foto

Josef Langmiler

  • nar. 12.4.1923
    Želeč u Tábora, Československo
  • zem. 8.8.2006 (83 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Langmiler se narodil 12. dubna 1923 v Želeči u Tábora. Již od mládí hrával v Želeči u ochotníků. Na reálce v Táboře odmaturoval a odešel do Prahy na Státní konzervatoř. Absolvoval ji v roce 1948 u profesorů Průchy, Peška, Högera, Nedbala, Plachého, Kronbauerové a Půlpánové. Začínal hrát na venkovských scénách v Divadle pracujících ve Zlíně (1948 – 1954; v letech 1949 – 1951 byl na základní vojenské službě), v Národním divadle v Brně (1954 – 1955), ostravském Státním divadle (1955 – 1960) a nakonec v pražském Divadle E. F. Buriana (1960 – 1988). 1. září 1986 odešel z tohoto divadla na odpočinek, ale dále v něm hrál na třetinový úvazek.

Po rolí milovníků a mladých jinochů, ke kterým ho předurčovala jeho vyšší statná postava, krásný hlas a kultivovaný projev, se přehrál do velikých komediálních i dramatických titulních rolí domácího i světového repertoáru (Shakespearův „Hamlet“, tragický pán v „Jacobowski a plukovník“ F. Werfela, Teazle v Sheridanově „Škole pomluv“ či Žvanikin v Gogolově „Ženitbě“).

Poprvé se na filmovém plátně zjevil jako dvaceti šestiletý důstojník SS v dramatu VELKÁ PŘÍLEŽITOST (1949) režiséra K. M. Walló. Ještě po roli instruktora v osvětovém dokumentárním snímku NEDĚLNÍ DOSTAVENÍČKO (1954) se na našem plátně začal objevovat častěji až od roku 1959 (po svém příchodu do Prahy z Ostravy). Nejčastěji vytvářel různé hlavní, ale i menší postavy vážených pánů, často také zločince a kriminalisty.

Hrál například pomocníka u krupaře (DAŘBUJÁN A PANDRHOLA), elektromontéra (PĚTIKORUNA), Hanáka (TŘIATŘICET STŘÍBRNÝCH KŘEPELEK), Hahna (ZNAMENÍ RAKA), profesora (ZLOČIN V ŠANTÁNU), sovětského vojáka (MARATÓN), prokurátora (ODVÁŽNÁ SLEČNA), MUDr. Urbana (NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH), pianistu (VRAŽDA V HOTELU EXCELSIOR), majora Bouška (AFÉRY MÉ ŽENY), Hradského (ZLOČIN V MODRÉ HVĚZDĚ), majora Švestku (VYSOKÁ MODRÁ ZEĎ), Coopera (DNY ZRADY), Fierlingera (SOKOLOVO a OSVOBOZENÍ PRAHY), Dr. Soukeníka (MOTIV PRO VRAŽDU), rozšafného otce Jarolíma (HOLKY Z PORCELÁNU), Browdera (AKCE V ISTAMBULU), E. A. Longena (SKANDÁL V GRI – GRI BARU), nápadníka (PANNA A NETVOR), primáře (HOŘKÝ PODZIM S VŮNÍ MANGA), kancléře (KOMEDIANT), Bayera (KARIÉRA) či náčelníka (PŘÁTELÉ BERMUDSKÉHO TROJÚHELNÍKU). Několikrát si zahrál také v zahraničních snímcích.

Naposledy se divákům uvedl v Dostálově dramatu KRÁL KOLONÁD (1990). Rovněž spolupracoval s televizí (inscenace ROMEO A JULIE NA KONCI LISTOPADU, MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ, KAT NEPOČKÁ, SÁM PROTI MĚSTU, JUBILEUM, SVĚDEK ČASU, BRATŘI, SOVÍ HNÍZDO nebo SILNÁ JAKO SMRT a seriály ALEXANDR DUMAS STARŠÍ, JANA EYROVÁ, ŽENA ZA PULTEM, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, VE ZNAMENÍ MERKURA, INŽENÝRSKÁ ODYSEA, OKRES SEVERU, GOTTWALD, SANITKA, RODÁCI, CHLAPCI A CHLAPI, HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, PRAŽSKÝ PÍSNIČKÁŘ či ĎÁBEL V PRAZE).

Langmilerův podmanivý hlas se skvěle uplatnil také v rozhlase a dabingu (nadaboval např. Jeoffreyho de Peyraca v podání Roberta Hosseina ve čtyřech dílech známé „ANGELIKY“ nebo Yvese Montanda jako sluhu Blaze ve Funèsově skvělé komedii POŠETILOST MOCNÝCH). Na začátku devadesátých let se kvůli těžké nemoci úplně stáhl z veřejného života a veřejnost na něj poněkud pozapomněla.

Poté jen dvakrát na sebe upozornil a vstoupil do povědomí diváků. Poprvé v roce 2000: v Přelouči byl odměněn Cenou Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v oblasti dabingu (spolu s Josefem Vinklářem, Luďkem Munzarem a Věrou Galatíkovou). Bohužel podruhé, když v pražské nemocnici skonal po dlouhém onemocnění 8. srpna 2006 ve věku osmdesáti tří let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1999 Strašidlo (TV film)
1998 Silná jako smrt (TV film)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
1996 Ďábel v Praze (TV seriál)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
1991 Hodina obrany (TV film)
1990 Král kolonád
O Radkovi a Mileně (TV film)
Popel a hvězdy (TV film)
Radostný život posmrtný (TV film)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Roky prelomu (TV seriál)
1988 Bronzová spirála (TV film)
Čas žhavých kamenů (TV film)
Chlapci a chlapi (TV seriál)
Kverulantka (TV film)
Lékaři (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
Svědek času (TV film)
Vyjdi ze stínu (TV film)
1987 Bratři (TV film)
Poslední leč Alfonse Karáska (TV film)
Přátelé Bermudského trojúhelníku
Strašidla (TV film)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Dotyk zla (TV film)
Gottwald (TV seriál)
1985 Havárie v zámeckém parku (TV film)
Jubileum (TV film)
Pozor, je ozbrojen (TV film)
Robotóza (TV film)
1984 Adam a Eva (TV seriál)
Kariéra
Komediant
Kouzelníkův návrat
Sanitka (TV seriál)
1983 Brakýři (TV film)
Celý svet nad hlavou (TV film)
Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka (TV film)
Hořký podzim s vůní manga
Levé křídlo
Zámek Nekonečno
1982 Affinités électives, Les (TV film)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Salvador, sedmnáctého března krátce po páté (TV film)
Slečna se špatnou pověstí (TV film)
Šílený kankán
1981 Dějiny jednoho dne (TV film)
Mezičas (TV film)
Okres na severu (TV seriál)
Soví hnízdo (TV film)
1980 Havárie (TV film)
Kluci z bronzu
Služební cesta (TV film)
Strach má velké oči (TV film)
1. máj 1890
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Kořist (TV film)
Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie (TV seriál)
Tři od moře
1978 Panna a netvor
Poselství
Přitažlivost země (TV film)
Rána jistoty (TV film)
Skandál v Gri - Gri baru
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Dům na konci města (TV film)
Jak zničit vlastní mužstvo (TV film)
Příběh lásky a cti
Tichý Američan v Praze
Ve znamení Tyrkysové hory
Vítězný lid
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Smrt na černo
1975 Akce v Istanbulu
Babička (TV film)
Dvojí svět hotelu Pacifik
Hřiště
Osvobození Prahy
Sarajevský atentát
1974 Dvacátý devátý
Generál chudých (TV film)
Holky z porcelánu
Kde jsi byl, Odyssee? (TV film)
Motiv pro vraždu
Nepřátelé veřejnosti (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
Sám proti městu (TV film)
Sokolovo
Tribun lidu (TV film)
U tří nevěst (TV film)
Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
Za volantem nepřítel
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Jezdec formule risk
Muž v osidlech (TV film)
Větrné moře
Vysoká modrá zeď
Zločin v Modré hvězdě
1972 Aféry mé ženy
Elixíry ďábla
Hotel Miramare (TV film)
Jana Eyrová (TV seriál)
Lev je v ulicích (TV film)
My, ztracený holky
Opory společnosti (TV film)
Pokušení mladého muže (TV film)
Ukradená bitva
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
Kat nepočká (TV film)
Kaviár nebo čočka (TV film)
Kráska a zvíře (TV film)
Romeo a Julie na konci listopadu (TV film)
Vražda v hotelu Excelsior
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Mášenka (TV film)
Na kolejích čeká vrah
Slečnám nic nevadí (TV film)
1969 Hádankář Vojta (TV film)
Odvážná slečna
Souboj (TV film)
Tělo Diany
1968 Maratón
Zločin v šantánu
1967 Muž, který stoupl v ceně
1966 Evženie Grandetová (TV film)
Smrt za oponou
Znamení Raka
1965 Úplně vyřízený chlap
1964 Návraty
Třiatřicet stříbrných křepelek
1963 O něčem jiném
Pršelo jim štěstí
1962 Pevnost na Rýně
Vzpoura na Bounty (TV film)
1961 Červnové dny
Magdalena Dobromila Rettigová (TV film)
Pohled do očí
Příběh starý deset let (TV film)
Vyvolení (TV film)
1960 Tři tuny prachu
1959 Dařbuján a Pandrhola
Pětikoruna
1954 Nedělní dostaveníčko
1949 Veliká příležitost

Dokumentární

2010 Příběhy slavných: Poslední leč Josefa Langmilera (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)

TV pořady

1997 Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1978 Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace