foto

Elvis Presley

  • nar. 8.1.1935
    Tupelo, Mississippi, USA
  • zem. 16.8.1977 (42 let)
    Memphis, Tennessee, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Snad žádný jiný člověk nezanechal ve svém oboru tak nesmazatelnou stopu jako nesmrtelný Král rock and rollu Elvis Aaron Presley. Talent od Boha se už od mala věnoval hudbě. Hrál na kytaru a na piano a především měl naprosto nezaměnitelný hlas.

První nahrávky My Happiness a That´s When Your Heartaches Begin natočil Elvis už ve svých osmnácti letech v srpnu roku 1953. Kolem této desky později vznikla legenda, že Elvis skladby složil k narozeninám své matce. Zlom v jeho hudební kariéře přišel v r.1955 kdy přestoupil k nahrávací společnosti RCA Records a nazpíval singl Heartbreak Hotel, jehož se prodalo přes milion kopií. Z Elvise se začíná stávat hvězda první velikosti. Ve své tvorbě dokáže mistrně spojit inspiraci z černošského spirituálu a blues spolu s country, je hlavní postavou nově vznikajícího hudebního směru rock and rollu, který rozpoutá doslova šílenství po celých Spojených státech. Prodává miliardy desek, pravidelně vystupuje v televizi. Od fanoušků si vyslouží přezdívku "The King" (Král).

Ve stejné době začíná Elvis dostávat nabídky také od filmových producentů. V r.1956 debutuje před kamerou v titulní roli westernového muzikálu LOVE ME TENDER. O rok později si podobnou úlohu zopakuje ve snímku VĚZEŇSKÝ ROCK. V podstatě ve všech svých filmech Elvis zvárňuje sám sebe a ačkoli jeho první snímky se stávají kasovními trháky, je to způsobeno především jeho účastí než kvalitou těchto děl.

V r.1958 Elvis zmizí na dva roky fanouškům z očí, neboť je nucen nastoupit na vojnu, kterou si odkroutí v Západním Německu. Zde se poprvé seznamuje se svojí budoucí manželkou Priscillou. V době jejich seznámení bylo Priscille pouhých čtrnáct let. Díky jejímu manželství s rokenrolovým králem se později stala slavnou celebritou a rovněž se nějaký čas věnovala herectví. Elvis s ní měl také svoji jedinou dceru Lisu Marii Presley (*1968).

Po návratu z armády v r.1960 se Elvis obrací k pomalým baladám, např. It´s Now or Never. Hojně také pokračuje v natáčení filmů, ke kterým mnohdy vytváří i soundtracky. Avšak jejich úroveň postupně klesá stejně jako Elvisova celková popularita. Částečný comeback na vrchol se podaří v r.1969 kdy s písněmi Suspicious Mind, In the Ghetto a The Wonder of You opět zbourá všechny hitparády a to nejen v USA, ale i ve Velké Británii a Německu.

V r.1973 znovu přichází krize. Elvis se rozvádí s manželkou Priscillou, velmi přibírá na váze a propadá drogové závislosti. Přesto stále vydatně a úspěšně koncertuje. Jako první umělec v historii čtyřikrát po sobě vyprodá newyorskou Madison Square Garden.

16.srpna roku 1977 je nalezen svojí snoubenkou Ginger Alden, ve svém domě v Memphisu mrtev. Po jeho smrti se z jeho sídla stává muzeum, které je dodnes druhou nejnavštěvovanější budovou v USA, po Bílém domě. Přestože Elvis Presley odešel z tohoto světa v pouhých 42 letech, zanechal po sobě miliony oddaných fanoušků, z nichž mnozí dodnes věří, že je stále naživu a chystá veliký comeback. Svým stylem ovlivnil neuvěřitelné množství lidí a nepochybně jej můžeme zařadit mezi největší umělce všech dob.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

2004 Populärmusik från Vittula - a.z.
1983 Good Turn Daily, A - a.z.
1981 Elvis: Takhle to je!
1969 Elvis: Trable s děvčaty
Change of Habit
Kovboj
1968 Elvis: Speedway
Live a Little, Love a Little
Stay Away, Joe
1967 Easy Come, Easy Go
Elvis Presley: Pořádný průšvih
Mejdan
1966 Elvis: Spinout
Frankie a Johnny
Paradise, Hawaiian Style
1965 Elvis: Harum Scarum
Girl Happy
Tickle Me
1964 Elvis Presley: Roustabout
Elvis: Viva Las Vegas
Kissin' Cousins
1963 Elvis Presley: Fun in Acapulco
Stalo se na světové výstavě
1962 Elvis Presley: Girls! Girls! Girls!
Jdi za svým snem
Kid Galahad
1961 Elvis Presley: Blue Hawaii
Ztracená země
1960 Frank Sinatra's Welcome Home Party for Elvis Presley (TV film)
G.I. Blues
Zářivá hvězda
1958 King Creole
1957 Loving You
Vězeňský rock
1956 Miluj mě něžně
1955 Pied Piper of Cleveland: A Day in the Life of a Famous Disc Jockey, The
1954 Stage Show (TV seriál)

Dokumentární

2014 Autopsy: The Last Hours Of (TV seriál) - a.z.
2012 10 věcí, které nevíte (TV seriál) - a.z.
2010 Rock-Suomi (TV seriál) - a.z.
2009 Doors - When You're Strange, The - a.z.
2008 Proboha!
2007 Rockabilly Legends: They Called It Rockabilly Long Before It Was Called Rock 'n' Roll, The
2005 Elvis by the Presleys (TV film)
Elvis Presley: Posledních 24 hodin (TV film)
Frank Sinatra & Friends - Together On Stage (koncert)
The World's Most Photographed (TV seriál) - a.z.
2003 Elvis Presley - Golden Years
2002 Definitive Elvis: The Army Years, The
Definitive Elvis: 25th Anniversary, The
2001 Drive-in Movie Memories - a.z.
Good Rockin' Tonight (TV film)
Příběh pop music (TV seriál)
Schlock! The Secret History of American Movies
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
1997 Legenden (TV seriál)
1996 The Burger & the King: The Life & Cuisine of Elvis Presley (TV film) - a.z.
1995 Antologie Beatles (TV seriál) - a.z.
Rock & Roll (TV seriál)
1994 Divy minulosti (TV seriál)
1992 Death Scenes 2
1990 Elvis Presley (TV seriál)
1987 Elvis Presley! (TV film) - a.z.
1985 Hallo Elvis (TV film)
1984 Elvis: One Night with You (koncert)
Elvis 85 (TV film)
Rock and Roll: The Early Days - a.z.
1983 Cool Cats - Twenty-five Years of Rock 'N' Roll Style
Hollywood's Private Home Movies (TV film) - a.z.
1980 Elvis Presley - Die frühen Jahre (TV film)
1973 Elvis: Aloha from Hawaii (TV film)
Elvis: Aloha from Hawaii - Rehearsal Concert (koncert)
1972 Elvis na turné
1970 Elvis
1968 Elvis Presley's '68 Comeback Special (koncert)
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.

TV pořady

2003 The Best Hit USA (TV pořad) - a.z.
1991 The Very Best of the Ed Sullivan Show 2 (TV pořad) - a.z.
1981 20 heures le journal (TV pořad) - a.z.
1980 Nashville Remembers Elvis on His Birthday (TV pořad)
1977 Elvis in Concert (TV pořad)
1958 Bandstand (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

1957 Elvis Presley: Jailhouse Rock (hudební videoklip)
Elvis Presley: (Let Me Be Your) Teddy Bear (hudební videoklip)
Elvis Presley: Too Much (hudební videoklip)
1956 Elvis Presley: Blue Suede Shoes (hudební videoklip)
Elvis Presley: Don't Be Cruel (hudební videoklip)
Elvis Presley: Heartbreak Hotel (hudební videoklip)
Elvis Presley: Hound Dog (hudební videoklip)
Elvis Presley: I Want You, I Need You, I Love You (hudební videoklip)
Elvis Presley: Love Me Tender (hudební videoklip)
Elvis Presley: Money Honey (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

1956 Elvis Presley: Don't Be Cruel (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace