foto

Carlo Nell

  • nar. 9.6.1926
    Ormont-Dessous, Švýcarsko
  • zem. 7.2.2016 (89 let)
    Chesnay, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Carlo Nell je rodákem ze Švýcarska, jeho umělecká kariéra se ale odehrávala převážně ve Francii, kde se uplatnil jako herec a zpěvák, i u nás jsme jej mohli vidět v řadě známých filmů různých žánrů. Narodil se v malém městečku Ormont-Dessous v podhůří švýcarských Alp, jeho vlastní jméno zní Carlo Maggio Bartolotta. Ze jména je patrné, že byl po rodičích Ital, měl ale i švýcarské a francouzské předky. Ve Francii ostatně žila i část rodiny, což byl jeden z impulsů Carlova odchodu do Paříže krátce po druhé světové válce.

V Paříži začínal jako zpěvák v hudebních kavárnách a kabaretech, a protože svět kabaretů vyžadoval všestranně zaměřené umělce, časem Carlo Nell ke zpěvu připojil i účast v komediálních skečích. Postupně působil v několika kabaretech poblíž Champs Elysée, patnáct let pak strávil v kabaretu Chez ma cousine na Montmartru. Na doporučení kolegů se dostal k filmu a od začátku šedesátých let točil několikrát ročně. Některé Nellovy životopisy zdůrazňují jeho participaci na filmech francouzské nové vlny, v podstatě se to ale týká jen jeho debutu v Demyho snímku LOLA (1959), kde se objevil jako učitel tance. I když i poté točil s režiséry nové vlny, hrál v jejich filmech komerčnějšího zaměření, což dokládá jeho nevelká role vraha v Chabrolově kriminálce TYGR MÁ RÁD SYROVÉ MASO (Le tigre aime la chair fraiche, 1964), o řadu let později točil také s C. Lelouchem nebo J. Derayem.

Několikrát se před kamerou setkal s Jeanem Gabinem, hrál například číšníka v baru Manhattan v detektivce KOMISAŘ MAIGRET ZUŘÍ (Maigret voit rouge, 1963), zmínku si zaslouží i společné filmy s Alainem Delonem (SAMURAJ – Le Samouraï, 1967; role inspektora) nebo J. P. Belmondem (HO!, 1968; epizodní postava závodníka). Od poloviny šedesátých let pracoval také v televizi, objevil se například v několika epizodách VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA (Les enquêtes du commissaire Maigret, 1973-1978). Stoupající kredit Carla Nella jako herce mu umožnil pokračovat i v úspěšnější dráze zpěváka a v této době vydal několik gramofonových desek.

Co se týče společného natáčení s největšími hvězdami francouzského filmu, nejlépe se v Nellově filmografii vyjímá početná spolupráce s Louisem de Funèsem, po jehož boku se objevil v pěti filmech. Mohli jsme jej vidět jako středoškolského profesora (SENZAČNÍ PRÁZDNINY – Les grandes vacances, 1967), novináře (HIBERNATUS, 1969) nebo policisty Plumerela (JO, 1971). Menší role mu ale připadly i v umělecky hodnotnějších titulech jako CÉSAR A ROSALIE (César et Rosalie, 1971). Připomenout se sluší i účast na dvou filmech Pierra Granier-Deferra (KOČKA – Le chat, 1970; VLAK – Le train, 1973).

Znovu hrál ve filmech s J. Gabinem (SVATÝ ROK – L'année sainte, 1976), A. Delonem (GANG – Le gang, 1977), spolupráci s L. de Funèsem završil komedií ČETNÍK A MIMOZEMŠŤANÉ (Le gendarme et les extra-terrestres, 1979), kde hrál opět novináře. Z osmdesátých let připomeňme dvě role barmanů (SAMOTÁŘ – Le solitaire, 1987; NĚKOLIK DNŮ SE MNOU – Quelques jours avec moi, 1988). Z dalších již jen výjimečných vstupů před kameru uveďme dvě nabídky od režiséra Gérarda Ouryho (ŘIDIČ A FANTOM – Fantôme avec chaffeur, 1996), naposledy hrál hotelového zřízence ve filmu MUŽ A JEHO PES (Un homme et son chien, 2008).

Carlo Nell dnes již žije v soukromí, v nedávné době ale poskytl rozsáhlý rozhovor, v němž nabízí zajímavý pohled herce vedlejších rolí. Řekl například, že nabídku k filmování nikdy nedostal od produkce, vždy mu osobně zavolal režisér nebo hlavní hvězda filmu. Někdy se k natáčení dostal úplně náhodou, což doložil historkou, kdy náhodou na dovolené projížděl městem, kde zrovna exteriéry točil Louis de Funès a okamžitě jej angažoval. S úctou vzpomínal na režiséry, kteří nedělali rozdíly mezi největšími hvězdami a představiteli těch posledních epizodek. Stejně tak se sympatickým údivem vzpomínal na četnické komedie s de Funèsem, v nichž měl jen malé role, přesto bezplatně obdržel zpáteční letenku do Saint Tropez a několik dní luxusního ubytování. Práce Carla Nella před kamerou zahrnuje přes šedesát vedlejších rolí ve filmu a účast na deseti televizních seriálech.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2008 Muž a jeho pes
2006 Jean-Philippe
2004 Maigret v rodinném penzionu (TV film)
1996 Maigret a hlava muže (TV film)
Řidič a fantom
1993 Touha po zlatě
1992 Voyage à Rome
1991 Maigret (TV seriál)
1990 Messe en si mineur, La
1988 Několik dní se mnou
Tři vstupenky na 26.
1987 Samotář
1985 Facteur de Saint Tropez, Le
1983 Edith a Marcel
Garçon!
1980 Akce proti pašování (TV seriál)
Touch' pas à mon biniou
1979 Ciao, les mecs
Četník a mimozemšťané
1978 Claudine (TV seriál)
1977 Gang
Lune papa, La (TV seriál)
Un juge, un flic (TV seriál)
1976 Dracula a syn
Marge, La
Nick Verlaine ou Comment voler la Tour Eiffel (TV seriál)
Svatý rok
1975 Demoiselles à péage, Les
Katrin a spol.
Pan Dupont
1974 Jak získat úspěch, když je člověk hloupej...a ufňukanej
Vincent, François, Paul a ti druzí...
Vrtohlavá ovce
1973 Malheurs de la comtesse, Les (TV film)
Mataf
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
Vlak
1972 César a Rosalie
Elle cause plus, elle flingue
Trop jolies pour ętre honnętes
1971 Comptes à rebours
Grande maffia, La
Hlavně v klidu!
Jo
Kočka
Odeur des fauves, L'
Saut de l'ange, Le
1970 Četník ve výslužbě
Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
Koňská hlava
Poslední adresa
1969 Hibernatus
Honte de la famille, La
Madly
Poussez pas grand-père dans les cactus
1968 Ho!
Tma přede mnou, tma za mnou
1967 Lagardère (TV seriál)
Samuraj
Senzační prázdniny
Slunce rošťáků
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Caïd de Champignol, Le
La sentinelle endormie
Pod africkým sluncem
Rvačka v Panamě
1965 Baratineurs, Les
Svatouškové (TV seriál)
1964 Baisers, Les
Difficulté d'être infidèle, La
Gorilles, Les
Tigre aime la chair fraiche, Le
1963 Komisař Maigret zuří
1961 Lola
1960 Velký risk

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace