foto

Vendulka Křížová

  • nar. 1972
    Opava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Vendula (respektive Vendulka) Křížová pochází z Opavy a herectví vystudovala na dramatickém oddělení Státní konzervatoře v Ostravě (1989) a hned po jeho dokončení nastoupila do Divadla na Vinohradech v Praze, jehož členkou je již dvacet let. Hrála v různých žánrech domácího i světového repertoáru (Bláznivá ze Chaillot, Poprask na laguně), především ale počátkem 90. let zaujala titulní postavou v představení Romeo a Julie.

Od konce osmdesátých let se Vendula Křížová objevuje i před kamerou, hrála především v televizi, například v pohádkách (O MYRTOVÉ PANNĚ, 1992; BEZVOUSÁK A PRINCEZNA KAMILA, 1994), menší role jí přinesl i žánr televizních inscenací, ve formátu televizních seriálů se zviditelnila především postavou svobodné matky Radky v ŽIVOTĚ NA ZÁMKU (1995). První zkušenost s filmovou kamerou jí nabídl nepříliš povedený VEKSLÁK ANEB STARÉ ZLATÉ ČASY (1994). Hereckou prioritou Venduly Křížové zůstává zatím ale stále divadlo, ve Vinohradském divadle ji diváci mohli vidět například ve slavné komedii Brouk v hlavě, hostuje také na dalších pražských scénách (Dejvické divadlo), účinkovala i na Letních shakespearovských slavnostech (Jindřich IV.)

V poslední době se diváci s Vendulou Křížovou mohou setkávat především v televizních seriálech (ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ, 2005; CESTY DOMŮ, 2010), před filmovou kamerou stála zatím naposledy jako podváděná manželka hlavního hrdiny v komedii VŠECHNO NEJLEPŠÍ! (2006).

Vendulka Křížová je již řadu let životní partnerkou herce Oldřicha Víznera (*1947), s nímž má tři děti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2014 Cyrano!! Cyrano!! Cyrano!! (divadelní záznam)
2013 Křídla Vánoc
2006 Swingtime (TV film)
Všechno nejlepší!
2000 Drobečky z perníku (TV film)
1998 Jacobowski a plukovník (divadelní záznam)
Spravedlivý Bohumil (TV film)
Telefon story (TV film)
1996 Poprask na laguně (divadelní záznam)
1995 Hledání cest (studentský film)
Pohádka o lidech a Boží lékárně (TV film)
Rabín a jeho Golem (TV film)
1994 Bezvousák a princezna Kamila (TV film)
Elegantní řešení (TV film)
Hořké víno (TV film)
Vekslák aneb Staré zlaté časy
1993 Zelený rytíř (TV film)
1992 Arachné (TV film)
Dunajská královna (TV film)
Dva Janové a ovečka (TV film)
Gazdina roba (divadelní záznam)
O dvou sestrách a Noční květině (TV film)
O myrtové panně (TV film)
1991 Dido (TV film)
Honorární konzul (TV film)
Miláček Ornifle (TV film)
Mládí na prodej (TV film)
Volavka (TV film)

TV seriály

2010 Cesty domů (TV seriál)
Zázraky života (TV seriál)
2008 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Zvládneme i horší věci! (S03E55)
Nemůžu bez tebe být (S03E53)
Chceš udělit lekci? (S03E52)
další epizody (11)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1997 Hospoda (TV seriál)
Bludičky (S02E17)
1995 Život na zámku (TV seriál)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Volavka (S04E02)
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Intimní záležitost (E01)

TV pořady

2016 Vaříme s Vendy (TV pořad)
2012 Srdce pro děti 2012 (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace