foto

Anne-Marie Duff

  • nar. 8.10.1970 (45 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anne-Marie Duff se narodila 8. října 1970 v Londýně rodičům původem z Irska. Má staršího bratra Eddieho. Herectví se začala věnovat již v dětství, kdy vystupovala v divadelním spolku mládeže, aby se zbavila své plaché povahy. Později hrála v amatérském divadelním spolku a přes svůj neúspěšný pokus získat roli ve školním dramatu se rozhodla studovat filmová a divadelní studia na Central Saint Martins College of Art and Design Drama Centre v Londýně, která dokončila v roce 1989.

V počátcích své kariéry se věnovala spíše divadlu, spolupracovala s Royal National Theatre a s divadly v londýnském West Endu. V roce 2000 byla za své herecké umění nominována na prestižní divadelní cenu Laurence Olivier Award. Na divadlo ale nezanevřela a po čtyřleté pauze se v březnu 2011 objeví v hlavní roli dramatu Cause Célèbre na prknech londýnského divadla Old Vic.

V televizi na sebe výrazněji upozornila až rolí Fiony v seriálu SHAMELESS, za kterou obdržela v roce 2004 cenu IFTA a v roce 2005 cenu Broadcasting Press Guild. O rok později se objevila v roli královny Alžběty I. ve čtyřdílné filmové sérii PANENSKÁ KRÁLOVNA (2005), kde po boku Tary Fitzgerald a Joanne Whalley ukázala svůj talent. Po dvou menších rolích ve filmech BORN EQUAL (2006) a ZÁPISKY O SKANDÁLU (2006) Anne-Marie opět zazářila v televizním filmu THE HISTORY OF MR POLLY (2007) v roli Miriam Larkins, za kterou obdržela cenu BAFTA Cymru. Českému publiku je známá především z filmu IS ANYBODY THERE? (2008) a THE LAST STATION (2009), kde ztvárnila dceru ruského spisovatele Lva Tolstého. Za svůj výkon ve filmu NOWHERE BOYS (2009) sklidila několik ocenění a nominace na ceny BAFTA a IFTA.

Od roku 2006 je jejím manželem herec James McAvoy, se kterým se seznámila v roce 2003 při natáčení seriálu Shameless; mají spolu syna Andrewa.

Markéta R. "bonolennes" Fišerová

Herecká filmografie

2016 Murder (TV seriál)
2015 From Darkness (TV seriál)
Molly Moonová
Sufražetka
2014 Dřív než půjdu spát
2013 Uzavřený kruh
2012 Konec přehlídky (TV seriál)
Sanctuary
2010 Accused (TV seriál)
2009 Ein russischer Sommer
Margot (TV film)
Nowhere Boy
2008 French Film
Je tady někdo?
2007 Garáž
History of Mr Polly, The (TV film)
The Waiting Room
2006 Na počátku jsme si rovni (TV film)
Zápisky o skandálu
2005 Panenská královna (TV film)
2004 Shameless (TV seriál)
2002 Doktor Živago (TV film)
Hříšnice (TV film)
Padlé ženy
Wild West (TV seriál)
2001 Enigma
Way We Live Now, The (TV seriál)
2000 Reach for the Moon (TV seriál)
1999 Aristocrats (TV seriál)
1998 Amongst Women (TV seriál)

TV pořady

2015 The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace