foto

Jacques Monod

  • nar. 21.8.1918
    Casablanca, Maroko
  • zem. 25.12.1985 (67 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ve více než sedmdesáti filmech hrál francouzský herec Jacques Monod často právníky, policisty, důstojníky nebo úředníky, vytížený byl také v divadle a televizi. Narodil se v Casablance v Maroku, kde jeho otec působil jako veterinář, zároveň byl armádním důstojníkem. Jacques studoval v Paříži, po absolvování vojenské služby se vrátil do Maroka, kde začal účinkovat v rozhlasu, později zformoval vlastní divadelní společnost. Za druhé světové války musel znovu narukovat a v roce 1944 byl zraněn v Itálii. 

Teprve po válce se definitivně usadil v Paříži a zázemí našel v Théâtre de l’Athénée, kde hned v roce 1945 hrál ve hře Bláznivá ze Chaillot v režii slavného Louise Jouveta. S Jouvetem pak spolupracoval až do jeho smrti v roce 1951, hráli spolu i ve filmu KNOCK (1951). Úplně poprvé se ale Monod před kamerou mihnul již ve filmu POLICAJT (Un flic, 1947). Po Jouvetově úmrtí hrál v divadle Théâtre Montparnasse, kde působil pod režijním vedením Jeana Mercure, po jeho boku si vyzkoušel i pozici asistenta režie, poté pracoval i s dalšími režiséry v jiných pařížských divadlech. 

V padesátých letech Jacques Monod stále častěji dostával nabídky k filmování, častěji jej před kameru přizval například režisér Denys de la Patellière, s nímž natočil osm filmů. Hrál například lékaře (MANŽELSTVÍ TEREZY ÉTIENNOVÉ – Thérèse Etienne, 1958), ministra financí (BURZIÁNI – Les grandes familles, 1958),  předsedu soudu (LUČNÍ ULICE – Rue des prairies, 1959), advokáta (NEVÍTANÝ DĚDIC – Le bateau d’Émile, 1962), objevil se i v de la Patellièrových historických filmech (PODIVUHODNÉ DOBRODRUŽSTVÍ MARCA POLA – La fabuleuse aventure de Marco Polo, 1962; DRAHOUŠEK KAROLÍNA – Caroline chérie, 1968). 

V některých z výše uvedených filmů hrál Monod spolu s Jeanem Gabinem, s nímž se pak setkal ještě jako průmyslník (VE ZNAMENÍ BÝKA – Sous le signe du taureau, 1969) a prokurátor (DVA MUŽI VE MĚSTĚ – Deux hommes dans la ville, 1973). Typově podobné role hrál Jacques Monod i v řadě dalších filmů, co se týče režisérů, připomeňme také pět společných natáčení s Edouardem Molinaro. Jejich prvním společným filmem byl SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1959), kde hrál Monod opět právníka. Mimoto točil Monod také s Truffautem, Vadimem nebo Cayattem. Ve filmu CIZINEC (Lo straniero, 1967) slavného italského filmaře Luchina Viscontiho hrál vězeňského dozorce. 

Od konce padesátých let pracoval Jacques Monod také pro televizi, kde postupem doby hrál v řadě seriálů, převážně kriminálních a historických. Připomeňme alespoň postavu kapitána Smolleta, kterou ztvárnil v německém seriálu OSTROV POKLADŮ (Schatzinsel, 1966-1967) nebo policejního prefekta ze seriálu DOBRODRUŽSTVÍ ARSENA LUPINA (Arsène Lupin, 1973-1974). I když v 60. a 70. letech pracoval pro film a televizi několikrát ročně, stále hrál i divadlo, například v inscenacích Sladké ptáče mládí (Théâtre de l’Atelier, 1971) nebo Svatá Jana (Théâtre des Célestins, 1973). Naposledy stál na jevišti v roce 1980. 

Jestliže v Monodově filmografii převažují dramata a kriminálky, sluší se připomenout i vzácná setkání s tvůrci komediálního žánru. Ve filmu ROZTRŽITÝ (Le distrait, 1970) byl jako pan Malaquet otcem Pierra Richarda, poté jsme jej mohli vidět jako důstojníka Panadona ve válečné komedii NÁVRAT SEDMÉ ROTY (On a retrouvé la septième compagnie, 1974). Jeho posledním vystoupením ve filmu byla úloha ředitele divadla v komedii SANDY (1982), poté se ještě objevil v několika televizních seriálech. 

Jacques Monod zemřel následkem infarktu o Vánocích 1985 ve věku 67 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1986 Petit docteur, Le (TV seriál)
1985 Madame et ses flics (TV seriál)
Stradivarius (TV film)
1983 Malheurs d'Octavie, Les
Tante Blandine (TV film)
1982 Sandy
1981 Amours des années grises, Les (TV seriál)
Anthelme Collet ou Le brigand gentillhomme (TV seriál)
Bahut va craquer, Le
Gueule du loup, La
1980 Akce proti pašování (TV seriál)
Cherchez l'erreur
La vie des autres (TV seriál)
Susi (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
Charles Clément, canut de Lyon (TV film)
Maréchale d'Ancre, La (TV film)
Temps des vacances, Le
1978 Amours sous la révolution: Les amants de Thermidor, Les (TV film)
Émile Zola ou La conscience humaine (TV seriál)
Historie rytíře des Grieux a Manon Lescaut (TV seriál)
1977 Bonsoir chef (TV seriál)
Un juge, un flic (TV seriál)
Un tueur, un flic, ainsi soit-il...
1976 Arriviste, L'
Mini-chroniques (TV seriál)
Nájemník
Oublie-moi, Mandoline
1975 Erreurs judiciaires (TV seriál)
Maître Pygmalion
Návrat sedmé roty
1974 Ange de la rivière morte, L' (TV film)
Fol amour de Monsieur Mirabeau, Le (TV seriál)
Malaventure (TV seriál)
1973 Dva muži ve městě
Lucien Leuwen (TV seriál)
Lucky Luciano
Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
Porteuse de pain, La (TV seriál)
Sans sommation
1972 Au théâtre ce soir: Tapage nocturne (TV film)
Malle de Hambourg, La (TV seriál)
Život plný malérů
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
Quentin Durward (TV seriál)
Sapho ou La fureur d'aimer
1970 Caprices de Marianne, Les (TV film)
Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
Roztržitý
1969 Oiseaux rares, Les (TV seriál)
Petit monde de Marie-Plaisance, Le (TV seriál)
Ve znamení býka
1968 Caroline chérie
Compagnons de Baal, Les (TV seriál)
1967 A zítra potáhnete do pekla
Cizinec
L'amour à travers les âges
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Malican père et fils (TV seriál)
Tribunal de l'impossible, Le (TV seriál)
Vidocq (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)
Chien fou, Le
Illusions perdues (TV seriál)
La Curée
Pod africkým sluncem
Poklad na ostrově (TV seriál)
Roger la Honte
Slečna učitelka
1965 Der Fall Han van Meegeren (TV film)
La Fabuleuse aventure de Marco Polo
Nebe nad hlavou
Par un beau matin d'été
Pharmacienne, La
Quelle famille! (TV seriál)
Train bleu s'arrête 13 fois, Le (TV seriál)
1964 À couteaux tirés
Agent spécial à Venise
Beaux yeux d'Agatha, Les (TV seriál)
Coplan prend des risques
Francoise aneb Život v manželství
Gros coup, Le
Mort, où est ta victoire?
Requiem pour un caïd
Une ravissante idiote
1963 Blague dans le coin
Germinal
Jean-Marc aneb Život v manželství
Meč a váhy
Meurtrier, Le
1962 Belle et son fantôme, La (TV seriál)
Bonnes causes, Les
Ennemis, Les
Et satan conduit le bal
Inspektor Leclerc (TV seriál)
Loi des hommes, La
Nevítaný dědic
Petit garçon de l'ascenseur, Le
Pourquoi Paris?
Septième juré, Le
Sept péchés capitaux, Les
Tereza Desqueyrouxová
1961 Amours célèbres
Caméra explore le temps: Les templiers, La (TV film)
Livreurs, Les
Nouveaux aristocrates, Les
Président, Le
Smrt Belly
1960 Caméra explore le temps: L'assassinat du duc de Guise, La (TV film)
1959 Luční ulice
Nezralé mládí
Nikdo mne nemá rád
Ulice Montmartre č.125
Un témoin dans la ville
1958 Burziáni
Manželství Terezy Étiennové
Posledních pět minut (TV seriál)
1957 Énigmes de l'histoire (TV seriál)
En votre âme et conscience (TV seriál)
1951 Knock
Un grand patron
1947 Un flic

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace