foto

Eric Stoltz

  • nar. 30.9.1961 (54 let)
    Whittier, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Eric Cameron Stoltz se narodil v kalifornském Los Angeles. Oba jeho rodiče byli učitelé hudby. Eric po rodičích zdědil své hudební nadání stejně jako jeho sestra Catherine, která je profesionální operní pěvkyní. V dětství se jeho rodina často stěhovala. Eric vyrůstal na tichomořském ostrově Americká Samoa, jeho rodina poté postupně přesídlila do Paříže, Londýna, New Yorku a nakonec se usadila v Santa Barbaře, kde si Eric na střední škole přivydělával klavírním doprovodem studentských inscenací různých muzikálů.

Eric na sebe poprvé výrazně upoutal pozornost v roce 1985, když získal nominaci na Zlatý globus za roli tragické postavy Rockyho Dennise, chlapce se znetvořeným obličejem, v melodramatu podle skutečné události MASKA. Další úspěch na sebe nedal dlouho čekat. Přišel o pět let později, kdy se Eric blýskl v roli zraněného leteckého radisty Dannyho Dalyho ve válečném dramatu MEMPHISKÁ KRÁSKA. V roce 1992 pak ztvárnil spisovatele joela Garciu v hlavní roli dramatu TANEC NA VODĚ. Další významné role přišly o dva roky později, kdy si zahrál překupníka drog Lance v černé kriminální komedii PULP FICTION – HISTORKY Z PODSVĚTÍ a ve stejném roce se objevil po boku Susan Sarandon a Winony Ryder v ranatu MALÉ ŽENY. Následovaly další role v desítkách více či méně úspěšných filmů. Naposledy na sebe výrazně upozornil v roce 2004 jednou z hlavních rolí ve sci-fi thrilleru filmu OSUDOVÝ DOTEK.

Eric Stoltz však není jen filmovým hercem, ale i seriálovým režisérem. Režisérsky se podílel například na seriálech ZÁKON A POŘÁDEK, KAUZY Z BOSTONU či CHIRURGOVÉ. V současné době žije v Novém Mexiku a dál se věnuje filmovému natáčení. Eric je stále svobodný, ale v soukromí již byl spojován s mnoha herečkami jako například s Jennifer Jason Leigh, Lili Taylor či Briget Fonda.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2014 Od pěti do sedmi
2013 Maron (TV seriál)
2011 Fort McCoy
2009 Caprica (TV seriál)
Caprica (TV film)
Sparks
2008 Zapomenutá minulost (TV film)
2006 Lather Effect, The
2005 Honeymooners
Character Studies (TV seriál)
Chirurgové (TV seriál)
Medium (TV seriál)
Záhada Bermudského trojúhelníku (TV film)
Zločiny ze sousedství (TV seriál)
2004 Hvězda
Osudový dotek
2003 Chvíle štěstí
Když Zachariáš Beaver přijel do města
Manželská krize (TV seriál)
2002 Pravidla vášně
2001 Harvard Man
Things Behind the Sun
Ztracený rok (TV film)
2000 House of Mirth, The
It's a Shame About Ray
Jesus & Hutch
Last Dance, The (TV film)
Na nepřátelské půdě (TV film)
Opičí čára
Sebeobrana (TV film)
1999 Druhá šance (TV seriál)
Hercules: Zero to Hero
Lot, The (TV seriál)
Our Guys: Outrage at Glen Ridge (TV film)
Posedlost Ayn Randové
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Herkules (TV seriál)
Lež má krátké nohy
Napiš si svou smrt
Rocking Horse Winner, The
Tmavá obrazovka (TV film)
Will a Grace (TV seriál)
1997 Anakonda
Definite Maybe, The
Falešné svědectví
Highball
Pan Žárlivý
You're Still Not Fooling Anybody - a.z.
1996 Drsný a drsnější
Inside (TV film)
Jerry Maguire
Rukojmí (TV film)
Světlo mého srdce
1995 Boží armáda
Kicking and Screaming
Partners (TV seriál)
Psí život
Rob Roy
1994 Malé ženy
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Roommates (TV film)
Sleep with Me
1993 Foreign Affairs (TV film)
Frasier (TV seriál)
Nahý v New Yorku
Padlí andělé (TV seriál)
Podstata spravedlnosti (TV film)
Těla v klidu a v pohybu
Zabít Zoe
Zločin v ulicích (TV seriál)
1992 Druhá šance
Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Mládí
1991 Money
Woman at War, A (TV film)
1990 Memphiská kráska
Sensibility and Sense (TV film)
1989 Moucha II
Our Town (TV film)
Řekni cokoliv...
1988 Greasy Lake
Manifesto
Strašidelné léto
1987 Báječná chvíle
Lionheart
Sestry
1985 Krycí jméno: Smaragd
Lunapark smrti
Maska
1984 Running Hot
Surf II
Things Are Looking Up (TV film)
Wild Life, The
1983 Killer in the Family, A (TV film)
1982 Paper Dolls (TV film)
Seven Brides for Seven Brothers (TV seriál)
St. Elsewhere (TV seriál)
Zlaté časy na Ridgemont High
1981 American Playhouse (TV seriál)
Už nebudu mlčet (TV film)
Walking Tall (TV seriál)
1979 CBS Afternoon Playhouse (TV seriál)
Joey and Redhawk (TV film)
Knots Landing (TV seriál)
Seekers, The (TV film)
1978 Grass Is Always Greener Over the Septic Tank, The (TV film)
1977 Eight Is Enough (TV seriál)
1971 The Waltons (TV seriál)

Dokumentární

2012 Tarantino XX - 20 Years of Filmmaking
2004 Happy Birthday Oscar Wilde (TV film)
2002 Pulp Fiction: The Facts
Woodrow Wilson and the Birth of the American Century
2001 War Letters (TV film)
1999 Celebrity Profile: Ally Sheedy (TV film)
Film-Fest DVD: Issue 1 - Sundance
1997 Pitch

Režijní filmografie

2014 Vražedná práva (TV seriál)
He Deserved to Die (S01E07)
2012 Californication (TV seriál)
Milostná píseň (S05E06)
Made in Jersey (TV seriál)
2011 Off the Map (TV seriál)
2009 Glee (TV seriál)
2007 Quarterlife (TV seriál)
2005 Chirurgové (TV seriál)
2004 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
2003 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
2001 Ztracený rok (TV film)
1999 Druhá šance (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace