foto

Laurence Olivier

  • nar. 22.5.1907
    Dorking, Hrabství Surrey, Anglie, Velká Británie
  • zem. 11.7.1989 (82 let)
    Steyning, hrabství Zapadní Sussex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„I'd like people to remember me for a diligent expert workman. I think a poet is a workman. I think Shakespeare was a workman. And God's a workman. I don't think there's anything better than a workman.“

Sir Laurence Olivier je jedním z největších britských filmových a divadelních herců a režisérů, což dokládá i Oscar za celoživotní přínos filmu, kterého získal roku 1979.

Narodil se roku 1907 ve Velké Británii jako Laurence Kerr, jeho otcem byl reverend Gepard Kerr Olivier. Měl dva starší sourozence (sestra Sibille a bratr Gepard Darkres Dickie). Díky své matce už odmalička hrál ve školních divadelních představeních. Přesto nikdy neuvažoval o tom, že se stane hercem. K tomu ho přinutil až jeho přísný otec. V roce 1924 absolvoval Střední školu kultury řeči a dramatického umění. Významný pro něho byl rok 1930, kdy se oženil s herečkou Jill Esmondovou a získal roli v úspěšné hře Soukromé životy. Od roku 1933 působil v divadle Old Vic, kde se později (1944 - 1949) stal i ředitelem spolu s Ralphem Richardsonem.

Jeho další ženou se stala Vivien Leighová, se kterou si zahrál v divadelních inscenacích i v několika filmech. Jejich manželství vydrželo dvacet let. V letech 1955 - 1961 byl členem Royal Shakespeare Company.V roce 1961 se oženil potřetí s herečkou Joan Plowrightovou, představitelkou jeho dcery z jevištního i filmového KOMIKA. Za roli v tomto filmu obdržel cenu za mužský herecký výkon na MFF v Karlových Varech. Od roku 1963 po deset let řídil v Londýně National Theatre.

Ve filmech se začal objevovat od roku 1930, ale pravý průlom přišel až s filmem NA VĚTRNÉ HŮRCE. Nejvíc se však uplatnil jako představitel rolí v Shakespearových dramatech a jejich filmových přepisech. V divadle to byli role Hamleta, Othella, Macbetha, Richarda II., Coriolana nebo Krále Leara. Z Shakespearovských postav ve filmech ztvárnil JINDŘICHA V., HAMLETA a RICHARDA III., které i sám režíroval. Kromě rolí ze Shakespeara, ztvárnil i řadu jiných výrazných postav ve filmových verzích literárních a dramatických děl, jako příklad můžeme uvést filmy PÝCHA A PŘEDSUDEK, MRTVÁ A ŽIVÁ, LADY HAMILTONOVÁ.

Dodnes si ho váží mnoho filmových tvůrců, což dokládá i to, že si zahrál Dr. Totenkopfa ve filmu SVĚT ZÍTŘKA patnáct let po své smrti, a to díky speciálním digitálním technologiím.

Tereza "Tery16" Fiedlerová

Herecká filmografie

2015 Trumbo - a.z.
2004 Svět zítřka
1989 War Requiem
1986 Lost Empires (TV seriál)
Petr Veliký (TV seriál)
1985 Wild Geese II
1984 A Voyage Round My Father (TV film)
Bounty
Ebony Tower, The (TV film)
Mrtvý agent
Poslední dny Pompejí (TV seriál)
Talent pro vraždu (TV film)
1983 Král Lear (TV film)
Mr. Halpern and Mr. Johnson (TV film)
Richard Wagner (TV seriál)
1981 Inchon
Návrat na Brideshead (TV seriál)
Souboj Titánů
1980 The Jazz Singer
1979 Drákula
Střípky lásky
1978 Betsy
Daphne Laureola (TV film)
Hoši z Brazílie
Saturday, Sunday, Monday (TV film)
1977 Come Back, Little Sheba (TV film)
Ježíš Nazaretský (TV film)
Příliš vzdálený most
1976 Cat on a Hot Tin Roof (TV film)
Collection, The (TV film)
Maratónec
Sherlock Holmes ve Vídni
1975 Love Among the Ruins (TV film)
1974 Rehearsal, The
1973 Cesta dlouhého dne do noci (TV film)
Merchant of Venice, The (TV film)
1972 Lady Caroline Lamb
Slídil
1971 Mikuláš a Alexandra
1970 Three Sisters
1969 Bitva o Británii
Dance of Death, The
David Copperfield (TV film)
Jaká to rozkošná válka!
Male of the Species (TV film)
1968 Romeo a Julie
Ve šlépějích Spasitele
1966 Chartúm
1965 Hledá se Bunny Lakeová
Othello
1963 Uncle Vanya
1962 Období zkoušek
1961 Power and the Glory, The (TV film)
1960 Komik
Spartakus
1959 Moon and Sixpence, The (TV film)
Pekelník
1958 John Gabriel Borkman (TV film)
1957 Princ a tanečnice
1955 Richard III.
1953 Žebrácká opera
1952 Carrie
1951 Kouzelná skříňka
1948 Hamlet
1944 Jindřich V.
Ten požehnaný rod
1943 Demi-Paradise, The
Volunteer, The
1941 Lady Hamiltonová
49th Parallel
1940 Dvacet jedna dní
Mrtvá a živá
Pýcha a předsudek
1939 Na Větrné hůrce
Q Planes
1938 Divorce of Lady X, The
1937 Požár nad Anglií
1936 As You Like It
Conquest of the Air
1935 Moscow Nights
1933 No Funny Business
Perfect Understanding
1932 Westward Passage
1931 Friends and Lovers
Potiphar's Wife
The Yellow Ticket
1930 Temporary Widow, The
Too Many Crooks

Dokumentární

2012 Korunovace Alžběty II. (TV film) - a.z.
Shakespeare Uncovered (TV seriál) - a.z.
2009 Casper och den förbjudna filmen (TV film) - a.z.
2007 Never Apologize
2002 Ten kluk bude točit
2001 Goldwyn: The Man and His Movies
2000 Sex Pistols: Děs a běs - a.z.
William Shakespeare - a.z.
1999 Shylock
1990 Vivien Leigh: Scarlett & Beyond (TV film)
1988 The Making of a Legend: Gone with the Wind (TV film)
1987 Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1986 Directed by William Wyler
1984 Making of 'The Bounty', The (TV film)
1982 Laurence Olivier: A Life (TV film)
1976 Magic of Hollywood... Is the Magic of People, The
Tulák džentlmen
1975 Arena (TV seriál)
1973 Svět ve válce (TV seriál)
1972 Films of Robert Bolt, The
1962 The Concrete Vision (TV film)
1953 Queen Is Crowned, A
1942 Malta G.C.
1941 Words for Battle
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.

TV pořady

1968 Frost on Sunday (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(61)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace