foto

Monique Tarbès

  • nar. 22.5.1934 (82 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Monique Tarbès se ve filmu objevovala jen výjimečně, i u nás jsme ji ale mohli vidět v několika známých komediích. Narodila se v Paříži a její vlastní jméno zní Monique Anglereaud, před filmovou kamerou se mihla poprvé v rámci historického snímku KÁŤA (Katia, 1959), poté se věnovala hlavně divadlu a vystupovala na různých pařížských jevištích (Théâtre de la Bruyère, Théâtre du Palais Royal). Kromě divadla a nepočetných příležitostí ve filmu začala spolupracovat také s televizí, kde účinkovala v záznamech divadelních představení. Pokusila se prorazit i jako zpěvačka.

Z její početně nepříliš bohaté filmografie připomeňme komedii z prostředí cyklistických závodů CVOKOVÉ (Les cracks, 1968), v níž vytvořila manželský pár se slavným Bourvilem, jiný žánr si vyzkoušela v thrilleru ĎÁBELSKÁ TROJICE (Le trio infernal, 1974), kde se objevila jako zdravotní sestra. U nás jsme ji mohli vidět například jako hospodyni paní Bergerovou po boku J. P. Belmonda v komedii MUŽ Z ACAPULCA (Le magnifique, 1973). Mezitím hrála také v několika televizních seriálech, ve filmu ovšem její význam značně poklesl, což dokládá označení jejích rolí typu feministka v letadle (SVATÝ ROK – L’année sainte, 1976) nebo žena na toaletě (NĚŽNÉ KUŘE – Tendre poulet, 1978).

Filmovým divákům se připomněla zatím naposledy v komedii TELEFON ZVONÍ VŽDYCKY DVAKRÁT (Le télephone sonne toujours deux fois, 1985), v této době ale často hrála v televizi. Příležitostně dodnes hraje v divadle a televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2007 72/50
1996 Žena zákona (TV seriál)
1991 Appelez-moi Tonton (TV film)
1988 Sueurs froides: Dernier week-end (TV film)
1985 Telefon zvoní vždycky dvakrát
1984 Un été d'enfer
1983 Pauvre Eros (TV film)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1981 Ursule Mirouët (TV film)
1980 Plume, La (TV film)
1978 Něžné kuře
1976 Grande récré, La
Lumière
Svatý rok
1974 Brigades du Tigre, Les (TV seriál)
Ďábelská trojice
Malaventure (TV seriál)
Messieurs les jurés (TV seriál)
1973 Ah! Si mon moine voulait...
Muž z Acapulca
1972 Ingénu, L'
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1968 Cvokové
1967 Le roi cerf (TV film)
1966 Anatole (TV film)
Combinards, Les
1965 Bonne occase, La
Or du duc, L'
1964 L'amour médecin (TV film)
Rocambole (TV seriál)
1959 Káťa

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace