foto

Martin Štrba

  • nar. 26.8.1961 (54 let)
    Levice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 26. srpna 1961 v Levicích. Vystudoval fotografii na Střední umělecko-průmyslové škole v Bratislavě a na pražské FAMU absolvoval katedru filmové kamery. Martin Štrba patří k nejvytíženějším kameramanům české a slovenské kinematografie. Od poloviny devadesátých let žije v Praze.

Na svém kontě má více než dvacet celovečerních filmů a televizních hraných a dokumentárních projektů, např. povídkový film PRAHA OČIMA. Je dvorním kameramanem Martina Šulíka, se kterým spolupracoval na všech jeho filmech (NEHA, VŠETKO ČO MÁM RÁD, ZÁHRADA, ORBIS PICTUS, KRAJINKA, SLUNEČNÝ STÁT). Také je výhradním spolupracovníkem režiséra Vladimíra Michálka (JE TŘEBA ZABÍT SEKALA, ANDĚL EXIT, O RODIČÍCH A DĚTECH, BABÍ LÉTO, TV seriál ZÁCHRANÁŘI). Spolupracuje také s Michaelou Pavlátovou - NEVĚRNÉ HRY (2003), DĚTI NOCI (2008). Byl hlavním kameramanem multimediálního projektu ZLATÁ ŠEDESÁTÁ, v jehož rámci vzniklo 26 televizních portrétů československých filmových osobností a jeden celovečerní film. Naposledy stál za kamerou úspěšného slovenského filmu Vladimíra Balka POKOJ V DUŠI (2009) a výpravného velkofilmu režisérek Agnieszky Holland a Kasii Adamik JÁNOŠÍK: PRAVDIVÁ HISTÓRIA (2009).

V roce 1999 získal za film JE TŘEBA ZABÍT SEKALA cenu Asociace českých kameramanů a Českého lva za kameru, o rok později byl oceněn Českým lvem za Nejlepší výtvarný počin za film ANDĚL EXIT.

Česká televize

Kameramanská filmografie

2016 Prázdniny v Provence
2015 Mamon (TV seriál)
Kapitola 6: Pakt (S01E06)
Kapitola 5: Kořeny (S01E05)
Kapitola 4: Děti (S01E04)
Kapitola 3: Oheň (S01E03)
Kapitola 2: Abrahám (S01E02)
další epizody
Wilsonov
2014 Pohádkář
Slovensko 2.0
2013 Hořící keř
Líbánky
2012 Odpad město smrt
Posel
2011 Čistá čtvrť
Čtyři kontejnery Šaolinu
Jeden statečný
Láska z kontejneru
Třídilové
Vendeta
Viditelný svět
2010 Hasiči (TV film)
Občanský průkaz
2009 Jánošík - Pravdivá historie
Pokoj v duši
2008 Děti noci
2007 O rodičích a dětech
2006 Hezké chvilky bez záruky
2005 Sluneční stát
Ticho (TV film)
2004 Lovec a datel (TV film)
Pískovna (TV film)
Vizije Evrope
2003 Nevěrné hry
Záchranáři (TV seriál)
2002 Estrella, La
2001 Babí léto
2000 Anděl Exit
Chlapi nepláčou
Krajinka
1999 Eliška má ráda divočinu
Praha očima...
1998 Je třeba zabít Sekala
Rivers of Babylon
1997 Orbis Pictus
Stůj, nebo se netrefím!
1996 Čierna ovca (TV film)
Prášky na spanie (TV film)
Vyššia moc
1995 Iba taká hra (TV film)
Zahrada
1994 Na krásnom modrom Dunaji
1992 Všechno co mám rád
1991 Neha
1989 Konina
1988 F.T.

Dokumentární

2016 Okhwan na ceste za slobodou
2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
vlna vs. břeh
2011 ČT Live - Blue Effect Acoustic Time (koncert)
Em a On
Jan Balabán (TV film)
2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál)
2002 Klíč k určování trpaslíků podle deníku Pavla Juráčka
2001 Malý průvodce architekta po vlastním úžasu (TV film)
1996 Súkromný skanzen
1995 Amour fou - Ludvík Šváb, L' (studentský film)
1989 Bratislava: Čertovo kolo (TV film)

TV pořady

1995 GENUS (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Herecká filmografie

2010 Občanský průkaz

Dokumentární

2014 vlna vs. břeh
2007 Film o filmu: O rodičích a dětech (TV film)
1994 Positivita (studentský film)

TV pořady

2014 Český lev 2013 (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

2014 vlna vs. břeh

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2014 vlna vs. břeh

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(44)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace