foto

André Weber

  • nar. 1.5.1928
    Colmar, Francie
  • zem. 28.6.1996 (68 let)
    Corbeil-Essonnes, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Z Gabinových i Belmondových filmů můžeme znát francouzského herce André Webera, často hrál také v televizi, v jeho uměleckých aktivitách však převládalo divadlo. Pocházel z francouzsko-německého pomezí, narodil se ve městě Colmar, jeho celé jméno znělo André Joseph Weber. Jeho začátky na jevišti jsou spojeny s divadlem Théâtre de l’Atelier, před kamerou se objevil poprvé v kriminálce KDYŽ JE V PAŘÍŽI NOC (Razzia sur la chnouf, 1955) v menší úloze starožitníka (hlavní roli zde hrál Jean Gabin).
Vedlejší role hrál během padesátých let 20. století také v dalších filmech převážně dramatického nebo kriminálního žánru, mezitím získával zkušenosti na různých pařížských jevištích, v osvědčené klasice i uznávané moderně hrál v divadlech Théâtre Sarah Bernhardt nebo Théâtre des Champs Elysées, v polovině šedesátých let na delší dobu zakotvil v Odéon-Théâtre de France (Kafkova Amerika nebo Shakespearův Jindřich IV.) Účinkoval ale i na dalších scénách a také na divadelních festivalech, v roce 1964 získal Cenu za nejlepší herecký výkon od Syndikátu divadelních kritiků za svou kreaci v moderní francouzské hře Co svět, šéfe? Točí se, šéfe!, v níž hrál v Théâtre de l’Ambigu.
Z jeho dalších výstupů před filmovou kamerou se sluší připomenout společné filmy s Lino Venturou (ŠELMA NA SVOBODĚ – Le fauve est lâche, 1959), již v této době začal točit také pro televizi. V přepisu slavného Dumasova románu TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires : Les ferrets de la reine, 1961) hrál mušketýrského sluhu Bazina. Po boku Lino Ventury se objevil znovu v úspěšné kriminálce TAJNÝ POLICISTA (Les barbouzes, 1964), v níž byl tajemníkem půvabné Mireille Darc. Později hrál znovu s Jeanem Gabinem (PAŠA – Le pacha, 1968 ; HEROIN – La horse, 1970), v roli instalatéra jsme jej mohli vidět po boku J. P. Belmonda v parodii MUŽ Z ACAPULCA (Le magnifique, 1973).
Vedle výše zmíněných filmů se sluší připomenout také kriminálku SPOLEČNÍK (Un cave, 1971), v níž odehrál jednu z hlavních rolí nebezpečného recidivisty Marcela Laigneau. Během sedmdesátých let začala v jeho filmografii převažovat televize, především šlo o seriálovou tvorbu, příležitostně nadále vystupoval v divadle. V 80. letech to byla scéna Théâtre des Mathurins, hrál také na legendárním festivalu v Avignonu. Mezitím se znovu objevil ve filmech s J. P. Belmondem, v roli tuláka například v PROFESIONÁLOVI (Le professionnel, 1981). Před filmovou kamerou se pak objevil již jen jednou, a sice ve válečném dramatu PĚT DNÍ V ČERVNU (Cinq jours en juin, 1989), kde hrál doktora Roberta, nadále ale často účinkoval v televizi, naposledy to bylo v roce 1992, tehdy také uzavřel svou kariéru na divadelních jevištích.
André Weber zemřel v Corbeil-Essonnes nedaleko od Paříže 28. června 1996 ve věku 68 let. Zůstala po něm bezmála stovka filmových a televizních rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1992 Mademoiselle Fifi ou Histoire de rire (TV film)
1989 Cinq jours en juin
1988 M'as-tu-vu? (TV seriál)
1986 Ami Maupassant, L' (TV seriál)
1985 Année terrible, L' (TV film)
1984 Âge vermeil, L' (TV seriál)
Irène et Fred (TV film)
Série noire (TV seriál)
1982 Dames à la licorne, Les (TV film)
Komisař Moulin: Ano, šéfe (TV film)
1981 Profesionál
Sans famille (TV seriál)
1980 Amours des années folles, Les (TV seriál)
Fantômas (TV seriál)
Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
1979 Charles Clément, canut de Lyon (TV film)
1978 Jument vapeur, La
Médecins de nuit (TV seriál)
Temps d'une République: Marthe, 19 ans en 18 (TV film)
1977 Brigade des mineurs (TV seriál)
Ten tajemný předmět touhy
Un juge, un flic (TV seriál)
1976 Douze légionnaires, Les (TV seriál)
Homme d'Amsterdam, L' (TV seriál)
Komisař Moulin (TV seriál)
Nick Verlaine ou Comment voler la Tour Eiffel (TV seriál)
1975 L'ortie (TV film)
Secret des dieux, Le (TV seriál)
1974 À dossiers ouverts (TV seriál)
Macbett (TV film)
Messieurs les jurés (TV seriál)
1973 Alphomega, L' (TV seriál)
Le désir et la volupté
Muž z Acapulca
1971 Společník
1970 Heroin
1969 Agence Intérim (TV seriál)
Sainte Jeanne (TV film)
Zlatá vdova
1968 Ho!
Paša
1967 Crime de la rue de Chantilly, Le (TV film)
Guerre de Troie n'aura pas lieu, La (TV film)
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Martin Soldat
Protigangová brigáda
1965 Majordome, Le
Zločin v expresu
1964 Célimare le bien aimé (TV film)
Coplan prend des risques
Tajný policista
1963 Ballade pour un voyou
Caméra explore le temps: La vérité sur l'affaire du courrier de Lyon, La (TV film)
OSS 117 se déchaîne
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
Le monte-charge
1961 Cause toujours, mon lapin
Tři mušketýři: Královniny přívěsky
Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter
1960 Caméra explore le temps: La nuit de Varennes, La (TV film)
Famille Fenouillard, La
Pain des Jules, Les
1959 Nuit des traqués, La
Šelma na svobodě
Travail c'est la liberté, Le
1958 Et ta soeur
Misère et noblesse (TV film)
Moucharde, La
Posledních pět minut (TV seriál)
Suivez-moi jeune homme
1957 Action immédiate
Ce joli monde
En votre âme et conscience (TV seriál)
1956 Fernand cow-boy
1955 Affaire des poisons, L'
Husaři
Chantage
Když je v Paříži noc

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace