foto

Vanessa Redgrave

  • nar. 30.1.1937 (79 let)
    Greenwich, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vanessa Redgrave se narodila 30. ledna 1937 v Londýně. Je dcerou herců Michaela Redgravea a Rachel Kempsonové. Její bratr Corin a sestra Lynn se také uplatnili v herecké branži. Do svých čtrnácti let se pilně věnovala baletu a jen díky svému vysokému vzrůstu se musela kariéry baletky vzdát. Po úspěšném složení maturitní zkoušky se roku 1954 rozhodla pro studium herectví na „Central School of Speech and Drama“ v Londýně. Také tuto školu roku 1957 bez větších potíží ukončila.

Ve stejném roce v létě zahájila svou profesionální dráhu herečky na jevišti „Frinton Summer Theatre“ v Essexu. O rok později debutovala v Londýně po boku svého otce ve hře N.C. Huntera Dotek slunce. Od roku 1959 byla členkou souboru „Royal Shakespeare Theatre“ ve Stradfordu nad Avonou, pod jehož záštitou vytvořila hlavní ženské role v shakespearových inscenacích. I v Londýně se představila v mnoha Shakespearových hrách, dále pak v komedii J.P. Allenové Nejkrásnější čas slečny Brodiové, v Brechtově Třígrošové opeře, v Čechovově Rackovi a Ibsenových Strašidlech. Na Brodwayi sklidila úspěch v dramatu T. Williamse Sestup Orfeův. K divadlu se vrací ráda dodnes.

Na filmovém plátně se objevila poprvé roku 1958 v nemocničním melodramatu BEHIND THE MASK, ve kterém svému otci hrála dceru Pamelu. Před kameru se vrátila až v roce 1966 s černou komedií MORGAN – PŘÍPAD ZRALÝ K LÉČENÍ. Hlavní role bývalé manželky výstředního mladíka, který se ji snaží všemožnými způsoby získat zpět, jí zajistila cenu na MFF v Cannes a první nominaci na Oscara. Po tomto úspěchu ji v tom samém roce svěřil roli dnes již legendární režisér Michelangelo Antonioni ve své psychologické studii ZVĚTŠENINA. Americký režisér J. Logan využil jejího pěveckého talentu pro roli lady Guinevery, nevěsty anglického krále Artuše a milenky francouzského krále Lancelota, ve filmové verzi muzikálu KRÁL ARTUŠ A JEHO DRUŽINA (1967). Další cenu z MFF v Cannes a nominaci na Oscara si vysloužila za mistrné ztvárnění legendární americké tanečnice Isadory Duncanové v životopisném dramatu ISADORA (1968). Donatellova Davida a další nominaci na Oscara jí vynesla hlavní role v historickém filmu MARIE, KRÁLOVNA SKOTSKÁ (1971). Zápornou roli hrbaté jeptišky matky Johanny, která falešně obviní z čarodějnictví nevinného vikáře, vytvořila v dramatu podle skutečné události ĎÁBLOVÉ (1971), odehrávající se v 17. století ve Francii.

Mimořádnou houževnatostí a pevnou se vyznačuje její protifašistická bojovnice Julie, která v zájmu věci podstupuje i největší riziko, ve filmovém zpracování vzpomínkové povídky L. Hellmanové JULIE (1977). Za svůj vynikají výkon dostala Oscara a Zlatý Glóbus za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Mezi nominované se znovu dostala v roce 1984 díky úloze zanícené feministky s lesbickými sklony Olivie Chancellorové ve filmové adaptaci románu Henryho Jamese BOSTOŇANKY.

Přesvědčivě dokázala vykreslit také portréty frustrovaných žen, které hledají únik z osamělosti, nudy a z područí mužů. Věrohodně zvládla úlohu slavné spisovatelky detektivních románů Agathy Christie, o jejímž záhadném zmizení v roce 1926 vypráví snímek AGATHA (1979). Další podobné role: Bohatá Nancy, kterou opustil manžel s dětmi, bojuje se svými přítelkyněmi za záchranu lázní ve filmové adaptaci hry N. Dunnové PARNÍ LÁZNĚ (1985). Maloměstská učitelka Jean Traversová, kterou přiměje sebevražda neznámého mladíka, který ji bezprostředně před činem požádal bezvýsledně o ruku, ke zpytování svědomí, v psychologickém dramatu MĚSTEČKO WETHERBY (1985).

Poslední dobou se objevuje převážně ve vedlejších rolí matek: mj. v romantickém dramatu DŮM DUCHŮ (1993) a dramatu RODINNÉ SÍDLO (1992), za které byla nominována na Oscara. Za roli umírající matky profesionálního zabijáka ruského původu ve snímku MALÁ ODĚSA (1994) obdržela Volpiho pohár na MFF v Benátkách. Cenu Emmy získala za ztvárnění židovské vězenkyně Fanii Fenelonové, jež byla členkou ženského orchestru v koncentračním táboře Osvětim, v dramatu HRA O ČAS (1980). Další cenu Emmy a Zlatý Glóbus si odnesla v roce 2000 za vedlejší roli v televizním dramatu KDYBY ZDI MOHLY MLUVIT 2. Během své dlouhé herecké kariéry byla Vanessa Regrave pětkrát nominována na Oscara a jednou se stala jeho laureátkou; třikrát byla nominována na cenu Bafta; třikrát nominována na cenu Emmy a dvakrát je její držitelkou, jedenáctkrát nominována na Zlatý Glóbus a dvakrát ho obdržela; a další ocenění na různých festivalech.

Vanessa Redgrave proslula nejen jako filmová herečka, ale od konce 60. let vyvolává pozornost svými politickými aktivitami a radikálními postoji. Účastnila se jako řečník mnoha demonstrací proti válce ve Vietnamu a jadernému zbrojení (byla proto krátce uvězněna, podobně jako Jane Fonda), Netají se sympatiemi k teroristické organizaci IRA, podporuje Organizaci pro osvobození Palestiny Jásira Arafata (financovala film Palestinec). Angažuje se v Revoluční straně pracujících, za kterou roku 1974 neúspěšně kandidovala do parlamentu.

Herečka byla v letech 1962-1967 provdaná za režiséra Tonyho Richardsona. Narodily se jim dcery Natasha (nar. 1963) a Joely (nar. 1965), které se rovněž věnují herecké dráze. Z druhého manželství s italským hercem Francem Nerem, se narodil syn Carl Gabriel (nar. 1969), který se stal filmovým režisérem.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

2017 Ivan the Fool
2016 The Secret Scripture
2015 The Go-Between (TV film)
2014 Black Box (TV seriál)
Hon na lišku
2013 Komorník
Playhouse uvádí (TV seriál)
Výjezdovka (S02E03)
Třináctý příběh (TV film)
2012 Last Will and Testament of Rosalind Leigh, The
Song for Marion
Zavolejte porodní sestřičky (TV seriál)
2011 Anonym
Auta 2
Coriolanus
2010 Dopisy pro Julii
Informátorka
Miral
2009 Den trifidů (TV seriál)
Eva
2008 Ein Job (TV film)
Gud, lukt och henne
Restraint
2007 How About You
Mladý Indiana Jones: Píseň lásky
Pokání
Riddle, The
Ten večer
2006 Hledači mušlí (TV film)
Pán zlodějů
Venuše
2005 Bílá hraběnka
Keeper: The Legend of Omar Khayyam, The
Short Order
2004 Fever, The
2003 Byron (TV film)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
2002 Medailon (TV film)
Merci Docteur Rey
Stahující se mračna (TV film)
Zločin a trest
2001 Jack a stonek fazole (TV film)
Přísaha
2000 Hlasy andělů
Children's Story, Chechnia
Kdyby zdi mohly mluvit 2 (TV film)
O život
The 3 Kings
1999 Cizinec
Cradle Will Rock
Eleonora (TV film)
Narušení
Uninvited
1998 Drtivý dopad
Lulu na mostě
1997 Mrs. Dalloway
Něžná mafie (TV film)
Oscar Wilde
Stopy ve sněhu
Vzpomínky
1996 Dvě matky Zachariáše (TV film)
Mission: Impossible
Vrbičky pod sněhem (TV film)
1995 Hajzl (TV film)
Kamarád vítr (TV film)
Měsíc u jezera
1994 Malá Oděsa
Mother's Boys
1993 Děti mlhy (TV film)
Dům duchů
Great Moments in Aviation (TV film)
Muro de silencio, Un
Spoutaná láska
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Rodinné sídlo
1991 Ballad of the Sad Cafe, The
Co se stalo s Baby Jane? (TV film)
Mladá Kateřina Veliká (TV film)
1990 Diceria dell'untore
Pochorony Stalina
Romeo.Juliet
Sestup Orfeův (TV film)
1988 Muž do nepohody (TV film)
Sžíravá vášeň
1987 Nastražte uši
1986 Comrades
Druhé podání (TV film)
Petr Veliký (TV seriál)
1985 Městečko Wetherby
Parní lázně
Tři dukáty pro Sarah (TV film)
1984 Bostoňanky
1983 Richard Wagner (TV seriál)
Sing Sing
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
My Body, My Child (TV film)
1980 Playing for Time (TV film)
1979 Agatha
Amíci
Medvědí ostrov
1977 Julie
1976 Sherlock Holmes ve Vídni
1975 Out of Season
1974 Vražda v Orient expresu
1973 Picture of Katherine Mansfield, A (TV seriál)
1971 Ďáblové
Marie Stuartovna, královna Skotska
Trojan Women, The
Vacanza, La
1970 Drop-out
1969 Jaká to rozkošná válka!
1968 Lásky Isadory Duncanové
The Sea Gull
Tiché místo na venkově
Útok lehké kavalerie
1967 Camelot
Námořník z Gibraltaru
Red and Blue
1966 Člověk pro každé počasí
Morgan - případ zralý k léčení
Zvětšenina
1963 As You Like It (TV film)
1958 Behind the Mask
1957 Theatre Night (TV seriál)

Dokumentární

2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2012 Last Will & Testament
2010 Letters to Juliet: A Courtyard in Verona
Letters to Juliet: The Making of in Italia
2008 Bringing the Past to Life: The Making of 'Atonement'
2005 Elio Petri... Poznámky o filmaři
2003 Il était une fois... (TV seriál)
50 Greatest TV Animals (TV film)
2002 Searching for Debra Winger
Stars für UNICEF (TV film)
1996 Al Pacino - Richard III.
1993 Hollywood U.K. (TV seriál)
1992 Oscar's Greatest Moments
1977 Palestinian, The (TV film)
1975 Arena (TV seriál)
1971 The Body
1967 Omnibus (TV seriál)
Tonite Let's All Make Love in London
1961 Sunday in September, A (TV film)
1953 Panorama (TV seriál)

TV pořady

2011 The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2004 Ronnie Barker: A BAFTA Tribute (TV pořad)
2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2000 The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace