foto

Paulette Dubost

  • nar. 8.10.1910
    Paříž, Francie
  • zem. 21.9.2011 (100 let)
    Longjumeau, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jedna z nejaktivnějších francouzských hereček, Paulette Dubost, se narodila jako Paulette Marie Emma Deplanque v Paříži do rodiny inženýra a zpěvačky v Komické opeře. Právě díky matce již jako dítě vstoupila Paulette na divadelní jeviště, v roce 1927 začala studovat na pařížské konzervatoři zpěv a herectví a koncem dvacátých let již tančila v operetách. Podle starších pramenů poprvé vstoupila na stříbrné plátno ve slavném Renoirově filmu NANA (1926), současní odborníci ale za její debut označují až postavu Clary v komedii TELEFONÁT (Un coup de téléphone, 1931), kterou režíroval Georges Lacombe. S tímto režisérem spolupracovala Paulette Dubost častěji i v následujících letech.

Na filmovém plátně začala Paulette Dubost ztvárňovat rozverné temperamentní dívky jednoduššího charakteru a převážně nižšího sociálního postavení, a i když zatím hrála jen vedlejší role, díky četnosti vstupů před kameru brzy získala pozornost diváků i odborníků – jen v roce 1933 natočila třináct filmů. Její doménou byly nenáročné komedie a melodramata, jen zřídka dostala příležitost vystoupit ve filmech slavných režisérů – například v titulu ŠTĚSTÍ (Le bonheur, 1934) Marcela L'Herbiera, hrála také po boku slavného Bustera Keatona v komedii KRÁL CHAMPS-ELYSÉES (Le roi des Champs-Elysées, 1935).

V roce 1936 se Paulette Dubost provdala za André Ostertaga, který působil v koloniální správě v Maroku. Svého manžela následovala do severní Afriky, což také vysvětluje značný pokles počtu natočených filmů, nicméně do Francie se stále vracela. Typ rolí, do nichž byla obsazována, reprezentuje nejlépe hlavní role rozverné dobromyslné venkovanky v komedii SLUKA (Bécassine, 1938). Z umělecky hodnotnějších filmů s její účastí můžeme uvést PRAVIDLA HRY (La regle du jeu, 1939) od Jeana Renoira. Za války opět cestovala mezi Francií a Marokem a nadále točila jen zřídka, mezitím se jí v roce 1942 narodila dcera Christine. Hrála například v komedii ADRIEN (1943) v hlavní roli se slavným Fernandelem; tento film měl sice jen průměrné kvality, zato značný divácký ohlas. V komerčně úspěšných filmech se objevila i po válce (ROGER LA HONTE, 1946).

Ve druhé polovině čtyřicátých let začal Paulette Dubost ke spolupráci častěji zvát režisér André Berthomieu, několikrát hrála s Bourvilem. Teprve v této době začala herečka rozšiřovat svůj herecký rejstřík i o vážnější charaktery a dostala tak možnost vystoupit v umělecky hodnotných filmech, například RADOVÁNKY (Le plaisir, 1952) slavného Maxe Ophülse. Mezitím se v roce 1950 rozvedla a natrvalo se vrátila do Francie. Nadále hrála ve filmech různých žánrů i kvalit, i u nás ji známe například s filmů s Jeanem Gabinem nebo ze slavného historického filmu HRBÁČ (Le bossu, 1959) s Jeanem Maraisem, nebáli se ji oslovit ani tvůrci francouzské nové vlny (VIVA MARIA!, 1965).

Počátkem padesátých let navázala Paulette Dubost intenzívnější spolupráci s televizí, kde začala účinkovat především v kvalitních přepisech klasických literárních děl. Tato práce podle mínění mnohých kompenzovala její účast v desítkách průměrných filmů. Nadále také excelovala na divadelních jevištích (například Théatre Sarah Bernhardt), kde se – stejně jako ve filmu a televizi – přes postavy matek postupně dostala k úlohám babiček. Naši diváci si ji nejspíše připomenou jako mírně potrhlou matku hlavní hrdinky (Annie Girardot) v populárních komediích NĚŽNÉ KUŘE (Tendre poulet, 1978) a UKRADLI TORZO JUPITERA (On a volé la cuisse de Jupiter, 1980). S Annie Girardot ostatně v té době hrála ve více filmech. Dále ji můžeme zaznamenat v dramatu POSLEDNÍ METRO (Le dernier métro, 1980) nebo v lyrickém snímku MILOU V MÁJI (Milou en mai, 1990).

Paulette Dubost dnes již žije víceméně v soukromí, což je logické vzhledem k věku, nicméně dosud přijímá pozvání na společenské akce, v úctyhodných 97 letech také poměrně nedávno stála ještě i před filmovou kamerou, a sice v krátkém snímku CURRICULUM (2007). V roce 2008 se podílela na pořízení zvukové nahrávky básní Arthura Rimbauda. Svou kariéru zpracovala v autobiografické knize Život je krátký (C'est court, la vie, 1992). Za svou dlouhou kariéru nedostala na rozdíl od jiných hereček nikdy žádné ocenění, díky téměř dvěma stovkám rolí na stříbrném plátně a v televizi ale dnes neodmyslitelně patří k legendám francouzského filmu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2005 Yeux clairs, Les
2001 Duval: Un mort de trop (TV film)
2000 Savates du bon Dieu, Les
1999 Augustin, roi du Kung-fu
Passé-composé (TV film)
1998 Nanou ou Gaëlle (TV film)
Nini (TV film)
1997 Belle vie, La (TV seriál)
1996 Un chantage en or (TV film)
1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
Roi de Paris, Le
1994 H'Biba M'Sika
1992 Mamies, Les
1991 Le jour des rois
1990 Feu sur le candidat
Milou v máji
1987 Comédie du travail, La
1986 Cent francs l'amour
Tiroir secret, Le (TV seriál)
1985 Černá ovce (TV seriál)
Homme des couloirs, L' (TV film)
Jediný svědek (TV film)
Rancune tenace (TV seriál)
1984 Deux filles sur un banc (TV film)
Femme ivoire, La
Nebezpečné známosti
1983 Návrat bažantů
1982 Cercle fermé, Le (TV film)
1981 Amours des années grises, Les (TV seriál)
Boulanger de Suresnes, Le (TV film)
Život jde dál
1980 Grossesse de Madame Bracht, La (TV film)
Louis et Réjane (TV film)
Petite valise, La (TV film)
Poslední metro
Ukradli torzo Jupitera
1979 Efficax (TV film)
Gueule de l'autre, La
Jean le Bleu (TV film)
400 coups de Virginie, Les (TV seriál)
1978 À l'ombre d'un soupçon (TV film)
Barikáda úsvitu
Důchodce (TV film)
Něžné kuře
Vas-y maman
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
Crise (TV seriál)
Jack (TV seriál)
Lesk a bída kurtizán (TV seriál)
1974 Juliette a Juliette
1973 Du plomb dans la tête (TV seriál)
Feuille de Bétel, La (TV seriál)
Un certain Richard Dorian (TV seriál)
Une atroce petite musique (TV film)
1972 Dernières volontés de Richard Lagrange, Les (TV seriál)
Chemins de pierre, Les (TV seriál)
Tête à l'envers, La (TV film)
1969 Curé de village, Le (TV film)
1968 Corso des tireurs, Le (TV film)
1967 Saturnin (TV seriál)
1965 Diamantový biliár
Dix-septième ciel, Le
Naïf amoureux, Le (TV film)
Umorismo in nero
Viva Maria!
1964 Âge ingrat, L'
Assassin viendra ce soir, L'
Dérive, La
Chance et l'amour, La
1963 Banánová slupka
Germinal
Janique aimée (TV seriál)
Komisař Maigret zuří
Meurtrier, Le
Seul... à corps perdu
1962 Dame aux camélias, La (TV film)
Les sept péchés capitaux
Pourquoi Paris?
Tajnosti Paříže
1961 Récréation, La
1960 Arrętez les tambours
Francouzka a láska
La Main chaude
Sérum de bonté, Le (TV seriál)
Tendre et violente Elisabeth
1959 Anděl na zemi
Caméra explore le temps: La citoyenne Villirouët, La (TV film)
Hrbáč
Le Chemin des écoliers
Snídaně v trávě
Soupe au lait
1958 Děvčata v uniformě
Maigret klade past
Sans famille
Taxi, maringotka a korida
1957 Der 10. Mai
1956 Ces sacrées vacances
Joyeuse prison, La
1955 Lola Montès
Zápisník majora Thompsona
1954 Beránek s pěti nohama
Oeil en coulisses, L'
1953 Mon Frangin du Senegal
1952 La Fête à Henriette
Radovánky
1951 Descendez, on vous demande
Die Vier im Jeep
Chéri de sa concierge, Le
1950 La Petite chocolatière
Le roi Pandore
Tire au flanc
Uniformes et grandes manoeuvres
84 prend des vacances, Le
1949 Femme nue, La
1948 Bal des pompiers, Le
Dernière chevauchée, La
Dolmen tragique, Le
Et dix de der
Ma tante d'Honfleur
1947 Blanc comme neige
Plume la poule
Six heures à perdre
1946 Au petit bonheur
Ploum ploum tra la la
Revanche de Roger la Honte, La
Roger la Honte
1945 Farandole
1943 Adrien
Je suis avec toi
1942 Opéra-musette
1940 Bécassine
1939 Paradis des voleurs, Le
Pravidla hry
1938 Ange que j'ai vendu, L'
Barnabé
Hotel du Nord
Titin des Martigues
1937 Mensonge de Nina Petrovna, Le
Reine des resquilleuses, La
1936 Brigade en jupons, La
Prince des Six Jours, Le
1935 Ferdinand le noceur
Le bébé de l'escadron
Petite sauvage, La
Rosière des Halles, La
Siège-arrière, Le
1934 Auberge du Petit-Dragon, L'
Caserne en folie, La
Cinquieme empreinte, La
Comte Obligado, Le
Jeunesse
Le bonheur
Le roi des Champs-Élysées
Studio à louer
Une fois dans la vie
Vive la compagnie
1933 Dans les rues
Fakir du Grand Hôtel, Le
Georges et Georgette
Les vingt-huit jours de Clairette
Maison hantée
Ordonnance, L'
Pour ętre aimé
1932 À moi le jour, à toi la nuit
Amoureuse aventure, L'
Enfant de ma soeur, L'
Homme qui ne sait pas dire non, L'
Champion du régiment, Le
Martyre de l'obèse, Le
Paris-Soleil
Un homme sans nom
Un chien qui rapporte
Vous serez ma femme
1931 Bal, Le
Un coup de téléphone

Dokumentární

2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
1993 Jean Renoir: Part One - From La Belle Époque to World War II (TV film)
1980 Grands seconds rôles, Les (TV film)

TV pořady

1991 Bouillon de culture (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace