Reklama

Reklama

Isoroku Jamamoto

Isoroku Jamamoto

nar. 04.04.1884
Nagaoka, Niigata, Japonsko

zem. 18.04.1943 (59 let)
Bougainville

Biografie

Japonský admirál Isoroku Jamamoto se narodil 4. dubna 1884 jako Isoroku Takano . Neobvyklé křestní jméno Isoroku, znamenající japonsky "padesát šest", dostal podle věku otce při svém narození. Byl sedmým dítětem Sadajošiho Takany, samuraje z Nagaoky. V útlém věku byl podle starého japonského zvyku adoptován rodinou Jamamoto.

Byl absolventem 32. běhu japonské císařské námořní akademie. Během rusko-japonské války sloužil na palubě pancéřového křižníku. V bitvě u Cušimy byl těžce raněn a přišel o dva prsty na levé ruce.

Jamamoto byl proti válce s USA, které v mládí navštívil a procestoval. Nezneklidňovala ho přitom ani tak reálná síla amerického loďstva, které dle svého názoru byl schopen porazit a zničit – obával se obrovského průmyslového potenciálu USA a loďstva, které by USA dokázaly relativně rychle postavit, pokud by dostaly důvod.

Jamamoto naplánoval úder proti Pearl Harboru a první fázi bojů v Tichomoří, ovšem brzy se ukázalo, že měl pravdu, když upozorňoval, že Japonsko si nemůže dovolit dlouhodobou válku. Rozhodující bitva byla u Midway, která skončila drtivou porážkou Japonské flotily roku 1942. Jamamotovo letadlo bylo sestřeleno nad Bougainville. Smrt vrchního velitele a jednoho z nejschopnějších japonských stratégů byla velkou ranou pro japonské námořnictvo. Jamamoto je často řazen k největším námořním stratégům historie.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herec

Dokumentární
2019

Nejdůležitější okamžiky 2. světové války v barvě (seriál) - a.z.

 

Bitva u Midwaye - a.z. (E04)

 

Pearl Harbor - a.z. (E03)

2009

Apokalypsa: 2. světová válka (seriál) - a.z.

 

Druhá světová válka v barvě (seriál) - a.z.

 

Vzestup rudého slunce - a.z. (E05)

2002

Tajemství mrtvých mužů (seriál) - a.z.

2001

War Stories with Oliver North (seriál) - a.z.

1942

Proč jsme bojovali I.: Předehra k válce

Reklama

Reklama