foto

Dominique Marcas

  • nar. 8.8.1920 (95 let)
    Dozule, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Dominique Marcas se ve filmu začala uplatňovat až ve svých třiceti letech, dnes má na svém kontě bezmála osmdesát vedlejších rolí, často hrála také v televizi a divadle. Narodila se v malém městečku Dozule v severní Francii jako Marcelle Perrigault. Dětství strávila v Le Havre a v nedaleké vesnici Verze, na počátku druhé světové války začala pracovat jako učitelka. V této profesi působila v Paříži, kde zároveň začala studovat herectví.

Počátkem padesátých let začala hrát menší role ve filmech, objevila se například v britské kriminálce ZABIJÁK V ULICÍCH (Gunman in the Streets, 1950) natočené v Paříži, mihla se i v Cayattově justičním dramatu SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST (Justice est faite, 1950). Tehdy začala vystupovat pod jménem Dominique Marcas, pseudonym jí vymyslela filmová hvězda Arletty, umělecké jméno vzniklo spojením prvních tří písmen jména a příjmení slavné divadelní herečky Marie Casares. Kromě filmu začala Dominique Marcas účinkovat také v divadle.

Zvláště v padesátých letech byla hojně obsazovaná do epizodních rolí ve filmu, zmínku si zaslouží její výstup v komedii OTEC, MATKA, MOJE ŽENA A JÁ (Papa, maman, ma femme et moi, 1955), mihla se také v přepisu Hugovy literární předlohy ZVONÍK U MATKY BOŽÍ (Notre-Dame de Paris, 1956). Na místě je také připomenout její kreaci upjaté ředitelky dívčí školy v komedii KUTILOVÉ (Les bricoleurs, 1962). Menšími úlohami přispěla pak do filmů v hlavní roli s Louisem de Funèsem, kde se objevila například jako nájemnice (JAK VYKRÁST BANKU – Faites sauter la banque, 1963) nebo obsluha u benzínové pumpy (SENZAČNÍ PRÁZDNINY – Les grandes vacances, 1967). Větší prostor dostala jako hospodyně paní Ortizová v Chabrolově kriminálním dramatu TĚSNĚ PŘED NOCÍ (Juste avant la nuit, 1971).

Kromě filmu začala také často točit v televizi, kde od počátku sedmdesátých let hrála v řadě seriálů a inscenací. Tehdy se sice jen minimálně objevovala před filmovou kamerou, ale film si ji znovu našel v devadesátých letech, kdy byla obsazována často do rolí babiček. Po boku řady hvězd své generace se objevila ve filmu DO TOHO, MLÁDEŽI (Roulez jeunesse, 1993), mohli jsme ji vidět i v několika mezinárodních koprodukcích (BOHÉMSKÝ ŽIVOT – La vie de bohème, 1992; JOHANKA Z ARKU – Jeanne d’Arc, 1999), v této době také více než kdy jindy účinkovala i v divadle. Před kamerou stála zatím naposledy jako abatyše v životopisném filmu MOZARTOVA SESTRA (Nannerl, la soeur de Mozart, 2010).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2013 Pas très normales activités
2010 Jiný Dumas
Mozartova sestra
2007 Sur le fil (TV seriál)
2004 Milady (TV film)
2003 Enfant du pays, L'
Le Pharmacien de garde
2002 Bloody Mallory
Motýl
2001 Madame de... (TV film)
Mortel transfert
Rue du retrait
1999 Johanka z Arku
1998 Avocats & associés (TV seriál)
Cantique de la racaille
1997 Madame Dubois - Hôtel Bellevue (TV film)
P.J. (TV seriál)
Surdoué, Le (TV film)
1996 Má žena mě opustila
Žena zákona (TV seriál)
1995 Elisa
L'histoire du samedi (TV seriál)
Muriel fait le désespoir de ses parents
Strážní andělé
1994 Grosse fatigue
1993 Roulez jeunesse!
1992 Albert souffre
Bohémský život
Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1991 Ferbac (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
Star for Two, A
1990 Docteur Petiot
King's Whore, The
Lacenaire
1989 Erreur de jeunesse
1988 Sonate pathétique, La (TV seriál)
1987 Si le soleil ne revenait pas
1985 Énigme blanche, L' (TV film)
La consultation
1984 Âge vermeil, L' (TV seriál)
Černá listina
Gwendoline
1983 Capitaine X (TV seriál)
1982 Retour d'Elisabeth Wolff, Le (TV film)
1981 Anthelme Collet ou Le brigand gentillhomme (TV seriál)
Brus, Les (TV film)
Gueule du loup, La
1979 Éblouissement, L' (TV film)
1977 Héritiers, Les (TV seriál)
1976 François le Champi (TV film)
Marge, La
Monsieur Albert
1975 Aloïse
Secret des dieux, Le (TV seriál)
Una gita di piacere
Zig zig
1974 Brigades du Tigre, Les (TV seriál)
Vrtohlavá ovce
1973 Enlèvement, L' (TV film)
Karatekas and co (TV seriál)
Témoignages (TV seriál)
1972 Liza
Mare au diable, La (TV film)
Pot-Bouille (TV seriál)
1971 Sous le soleil de Satan (TV film)
Těsně před nocí
Un beau monstre
1969 Auvergnat et l'autobus, L'
1967 Senzační prázdniny
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1964 Du grabuge chez les veuves
Jak vykrást banku
1963 Bricoleurs, Les
1960 Baron de l'écluse, Le
1958 Suivez-moi jeune homme
1957 Donnez-moi ma chance
1956 Bande a papa, La
Otec, matka, moje žena a já
Zvoník u Matky Boží
1955 Chantage
Les fruits de l’été
1954 Amoureux de Marianne, Les
Guérisseur, Le
Třikrát žena
1953 Čin lásky
Détectives du dimanche
Femmes de Paris
Jeunes mariés
Loterie du bonheur, La
Rue de l'estrapade
Volání osudu
1952 Adorables créatures
Crime du Bouif, Le
Dents longues, Les
Elle et moi
Krásky noci
Plus heureux des hommes, Le
1951 Gibier de potence
Un grand patron
1950 Gunman in the Streets
Justice est faite
Traqué, Le

Dokumentární

2006 Nocturnes

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace