aile ou la cuisse, 1976) hrál jednoho ze spolupracovníků pana Duchemina (de Funès), poté se ještě mihnul v jednom dílu četnické série (ČETNÍK A MIMOZEMŠŤANÉ – Le gendarme et les extra-terrestres, 1979). 
V osmdesátých letech hrál ve filmu již jen výjimečně, naposledy to bylo v roce 1984, nadále se ale objevoval v televizi. Naposledy jej diváci mohli vidět v roli inspektora v jedné epizodě populárního seriálu MAIGRET (1993). 
Antoine Marin zemřel v Paříži 21. ledna 1994 ve věku 67 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1993 Maigret se brání (TV film)
1991 C'est quoi ce petit boulot? (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
1984 Femme ivoire, La
1982 Co je třeba ke štěstí
1981 Fine Romance, A (TV seriál)
Fini de rire, fillette (TV film)
1980 Fortune des Rougon, La (TV seriál)
Incorrigibles, Les (TV seriál)
Les contes de La Fontaine
My budoucí hvězdy
Phallocrates, Les
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
Četník a mimozemšťané
1978 Claudine (TV seriál)
Voltaire (TV seriál)
1977 Gloria
Jako klíště
1976 Křidýlko nebo stehýnko
1975 Ces grappes de ma vigne (TV seriál)
1974 Brigades du Tigre, Les (TV seriál)
Fol amour de Monsieur Mirabeau, Le (TV seriál)
Chéri-Bibi (TV seriál)
On s'est trompé d'histoire d'amour
1973 Alphomega, L' (TV seriál)
Bananes mécaniques
Défense de savoir
Joseph Balsamo (TV seriál)
Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
Moliére (TV seriál)
Poběžím jako splašený kůň
Porteuse de pain, La (TV seriál)
Prenez la queue comme tout monde
Rušný den
1972 Albert Einstein (TV film)
Les Rois maudits (TV seriál)
1971 Miroir 2000, Le (TV seriál)
1970 Aventures de Zadig, Les (TV film)
1969 Candice, ce n'est pas sérieux (TV seriál)
1968 Fille d'en face, La
1967 Slunce rošťáků
1966 Slečna učitelka
1965 Fantomas se zlobí
Majordome, Le
Passeport diplomatique agent K 8
Svatouškové (TV seriál)
1964 Gorilles, Les
La bonne soupe
Patate
1963 Melodie podzemí
1962 Amants de Teruel, Les
Célibataires, Les (TV film)
1957 En votre âme et conscience (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace