foto

Joanne Woodward

  • nar. 27.2.1930 (87 let)
    Thomasville, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Joanne Woodward, celým jménem Joanne Gignilliat Trimmier Woodward se narodila 27. února 1930 jako druhorozená dcera úředníka školské správy. Její starší bratr Wade Jr. se později stal architektem. Joanne se narodila přímo do velké hospodářské krize a tak vyrůstala společně s rodiči a bratrem ve velmi skromných podmínkách. Díky otcově povolání se často stěhovali až se nakonec usadili v Greenvillu. Matka Joanne byla velký filmový nadšenec a tak si přála, aby se dcera stala herečkou. Již od dětství byl jejím hereckým idolem Laurence Olivier z jehož osobou je spojená roztomilá historka z Joannina dětství. V roce 1939 jí vzala matka na premiéru filmu JIH PROTI SEVERU, kde devítileré Joanne šokovala Laurence Oliviera, který seděl v limuzíně tím, že si mu bez varování sedla na klín. O mnoho let později, když už byla Joanne slavná , Olivier s úsměvem na tuto historku vzpomínal. Se svým hereckým idolem si Joanne zahrála v roce 1977 v televizním dramatu COME BACK, LITTLE SHEBA.

Během studií na střední škole už začala koketovat s divadlem a pokračovala dvouletým studiem na Louisiana State University, obor drama. Další hereckou průpravu získala v New Yorku u Sanforda Meisnera (jeden z nejrespektovanějších amerických učitelů). První role na Broadwayi přišla v roce 1952 a o tři roky později v roce 1955 debutovala na filmovém plátně ve westernu COUNT THREE AND PRAY. V roce 1957 získala Oscara v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli za ztvárnění Evy White ve snímku TŘI TVÁŘE EVY. Za tuto roli získala ještě Zlatý Glóbus a byla nominována na cenu Bafta. Při natáčení filmu DLOUHÉ HORKÉ LÉTO se před kamerou setkala s Paulem Newmanem a v roce 1958 se za něho provdala. V dalších letech se společně s Paulem před kamerou, nebo pod jeho režijní taktovkou objevila v mnoha filmech. V roce 1968 byla nominována na Oscara za snímek RACHEL, RACHEL a v roce 1973 získala cenu na MFF v Cannes za film VLIV GAMA PAPRSKŮ NA MĚSÍČEK ZAHRADNÍ. Další nominace na Oscara a cenu Bafta obdržela za snímek z roku 1973 LETNÍ NADĚJE, ZIMNÍ VZPOMÍNKY. Třetí nominaci na Oscara a nominaci na Zlatý Glóbus obdržela za snímek PAN A PANÍ BRIDGEOVI. Nedílnou součástí její herecké kariéry byla také práce pro TV, kde se představila také jako režisérka v jedné epizodě seriálu FAMILY A TV filmu COME ALONG WITH ME (1982). Za svoje účinkování v televizi byla několikrát nominována na cenu Emmy a v roce 1978 tuto cenu získala za film SEE HOW SHE RUNS a v roce 1985 za film DO YOU REMEMBER LOVE.

Joanne Woodward je matkou tří dětí. První se na narodila Elinor Teresa v roce 1959. Následovaly Melissa "Lissy" Stewart (1961) a Claire "Clea" Olivia (1965). Za svou úctyhodnou kariéru, kdy byla aktivní na divadle, filmu i televizi byla nominována na neuvěřitelných 31 různých cen a ocenění. V roce 1960 se jí dostalo uznání za její přínos filmovému průmyslu a stala se první herečkou, která získala svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Mezi její koníčky patří jízda na koni a balet. Společně se svým manželem Paulem Newmanem se aktivně věnují charitativní činnosti a velkou část příjmů věnují na dobročinné účely.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2013 Klikaři
2005 Zánik Empire Falls (TV film)
1996 Even If a Hundred Ogres...
1994 Lekce života (TV film)
1993 Foreign Affairs (TV film)
Philadelphia
Slepý bod (TV film)
Věk nevinnosti
1990 Pán a paní Bridgeovi
1987 Skleněný zvěřinec
1985 Do You Remember Love (TV film)
1984 Harry a syn
Passions (TV film)
1982 Candida (TV film)
1981 Crisis at Central High (TV film)
1980 Shadow Box, The (TV film)
1979 Streets of L.A., The (TV film)
1978 Christmas to Remember, A (TV film)
Konec
See How She Runs (TV film)
1977 Come Back, Little Sheba (TV film)
1976 John Denver Special, The (TV film)
Sybil (TV film)
1975 Návrat Lew Harpera
1973 Letní naděje, zimní vzpomínky
1972 Vliv gama paprsků na měsíček zahradní
1971 All the Way Home (TV film)
They Might Be Giants
1970 Stanice WUSA
1969 Vítězství
1968 Rachel, Rachel
1966 Krásné šílenství
Vysoká hra pro pravou dámu
1964 Signpost to Murder
1963 A New Kind of Love
Theater of Tomorrow, The (TV film) - a.z.
The Stripper
1961 Pařížské blues
1960 Z terasy
1959 Sestup Orfeův
The Sound And The Fury
1958 Dlouhé horké léto
Rally 'Round the Flag, Boys!
1957 No Down Payment
Tři tváře Evy
1956 Polibek před smrtí
1955 Count Three and Pray

TV seriály

1952 Omnibus (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2015 Winning: The Racing Life of Paul Newman - a.z.
2014 Pale Male
2005 Adventures of Errol Flynn, The (TV film)
James Dean: Forever Young
2003 John Garfield Story, The (TV film)
1996 James Dean: A Portrait (TV film)
My Knees Were Jumping: Remembering the Kindertransports
1995 Golden Anniversary (TV film)
1993 Edward R. Murrow: The Best of 'Person to Person'
1991 Miracle on 44th Street: A Portrait of the Actors Studio (TV film)
1989 Broadway's Dreamers: The Legacy of the Group Theatre (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1986 Spencer Tracy Legacy: A Tribute by Katharine Hepburn, The (TV film)
Women - for America, for the World
1985 Sanford Meisner: The American Theatre's Best Kept Secret
1978 Salute to American Imagination, A (TV film)
1977 All-Star Tribute to Elizabeth Taylor, An (TV film)
1970 King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis

TV pořady

1997 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1992 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1984 TV's Funniest Game Show Moments (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1982 Come Along with Me (TV film)

TV seriály

1976 Family (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace