foto

Henry Czarniak

  • nar. 3.9.1937
    Mulhouse, Francie
  • zem. 2.3.1986 (48 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec polského původu Henry Czarniak měl se svou vizáží drsňáka šanci stát se hvězdou kriminálního žánru, nakonec se ale musel spokojit jen s desítkami vedlejších rolí. V polovině šedesátých let se začal objevovat souběžně v divadle a filmu, účinkoval například na pařížské scéně Théâtre Récamier, před kamerou debutoval vedlejší rolí ve filmu VELKÉ HUBY (Les grandes gueules, 1965), hrál také s J. P. Belmondem (HO!, 1968), Fernandelem (MUŽ V BUICKU – L’homme à la buick, 1968) nebo A. Delonem (JEFF, 1969).

Větší prostor mu poskytla režisérka Nelly Kaplan ve filmu PIRÁTOVA SNOUBENKA (La fiancée du pirate, 1969) po boku Bernadette Lafont, poté vedlejšími rolemi přispěl do několika mezinárodních projektů, točil například s Anatole Litvakem (DÁMA V AUTĚ S BRÝLEMI A PUŠKOU – The Lady in the Car with Glasses and Gun, 1970) nebo Woody Allenem (LÁSKA A SMRT – Love and Death, 1975). Mohli jsme jej vidět také jako nebezpečného gangstera René Delacroixe v komedii SITUACE JE VÁŽNÁ, NIKOLI VŠAK ZOUFALÁ (La situation est grave… mais pas désespérée, 1975), dvakrát jej přizval ke spolupráci osvědčený tvůrce komedií Philippe de Broca a ve filmu NĚŽNÉ KUŘE (Tendre poulet, 1978) ztvárnil menší úlohu policejního inspektora.

Od počátku sedmdesátých let spolupracoval Czarniak i s televizí, hrál v několika kriminálních seriálech, ale i historických inscenacích. Jeho filmografii uzavírá několik méně známých snímků kriminálního žánru, naposledy se objevil jako překupník v dramatu RVAČKA (La baston, 1985).

Henry Czarniak zemřel náhle při nedělní partii pokeru v březnu 1986 ve věku 48 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1985 La Baston
1984 Femmes de personne
1983 S.A.S. à San Salvador
1982 Diplômés du dernier rang, Les
Vivre ma vie (TV film)
1980 Retour en force
1978 Horoscope, L'
Něžné kuře
Plein les poches pour pas un rond...
Professeur d'américain, Un
1977 Deux cloches dans la neige
Operace ENTEBBE
1976 Guêpier, Le
Situace je vážná, nikoli však zoufalá
1975 Emmanuelle II
Láska a smrt
Monsieur Jadis (TV film)
1974 Saint-Just ou La force des choses (TV film)
1973 Muž z Acapulca
Story of a Love Story
1972 Dobrodružství je dobrodružství
1971 Petrolejářky
Rumový bulvár
1970 Lady in the Car with Glasses and a Gun, The
1969 Fiancée du pirate, La
Jeff
1968 Beauté sur la terre, La (TV film)
Ho!
Muž v buicku
Oiseaux vont mourir au Pérou, Les
1967 L'homme qui valait des milliards
1966 Grandes gueules, Les
Chevalier des Touches, Le (TV film)

TV seriály

1986 Crossings (TV seriál)
1984 Allô Béatrice (TV seriál)
1982 Marcheloup (TV seriál)
1980 Papa Poule (TV seriál)
1978 Jan Kryštof (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
1977 Héritiers, Les (TV seriál)
1976 Douze légionnaires, Les (TV seriál)
The New Avengers (TV seriál)
1975 Erreurs judiciaires (TV seriál)
Homme sans visage, L' (TV seriál)
1974 Brigades du Tigre, Les (TV seriál)
Histoires insolites (TV seriál)
1971 Miroir 2000, Le (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
1969 Laure (TV seriál)
Oiseaux rares, Les (TV seriál)
1967 Prunelle, La (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace