foto

Marek Dobeš

  • nar. 14.2.1971 (46 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Scenárista a režisér, také herec a producent se narodil 14. února 1971 v Praze. Vystudoval Univerzitu Karlovu obor žurnalistika. Ještě za studií nastoupil jako novinář „v lennonkách“ do časopisu Video Plus, kde práce zahrnovala povinné sledování béčkových filmů se Seagalem a Van Damem a psaní recenzí na ně, a tím začala jeho láska k filmům.

Filmu se věnoval nejprve jako novinář v časopisech Premiere, Cinema nebo v televizním Kinoboxu a posléze i jako tvůrce. Napsal a režíroval kultovní krátkometrážní film - prvotinu BYL JSEM MLADISTVÝM INTELEKTUÁLEM (1998), která pronikla i do zahraničí a je jeho autobiografií; dále černou komedii CHOKING HAZARD (2004) o rovnováze. Spolupracoval na komedii Milana Šteindlera O ŽIVOT (2007) a jako scenárista a autor námětu stojí za veleúspěšným seriálem MÍSTO NAHOŘE (2002), kde si taky zahrál jednu z rolí, i jeho méně úspěšným pokračováním MÍSTO V ŽIVOTĚ (2006). Herecky se ještě podílel na filmech ZAHRADNÍK (2006) a MODLITBA (2010). Mezi jeho významnější počiny patří spolupráce s Petrem Jáklem na filmu podle vlastní knihy, která vyšla v témže roce – KAJÍNEK (2010). Předtím napsal ještě knihu v žánru sci-fi a fantasy JE DOBRÉ BÝT MRTVÝ (2000) o schopnostech zombie ve světě mrtvých (doporučeno k sežrání mozku čtenáře).

Marek Dobeš už dlouhodobě chystá Choking Hazard II.(režisér) a jako scénárista ADOLF HITLER NEMÁ RÁD DISCO – černou komedii s Jaroslavem Duškem, projekty jsou stále živé. Založil si vlastní společnost Alfedus, která dělá reklamy, krátké filmy a videofilmy.


♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Jan Žižka
2017 Zítra vstanu a zachráním svět
2010 Kajínek
2007 O život

TV seriály

2004 Místo nahoře (TV seriál)
Příjezd (E01)

Dokumentární

2016 Rozsudek (TV seriál)
Spor o dům (S02E08)
Chtěl jenom postrašit (S02E07)
Znásilnění stopařky (S02E04)
další epizody (5)

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2017 Roots in Ego
2014 Na druhý pohled (TV film)
2010 Proměna (amatérský film)
2009 Ženy mého muže
2007 O život
2006 Zahradník
2005 Blízko nebe
2004 Choking Hazard

TV seriály

2017 Specialisté (TV seriál)
Vražda taxikáře (S01E02)
2016 Kosmo (TV seriál)
Nobel (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 4 (E04)
Polda (TV seriál)
Noční služba (E03)
2015 Doktor Martin (TV seriál)
Pražák (S01E01)
Mamon (TV seriál)
Kapitola 4: Děti (E04)
Vraždy v kruhu (TV seriál)
Pohřbený rozvod (E01)
2014 Bastardi (TV seriál)
2013 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Samé jedničky (S02E32)
Den dětí (S02E29)
Správný směr (S02E28)
další epizody (4)
Škoda lásky (TV seriál)
Mokré tričko (S01E05)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Jasnovidec (E03)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
Rodinná pouta (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)

TV pořady

2015 Soudkyně Barbara (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

2004 Choking Hazard

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2012 Kajínek: Zločin a trest?

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace