foto

Sophia Loren

  • nar. 20.9.1934 (81 let)
    Řím, Lazio, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sophia Loren je typickým příkladem chudé vesnické dívky a navíc i „ošklivého káčátka“ (měla přezdívku Párátko), stanoucí se jednou z nejkrásnějších a nejrespektovanějších hereček nejen rodné Itálie, nýbrž celého světa.

Vlastním jménem Sophia Scicolone se narodila jako nemanželské dítě Romildě Villani a Riccardu Scicolone ve vesničce u Neapole. Ač nemanželské děti, ona i její mladší sestra Marie užívaly otcovo příjmení. Matka Romilda, sama neúspěšná herečka, přihlašovala Sophii do mnohých soutěží krásy, čímž si chtěla zřejmě vyplnit svoje nenaplněné sny o slávě. Nakonec se Sophií jela až do filmových ateliérů v Římě.

Zde se teprve patnáctiletá Sophia od menších rolí, díky svému exotickému zevnějšku, propracovávala stále výš. Kolem roku 1951 se seznámila s významným producentem (svým pozdějším manželem) Carlem Pontim. Teprve ten ji nabídl smlouvu, zaplatil herecké kurzy, začal shánět větší, jejímu typu odpovídající role a také si ji přejmenoval na Sophii Loren. Ve filmové verzi opery AIDA (1953) ztvárnila Sophia svou první titulní postavu. Na konci 50. let už byla italskou hvězdou a chyběl jen krůček k mezinárodnímu úspěchu. Ten ji pomohl udělat režisér Vittorio de Sica, když jí nabídl hlavní roli v HORALCE (1960), natočenou podle nejslavnějšího románu Alberta Moravii. V ní předvedený mimořádný výkon vynesl Sophii, jako první herečce v historii, Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, přestože to bylo v neanglicky mluveném filmu.

60. a 70. léta jsou pro Sophii Loren obdobím největší slávy, točí v Evropě i v Americe, dramata i komedie, na kterých spolupracovala se svým nejčastějším filmovým kolegou, Marcellem Mastroiannim. Byly to především komedie Vittoria de Sicy BOCCACCIO ´70 (1962), VČERA, DNES A ZÍTRA (1963) nebo MANŽELSTVÍ PO ITALSKU (1964), za něž byli oba nominováni na Oscara. V roce 1977 s Mastroiannim natočila i drama ZVLÁŠTNÍ DEN (1977).

Od 80. let už bohužel nepřišla žádná zajímavá role. Film PRET-A-PORTER (1994) Roberta Altmana ji sice malinko po dlouhé době zviditelnil, ale kritika ho nepřijala nijak nadšeně. A tak si Sophii většina lidí pamatuje jako tu temperamentní, sebevědomou, překrásnou třicátnici ze 60. let. Ale ze svého půvabu neztratila nic ani ve svých sedmdesáti letech. Když ji před pár lety viděl na předávání Oscarů Tom Hanks, prý jen vyhrkl: „Paní Lorenová, jste ta nejkrásnější žena, jakou jsem v životě viděl.“

Sophia vyměnila rodnou Itálii za Ameriku, dnes žije v Californii. Na světě považuje za nejdůležitější rodinu - má dva syny Carla a Edoarda.

Iva "Ingrid" J.

Herecká filmografie

2014 Lidský hlas
2010 Můj dům je plný zrcadel (TV film)
2009 Nine
2004 Plněné papriky
Životy svatých (TV film)
2002 Mezi cizinci
2001 Francesca e Nunziata (TV film)
1997 Soleil
1995 Dej si pohov, kámoši 2
1994 Pret-A-Porter
1990 Sobota, neděle, pondělí
1988 Horalka (TV film)
Pouť za štěstím (TV seriál)
1986 Odvaha (TV film)
1984 Světlo pro mého syna (TV film)
1980 Sophia Loren: Her Own Story (TV film)
1979 Palebná síla
1978 Angela
Brass Target
Krevní pouto
Shimmy, lugano, tarantelle e vino
1977 Zvláštní den
1976 Přejezd Kassandra
1975 Gangsterova milenka
Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1974 Cesta
Pouto nejsilnější (TV film)
Verdikt
1972 Bianco, rosso e...
Muž jménem La Mancha
1971 Knězova manželka
Mortadela
1970 Slunečnice
1968 Monument
Questi fantasmi
1967 Byl jednou jeden
Hraběnka z Hongkongu
1966 Arabeska
Judith
1965 La dama de Beirut
Lady L
Operace Crossbow
1964 Manželství po italsku
Pád říše římské
1963 Včera, dnes a zítra
1962 Boccaccio '70
Nůž v ráně
Vězňové z Altony
1961 Cid
Madame Sans-Gene
1960 A Breath of Scandal
Heller in Pink Tights
Horalka
It Started in Naples
Millionairess, The
1959 That Kind of Woman
1958 Farma pod Jilmy
Klíč
Romance na řece
The Black Orchid
1957 Boy on a Dolphin
Legenda o ztraceném
Pýcha a vášeň
1956 Štěstí být ženou
1955 Bella mugnaia, La
Chléb, láska a .....
Il Segno di Venere
1954 Attila
La donna del fiume
Miseria e nobiltà
Naše časy
Neapolský kolotoč
Škoda, žes taková potvora
Zlato Neapole
1953 Africa sotto i mari
Aida
Ci troviamo in galleria
Domenica della buona gente, La
Due notti con Cleopatra
Giorno in pretura, Un
Il paese dei campanelli
Pellegrini d'amore
1952 È arrivato l'accordatore
Favorita, La
La Tratta delle bianche
Sogno di Zorro, Il
1951 Anna
Era Lui!... Si! Si!
Io sono il capataz
Lebbra bianca
Mago per forza, Il
Milano miliardaria
Padrone del vapore, Il
Quo Vadis
1950 Cuori sul mare
Le sei mogli di Barbablù
Totò Tarzan
Voto, Il

Dokumentární

2016 Belmondo (TV film) - a.z.
2015 Dietro gli occhiali bianchi
2014 Chaplin bez masky (TV film) - a.z.
2013 Mademoiselle C
2011 Giovanna Cau - Diversamente Giovane
Hvězdy stříbrného plátna (TV seriál)
2010 L'ultimo gattopardo: Ritratto di Goffredo Lombardo
2009 50 años de (TV seriál)
2008 Rabbia di Pasolini, La
2004 Sophia - pokus o portrét (TV film)
2003 Charlie Chaplin - Les années suisses (TV film)
1996 A&E Biography: Solomon & Sheba (TV film)
1989 Playboy Video Centerfold: Dutch Twins - a.z.
1988 Michael Jackson: The Legend Continues
1968 Sophia: A Self-Portrait (TV film)
1965 Love Goddesses, The
1964 Visitando a las estrellas
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Showman
1962 Lykke og krone
1956 Cinépanorama (TV seriál)

TV pořady

2014 ČESKÁ MISS 2014 (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 51st Annual Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1964 Sophia Loren in Rome (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace