foto

Liv Ullmann

  • nar. 16.12.1938 (77 let)
    Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V žilách jí koluje norská krev, přesto prvních sedm let prožila v Tokiu, Torontu a New Yorku. Až když jí zemřel otec, který pracoval v letectví, tak se rodina vrátila do Norska. Na necelý rok odjela studovat herectví do Londýna, po návratu účinkovala v divadle ve Stavangeru, odkud byl již malý krok do Norského národního divadla v Oslu. Začala se objevovat i ve filmu, ale nezaznamenala výraznější úspěch, dokud si ji nevybral Ingmar Bergman do své PERSONY.

S Bergmanem měli i mimoprofesní vztah, ze kterého vzešla dcera Linn (1966). Dva roky poté Liv ztvárnila hlavní role v "bergmanovkách" HODINA VLKŮ, HANBA a NÁRUŽIVOST. Za druhou jmenovanou získala švédskou cenu Guldbagge. Poté ji obsadil Jan Troell do EMIGRANTŮ, za zdejší výkon byla Liv nominována na Oskara. Spolupráci s Troellem si zopakovala v NOVÉ ZEMI a v NEVĚSTĚ PRO ZANDYHO. Navzdory tomu, že její osobní vztah s Bergmanem byl již pasé, opět se představila v jeho filmech. Za ŠEPOTY A VÝKŘIKY získala se svými kolegyněmi speciálního Donatellova Davida. Příštího roku byla opět poctěna nejprestižnější italskou hereckou cenou za SCÉNY Z MANŽELSKÉHO ŽIVOTA, které jí Bergman napsal přímo na tělo. Inspiraci hledal právě v jejich společném soužití. V sedmdesátých letech se ještě třikrát objevila pod Bergmanem. Za TVÁŘÍ V TVÁŘ se již podruhé ucházela o Oskara, pak přišlo HADÍ VEJCE a nakonec si zahrála s Ingrid Bergmanovou v PODZIMNÍ SONÁTĚ, zde získaly obě představitelky Donatellova Davida. Liv ho pak získala ještě jednou, když hrála v italském filmu SBOHEM, MOSKVO.

Liv Ullmanová se věnuje i režisérské práci, za její nejúspěšnější film lze pokládat NEVĚRU. I během své filmové kariéry nezanevřela na divadlo, zahrála si v mnoha Ibsenových dramatech. Věnuje se humanitární pomoci zemím třetího světa a je podruhé vdaná.

Travis "Taxikář" Bickle

Herecká filmografie

2012 Dva životy
2008 Jen v zrcadle, jako v hádance
2006 Danish Poet, The
2003 Saraband (TV film)
1995 Lumière & spol.
1994 Drømspel
Zorn (TV film)
1992 Tékozló apa
1991 Býk
Sadako and the Thousand Paper Cranes
1990 Mindwalk
1989 Růžová zahrada
1988 Amiga, La
Lhostejní (TV seriál)
1987 Gaby: A True Story
Mosca addio
1986 Jen aby to byla holčička
1985 King Kongs Faust
1984 Chlapec ze zátoky
Nebezpečná partie
1983 Divoká kachna
Jacobo Timerman: Prisoner Without a Name, Cell Without a Number (TV film)
1982 Jenny (TV seriál)
1980 Richard's Things
1979 Fruen fra havet (TV film)
Players
1978 Podzimní sonáta
1977 Hadí vejce
Příliš vzdálený most
1976 Tváří v tvář
1975 Leonor
1974 Abdikace
Kouzelná flétna
Nevěsta pro Zandyho
1973 Lost Horizon
Scény z manželského života
40 Carats
1972 Nová země
Papežka Jana
Šepoty a výkřiky
1971 The Night Visitor
Vystěhovalci
1970 Studený pot
1969 An-Magritt
Náruživost
1968 Hanba
Hodina vlků
1967 Cocktail party (TV film)
1966 Persona
1965 Kalte ham Skarven, De
Smeltedigelen (TV film)
1962 Krátké léto
Tonny
1959 Ung flukt
1957 Fjols til fjells

Dokumentární

2015 Jag är Ingrid
2012 Liv & Ingmar
2011 Viaggio in Bergmania
2010 ...ale film je moje milenka
2009 Obrazy z hřiště
Sealed Orders of Liv Ullmann, The
2005 Filmaři proti magnátům
2003 Chaplin Today: A Woman of Paris (TV film)
I Bergmans regi (TV film)
2002 Muraren
Schwestern im Leben (TV film)
Sudbina mi nije dala da odem
2000 Svět filmu: Ingmar Bergman
1997 Liv Ullmannová
1995 I Am Curious, Film
1988 P.O.V. (TV seriál)
1984 Ingrid
1982 Étoiles et toiles (TV seriál)
1979 Look at Liv, A
1970 Fårödokument 1969 (TV film)

TV pořady

2007 Evropské filmové ceny 2007 (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1992 Gomorron (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1986 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

2014 Frøken Julie
1992 Sofie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(339)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace