foto

Maurice Roëves

  • nar. 19.3.1937 (79 let)
    Sunderland, Tyne-and-Wear, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento britský herec se narodil v roce 1937 v Sunderlandu, v severní Anglii. Většinu života ale Maurice strávil ve Skotsku a sám sebe považuje za velkého místního patriota. Během studií nebyla Roёvesovi cizí myšlenka stát se učitelem, nicméně vojenská služba (během níž si mimochodem hrou na polnici vyléčil astma) a následný vliv otce, mlynáře, přesvědčily Maurice, že bezpečnější je spoléhat sám na sebe. Stal se proto obchodním ředitelem.

Nicméně svůj volný čas mladík věnoval hned několika amatérským hereckým skupinám najednou a po nějaké době se rozhodl změnit směr své dosavadní kariéry. Po absolvování kurzu na Glasgow College of Dramatic Art se stal asistentem inspicienta v Glasgow's Citizen Theatre a během několika měsíců exceloval v těch nejobsazovanějších rolích (Lorenzo v Kupci Benátském).

Nedlouho poté přišla i první televizní úloha v nekonečném seriálu TAK JDE ČAS z roku 1965 následovaná rolí filmovou, Martinem ve STATEČNÉM PRINCI DONEGALSKÉM. Zahrál si také ve snímku ODYSSEUS, dramatickém přepracování Joyceova díla z roku 1967. Mezi jeho nejslavnější počiny pak patří série DANGER UXB, SEVER A JIH II, TUTTI FRUTTI, STAR TREK:NOVÁ GENERACE(romulánský kapitán), VANITY FAIR, FORGIVE AND FORGET. Z tvorby pro velká plátna je to potom VÍTĚZSTVÍ, kde se Maurice poprvé setkal s nesmrtelným Sylvesterem Stallonem, dále pak válečné drama popisující akce druhé světové války OREL PŘISTÁL či VELKÝ MUŽ z prostředí boxerského, kde si zas Roёves vychutnal spolupráci s Liamem Neesonem.

Většina diváků si však Mauricovu tvář vybaví až ve spojení s velkofilmem POSLEDNÍ MOHYKÁN, snímkem Michaela Manna natočeném roku 1992 na motivy stejnojmenného románu J.F.Coopera. Herec ji zde propůjčuje postavě plukovníka Edmunda Munroa, otce dvou hlavních hrdinek. V poslední době jsme jej mohli zahlédnout ve snímcích SOUDCE DREDD, kde se opět setkává se Sylvestrem Stalonnem, dále pak v trilleru HOLČIČKY NA ZABITÍ a v hororově pojaté TMĚ. Po úspěšném zdolání rakoviny přijal jednasedmdesátiletý umělec roli v komediálně pojatém životopisu fotbalového trenéra PROKLETÝ KLUB.

Z prvního manželství s herečkou Jan Wilson má Maurice dceru Sarah-Anne.

Markéta "Merkin" Zvolánková

Herecká filmografie

2016 Murder (TV seriál)
2015 Macbeth
2014 Luna
2013 Harrigan
2009 Prokletý klub
2005 Tma
2003 Solid Air
2000 Forgive and Forget (TV film)
Holčičky na zabití
Reach for the Moon (TV seriál)
Vidění (TV film)
919 Fifth Avenue (TV film)
1998 Acid House
Grafters (TV seriál)
Vanity Fair (TV seriál)
1997 Biblické příběhy: David (TV film)
1996 Guardians
Hillsborough (TV film)
1995 Bible - Starý zákon: Mojžíš (TV film)
Soudce Dredd
1994 Negotiator, The (TV film)
1992 Poslední Mohykán
1991 Spender (TV seriál)
1990 Tajné složky
Velký muž
1987 Bookie (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Tutti Frutti (TV seriál)
1986 Sever a Jih II (TV seriál)
1983 Rybářská loď (TV film)
1982 Inside the Third Reich (TV film)
Who Dares Wins
1981 Journal of Bridget Hitler (TV film)
Nightmare Man, The (TV seriál)
Vítězství
1980 Večer tříkrálový (TV film)
1979 Danger UXB (TV seriál)
S.O.S. Titanic (TV film)
1976 Orel přistál
1973 Scotch on the Rocks (TV seriál)
1972 Mladý Winston
1971 Gambler, The (TV seriál)
Orkney (TV film)
Taste of Evil (TV film)
Zvony smrti
1970 A Family at War (TV seriál)
1969 Jaká to rozkošná válka!
1967 Odysseus
1966 Statečný princ donegalský
1965 Tak jde čas (TV seriál)

Dokumentární

2010 The Making of 'Last of the Mohicans'
2006 Cast Iron Killers: The Story of 'Danger UXB'

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace