foto

Mickey Rooney

  • nar. 23.9.1920
    Brooklyn, New York, USA
  • zem. 6.4.2014 (93 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vystupovat na veřejnosti začel velice brzy , už v 15 měsících. Jeho rodiče - vaudevilloví herci - ho brali už v takto útlém věku na jeviště, kde se cítil jako ryba ve vodě. Jmenoval se tehdy Joe Yule Jr. Rodiče se brzy nato rozvedli, otec se ztratil z dohledu a matka se s malým Joem vydala z Brooklynu do Kalifornie. V prvních dvou filmech (tehdy ještě němých) hrál trpaslíka s cigaretou v ústech. To mu bylo teprve 6 let!

V letech 1927 až 1933 byl hrdinou 78 krátkometrážních filmů. Měnil si své umělecké jméno - nejprve na Mickey McGuire a posléze na jeho definitivní Mickey Rooney. Zásluhu na první části jeho nového jména má Walt Disney. V 16ti letech zazářil jako Puk ve filmové adaptaci Shakespearova Snu noci svatojánské. To mu otevřelo hvězdnou dráhu a podepisuje smlouvu se studiem MGM.

Mickey Rooney patřil v létech 1937 - 1944 k nejpopulárnějším hercům té doby. Kromě řady komedií a muzikálů natočil sérii 16 filmů s titulem Andy Hardy. Hrál zde mladého fanfaróna respektujícího rodinné hodnoty, žijícího na malém městečku a idealizujícího svým zůsobem střední stav Ameriky. Jako symbol zdravého mládí ve filmu obdržel speciálně za tento titul v roce 1938 Cenu filmové akademie, Oscara.

Postavou nevelký, měřil pouze 152 cm, ale sympatického zevnějšku, byl velice pohybově a tanečně nadaný, dobře zpíval, hrál na všemožné hudební nástroje. Jeho nejoblíbenější kamarádkou se kterou hrával byla Judy Garland. Smrt způsobená do značné míry její závislostí na drogách ho později velice ranila.

Za druhé světové války byl povolán do armády, bral to jako své poslání. Po návratu z armády už nedostával tolik rolí ve filmu jako dřív. Musel se přeorientovat do jiných typů rolí. Vystupoval také v různých televizních pořadech. Ve svých 62 letech získal druhého Oskara za celoživotní dílo.

Byl velkým milovníkem žen, osmkrát ženatý. Jeho první žena byla Ava Gardner, tou třetí byla mladší sestra Lauren Bacallové, s osmou ženou žije do současnosti.

Jaroslav "celuloid" Husník

Herecká filmografie

2016 Dr. Jekyll and Mr. Hyde
2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
Noc v muzeu: Tajemství hrobky
2012 Driving Me Crazy
Voices from Beyond, The
Woods, The
2011 Bamboo Shark
Mupeti
Night Club
2010 Now Here
2009 Gerald
2008 Empire State Building Murders (TV film)
Miser Brothers' Christmas, A (TV film)
Tropická bouře
Wreck the Halls
2007 A Life in Words and Music
Greatest Show Ever, The
Christmas Too Many, A
2006 Noc v muzeu
Thirsting, The
2005 Strike the Tent
Šťastný skřítek
2004 To Kill a Mockumentary
2003 Paradise
2002 Topa Topa Bluffs
2001 Já a mé přízraky (TV film)
Lady a Tramp II: Scampova dobrodružství
2000 Phantom of the Megaplex (TV film)
1999 Až najdu domov
Boys Will Be Boys (TV film)
Holy Hollywood
1998 Alone. Life Wastes Andy Hardy
Babe 2: Prasátko ve městě
Face on the Barroom Floor, The
Internet Love
Michael Kael contre la World News Company
Sinbad: The Battle of the Dark Knights
Stories from My Childhood (TV seriál)
Zvířátka
1997 Killing Midnight
Kleo létající jednorožec (TV seriál)
1995 Brothers' Destiny (TV film)
1994 Making Waves
Outlaws: Legend of O.B. Taggart, The
Radio Star - die AFN-Story
Revenge of the Red Baron
1992 Komando andělů
Legenda o vlčích horách
Maximum Force
Piko a Kolumbus
Vida láctea, La
1991 Gambler Returns: The Luck of the Draw, The (TV film)
Mými hrdiny byli vždy kovbojové
Silent Night, Deadly Night 5: The Toy Maker
1990 Černý hřebec (TV seriál)
Vánoce mezi svými (TV film)
1989 Erik Viking
Malý Nemo: Dobrodružství v Dřímkově
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Bluegrass (TV film)
1986 Lightning, the White Stallion
Little Spies (TV film)
Návrat Mika Hammera (TV film)
There Must Be a Pony (TV film)
1985 Starostliví medvídci
1984 It Came Upon the Midnight Clear (TV film)
1983 Bill na vlastních nohou (TV film)
1982 Císař peruánský
One of the Boys (TV seriál)
1981 Bill (TV film)
Creole
Leave 'em Laughing (TV film)
Liška a pes
Senior Trip (TV film)
1980 From Raquel with Love (TV film)
My Kidnapper, My Love (TV film)
O'Malley (TV film)
1979 Arabské dobrodružství
Černý hřebec
Donovan's Kid (TV film)
Rudolph and Frosty's Christmas in July (TV film)
1978 Kouzelná Lassie
1977 Pete's Dragon
Princip domina
1976 Find the Lady
Rachel's Man
1975 Juego sucio en Panamá
Polibky z Hongkongu
1974 Just One More Time
Návrat do země Oz
Thunder County
Year Without a Santa Claus, The (TV film)
1973 Godmothers, The
1972 Evil Roy Slade (TV film)
Podsvětí
Richard
1971 Manipulator, The
Mooch Goes to Hollywood (TV film)
1970 Cockeyed Cowboys of Calico County
Městem chodí Santa Claus (TV film)
1969 Comic, The
Extraordinary Seaman, The
80 Steps to Jonah
1968 Skidoo
Vienna
1967 Ready and Willing (TV film)
1966 L'arcidiavolo
Nástraha v zátoce
1965 Jak vycpat divoké bikini
Twenty-Four Hours to Kill
1964 Mickey (TV seriál)
Tajná invaze
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
To je ale bláznivý svět
1962 Requiem for a Heavyweight
1961 Everything's Ducky
King of the Roaring 20's - The Story of Arnold Rothstein
Snídaně u Tiffanyho
1960 Platinum High School
The Private Lives of Adam and Eve
1959 Big Operator, The
The Last Mile
1958 Andy Hardy Comes Home
Nice Little Bank That Should Be Robbed, A
1957 Baby Face Nelson
Comedian, The (TV film)
Mr. Broadway (TV film)
Operation Mad Ball
Pinocchio (TV film)
Wagon Train (TV seriál)
1956 Francis in the Haunted House
Magnificent Roughnecks
The Bold and the Brave
1955 Twinkle in God's Eye, The
1954 Atomic Kid, The
Drive a Crooked Road
Mosty na Toko-Ri
The Mickey Rooney Show (TV seriál)
1953 All Ashore
Off Limits
Screen Snapshots: Mickey Rooney - Then and Now
Slight Case of Larceny, A
1952 Sound Off
1951 My Outlaw Brother
The Strip
1950 Blesk na kolečkách
He's a Cockeyed Wonder
Quicksand
1949 The Big Wheel
1948 Summer Holiday
Words and Music
1947 Killer McCoy
Love Laughs at Andy Hardy
Screen Snapshots: Out-of-This-World Series
1945 Mickey the Great
1944 Andy Hardy's Blonde Trouble
O Velkou cenu
1943 Girl Crazy
Lidská komedie
Thousands Cheer
1942 Andy Hardy's Double Life
A Yank at Eton
Personalities
The Courtship of Andy Hardy
1941 Andy Hardy's Private Secretary
Babes on Broadway
Life Begins for Andy Hardy
Men of Boys Town
1940 Andy Hardy Meets Debutante
Mladý Tomáš Edison
Rodeo Dough
Strike Up the Band
1939 Andy Hardy Gets Spring Fever
Babes in Arms
Judge Hardy and Son
Loews Christmas Greeting (The Hardy Family)
Morálka na dovolené
The Adventures of Huckleberry Finn
1938 Andy Hardy's Dilemma
Boys Town
Falešný lord
Hold That Kiss
Hollywood Handicap
Judge Hardy's Children
Love Finds Andy Hardy
Love Is a Headache
Out West with the Hardys
Stablemates
1937 A Family Affair
Cinema Circus
Hoosier Schoolboy
Live, Love and Learn
Poslední otrokář
Stateční kapitáni
Vítězný běh
You're Only Young Once
1936 Down the Stretch
Malý lord Fauntleroy
Riffraff
The Devil Is a Sissy
1935 Ah, Wilderness!
A Midsummer Night's Dream
Healer, The
Pirate Party on Catalina Isle
Reckless
The County Chairman
West Point of the Air
1934 Beloved
Blind Date
Death on the Diamond
Half a Sinner
Hide-Out
Chained
I Like It That Way
Love Birds
Manhattan Melodrama
The Lost Jungle
The Lost Jungle - a.z.
Upperworld
1933 Big Chance, The
Broadway to Hollywood
Chief, The
Life of Jimmy Dolan, The
The Big Cage
The World Changes
1932 Fast Companions
High Speed
My Pal, the King
Officer Thirteen
Sin's Pay Day
The Beast of the City
1931 Mickey's Diplomacy
Mickey's Stampede
Mickey's Thrill Hunters
Mickey's Wildcats
The Hunter
1930 Mickey's Bargain
Mickey's Warriors
1928 Mickey's Wild West
1927 Orchids and Ermine
1926 Not to Be Trusted

Dokumentární

2015 Benny Hill: The World's Favorite Clown (TV film)
2014 Marsha Hunt's Sweet Adversity
Outrageous Sophie Tucker, The
2010 Marilyn Monroe - Ich möchte geliebt werden
Marilyn Monroe - Tod einer Ikone
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1930
Hollywood tančí a zpívá: 1940
Hollywood tančí a zpívá: 1950
Hollywood tančí a zpívá: 1970
2008 A Musical History
2007 Dawn of Sound, The: How Movies Learned to Talk (TV film)
2006 Hedy Lamarr: Secrets of a Hollywood Star
2005 The 100 Greatest Family Films (TV film)
2004 Hollywoodské legendy (TV film)
2003 Biography: Elizabeth Taylor (TV film)
Seabiscuit: Racing Through History - a.z.
2002 Liza Minnelli: The E! True Hollywood Story (TV film)
2001 Last Days of Judy Garland: The E! True Hollywood Story (TV film)
1998 Elizabeth Taylor: The E! True Hollywood Story (TV film)
Intimate Portrait: Donna Reed (TV film)
1997 Kings of the Court
1996 Musicals Great Musicals: The Arthur Freed Unit at MGM (TV film)
1995 America: A Call to Greatness (TV film)
Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
1994 A Century of Cinema
That's Entertainment! III Behind the Screen
The Our Gang Story - a.z.
To je zábava
1992 MGM: When the Lion Roars (TV seriál)
1991 Closer Look: Elizabeth Taylor, A (TV film)
Something a Little Less Serious: A Tribute to 'It's a Mad Mad Mad Mad World' (TV film)
1990 Hollywood on Parade
1989 America's All-Star Tribute to Elizabeth Taylor (TV film)
Playboy Video Centerfold: Dutch Twins - a.z.
1988 Entertaining the Troops - a.z.
1987 Biography (TV seriál)
1982 Hollywood's Children - a.z.
Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1976 It's Showtime
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
Hooray for Hollywood
1974 To je ale zábava!
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1970 Hollywood Blue
1967 Omnibus (TV seriál)
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1958 Glamorous Hollywood
1956 Screen Snapshots: Playtime in Hollywood
1953 Screen Snapshots: Spike Jones in Hollywood
1943 Show Business at War
1941 Meet the Stars #4: Variety Reel #2
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
1938 Another Romance of Celluloid
Screen Snapshots Series 18, No. 4
1936 Screen Snapshots Series 16, No. 3
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 24
Voice of Hollywood No. 8, The

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Old Skool with Terry and Gita (TV pořad)
Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gottschalk Late Night (TV pořad)
1989 Disney-MGM Studios Theme Park Grand Opening, The (TV pořad)
1982 Circus of the Stars #7 (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 All-Star Comedy Birthday Party from West Point (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
1979 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1973 NBC Follies (TV pořad)
The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1970 Real Tom Kennedy Show, The (TV pořad)
Tim Conway Comedy Hour, The (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Merv Griffin Show (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1959 The Revlon Revue (TV pořad)
The 11th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace