foto

Božena Němcová

  • nar. 4.2.1820
    Vídeň, Rakouské císařství
  • zem. 21.1.1862 (41 let)
    Praha, Rakouské císařství
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se ve Vídni v roce 1820. V 17 letech se provdala za úředníka finanční stráže Josefa Němce, který byl o mnoho let starší. V prvních letech po sňatku se manželé stěhovali téměř každý rok. Během tohoto kočovného života stačila porodit čtyři děti. V letech 1842-1845 se celá rodina usídlila v Praze. Němcová se se brzy stala hvězdou a také začala psát.
 
Když se Němcovi odstěhovali na Chodsko, začala chodit mezi prosté lidi, se kterými si vždy dobře rozuměla. Stala se horlivou sběratelkou a zapisovatelkou lidových pohádek, pověstí a zvyků, které zužitkovala jako líbezné a dodnes klasické lidové pohádky (Národní báchorky a pověsti, 1845-1847).

V roce 1848 se oba Němcovi horlivě věnovali agitační práci mezi lidem, Němec dokonce kandidoval na poslance. J. Němec byl nakonec přeložen do Uher, Němcová s dětmi se usadila v Praze. Za manželem podnikla tři cesty na Slovensko (tehdy k Uhrám patřilo), zemi si zamilovala, seznámila se s tamními spisovateli a nasbírala mnoho materiálů pro své pohádky (Slovenské pohádky a pověsti, 1857-1858).

Konflikty mezi manžely Němcovými, které se objevovaly už od počátku vyvrcholily rozchodem. Němcovou v padesátých letech začaly pronásledovat i osobní tragédie - úmrtí milovaného syna Hynka i vlastní nemoc. Přátelé a bývalé lásky se k ní přestávali znát. Na podzim 1861 odjela do Litomyšle, kde nakladatel Augusta plánoval vydání jejích spisů. Nemoc byla ale rychlejší, o Vánocích ji Němec odvezl zpátky do Prahy, kde v lednu zemřela.

Většina jejích děl vznikla ze života prostých lidí, podobně jako pohádky. Často se soustřeďovala na osudy statečných žen (Baruška-1853, Divá Bára-1856, Karla-1855). V podstatě jsou to příběhy výchovné.

Nejznámějším a nejkrásnějším dílem je bezesporu Babička (1855), které autorka psala po úmrtí syna. Hlavní hrdinkou je její vlastní babička Magdaléna Novotná. Babička je na vysoké úrovni i jazykově; Němcová češtinu kultivovala a obohatila o lidové výrazy. Dílo Babička bylo přeloženo do mnoha světových jazyků a dočkalo se i mnoha výtvarných, divadelních a filmových zpracování.

Kristýna "tyna97" Hodná

Spisovatelská filmografie

2015 Sedmero krkavců - povídka
2013 Škoda lásky (TV seriál) - povídka
2012 Dvanáct měsíčků (TV film) - kniha
2011 Čert a Káča (divadelní záznam) - kniha
Čertova nevěsta - kniha
2009 Babička aneb Jak to bylo doopravdy - kniha
Ocas ještěrky - kniha
2008 Soľ nad zlato (divadelní záznam) - kniha
2007 Božena Němcová: Viktorko! Karlo!! Báro!!! (divadelní záznam) - povídka
Tři životy (TV film) - kniha
2005 Anděl Páně - kniha
2001 Zlatá princezna (TV film) - kniha
1999 Zimní víla (TV film) - kniha
1998 Spravedlivý Bohumil (TV film) - kniha
1997 Černokněžník (TV film) - kniha
1995 Poutníci (TV film) - kniha
Sen o krásné panně (TV film) - kniha
Zlatník Ondra (TV film) - kniha
1994 Jak si zasloužit princeznu - kniha
O Nesytovi (TV film) - kniha
1993 Sedmero krkavců (TV film) - kniha
1992 Dvanáct měsíčků (TV film) - kniha
1990 O Radkovi a Mileně (TV film) - kniha
1989 O Budulínkovi - kniha
1988 Strom pohádek: Bez práce nejsou koláče (TV film) - kniha
Strom pohádek: O chytré Marině (TV film) - kniha
Strom pohádek: Rozhodni obraze krásný (TV film) - kniha
1987 Maruška (TV film) - kniha
Strom pohádek (TV seriál) - kniha
1985 Perly: Čertův švagr (TV film) - kniha
1984 Čertův švagr (TV film) - kniha
Chytrá princezna (TV film) - kniha
S čerty nejsou žerty - kniha
1983 O statečném kováři - kniha
O zakletém hadovi (TV film) - kniha
1982 Jak Jaromil ke štěstí přišel (TV film) - kniha
O labuti (TV film) - kniha
Sůl nad zlato - kniha
1981 V zámku a podzámčí (TV film) - kniha
1980 Perly: O Slunečníku, Větrníku a Měsíčníku (TV film) - kniha
Zlatá panna (TV film) - kniha
1979 Jak Jaromil ke štěstí přišel (TV film) - kniha
Láďo, ty jsi princezna! (TV film) - kniha
1978 Perly (TV seriál) - kniha
Princ a Večernice - kniha
1975 Zlatá přadlena (TV film) - kniha
1974 Lesní ženka (TV film) - kniha
1973 Tři oříšky pro Popelku - kniha
1972 Dvanáct měsíčků - kniha
1971 Babička - kniha
Princ Bajaja - kniha
1970 Čert a Káča (TV film) - kniha
1969 Čertův švagr (TV film) - kniha
Neohrožený Mikeš (TV film) - kniha
O starém psu Bodříkovi - kniha
Popelka (TV film) - kniha
Princezna Lada (TV film) - kniha
1968 České pohádky: Chytrý synek (TV film) - kniha
České pohádky: Jak se Honza hádal s králem (TV film) - kniha
České pohádky: Jak se sedlák se selkou ulakomili (TV film) - kniha
České pohádky: Kdo snědl holoubátka? (TV film) - kniha
České pohádky: O dvou poutnících (TV film) - kniha
České pohádky: O hloupé ženě (TV film) - kniha
České pohádky: O chytré horákyni (TV film) - kniha
České pohádky: O chytré královně (TV film) - kniha
1967 Sedmero krkavců (TV film) - kniha
1959 Princezna se zlatou hvězdou na čele - kniha
1955 Čert a Káča - kniha
O Palečkovi (TV film) - kniha
1954 Byl jednou jeden král... - kniha
1952 Pyšná princezna - kniha
1950 Bajaja - kniha
1949 Divá Bára - povídka
1940 Babička - kniha
1935 Viktorka - kniha
1929 Popelka - kniha
1928 Pohorská vesnice - kniha
1921 Babička - kniha

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace