foto

Vladimír Hrabánek

  • nar. 22.1.1938
    Praha, Československo
  • zem. 21.8.2008 (70 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimír Hrabánek se narodil v roce 1938 v Praze, kde jeho otec pracoval jako šofér. Vyučil se frézařem v ČKD Sokolovo a v tomto závodě také nastoupil do svého prvního zaměstnání. Během učení se ale začal věnovat ochotnickému divadlu a v Malém avantgardním jevišti (MAJ) posléze získal významnější jevištní praxi. V roce 1960 neúspěšně absolvoval konkurz do divadla Semafor. Vzhledem k jeho technickému nadání mu nicméně vedení divadla nabídlo místo technika s povinností hrát malé role. Poté, co se divadlo plně profesionalizovalo, stal se divadelním inspicientem a hercem. Se Semaforem spojil Vladimír Hrabánek celý svůj život, působil zde 49 sezón a posléze se vypracoval na pozici správce divadla.

Do širšího diváckého povědomí se dostal díky svým epizodním filmovým a televizním rolím. Na plátně se poprvé objevil v roce 1962 v nevelké roli Zrzka, jednoho z mladých obyvatel židovského ghetta v Brynychově okupačním dramatu TRANSPORT Z RÁJE. Během 60. let získal drobné role v mnoha významných filmech mladých režisérů z okruhu nové vlny. Hrál např. ve snímcích KDYBY TISÍC KLARINETŮ, OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY, FARÁŘŮV KONEC nebo PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA.

Přestože bez výjimky dostával jen rozsahem nevýznamné role, měl výrazný projev a dokázal si získat pozornost i na malém prostoru. Filmaři oceňovali jeho smysl pro zkratku a grotesku, a proto ho v 70. letech začali obsazovat do komediálních rolí bodrých a samorostlých chlapíků s nakřáplým hlasem. Diváci si ho pamatují jako Horu z filmu MAREČKU, PODEJTE MI PERO, zřízence psychiatrie ze seriálu ARABELA, hospodského v LÉTAJÍCÍM ČESTMÍROVI nebo jako uvaděče z šantánu v komedii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA. Celkem se objevil v 77 epizodních rolích. Své vzpomínky na svět divadla a filmu shrnul v memoárové knize Sloužil jsem v Semaforu.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2004 Nadměrné maličkosti: Podle vlastních zásad (TV film)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Zajatec lesa
1999 Královna bublin
Policajti z předměstí (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
Ztráty a nálezy (TV film)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
1993 Císařovy nové šaty
1991 Klauni a vlastenci (TV film)
Vyžilý Boudník
1990 Jonáš, Melicharová a pavilon (TV film)
Poslední motýl
Vracenky
V žáru královské lásky
1989 Blázni a děvčátka
Divoká svině
Šampáňo (TV film)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
Oslovská léta (TV film)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
1987 O zatoulané princezně
Přátelé Bermudského trojúhelníku
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Smrt krásných srnců
Smutek bláznivých panen (divadelní záznam)
Velká filmová loupež
1985 Podfuk
Štěstí (TV film)
Třetí patro (TV seriál)
Vesničko má středisková
Zelená léta
1984 Bambinot (TV seriál)
Co je vám, doktore?
Fešák Hubert
Hele, on letí!
Paragrafy na kolech (TV seriál)
S čerty nejsou žerty
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Návštěvníci (TV seriál)
Radikální řez
Tři veteráni
1982 Příště budeme chytřejší, staroušku!
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Únos Moravanky
Zelená vlna
1981 Buldoci a třešně
Kaňka do pohádky
Kdo chce kam... (TV film)
Pošťácká pohádka (TV film)
Pozor, vizita!
Velká sázka o malé pivo (TV film)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Jen si tak trochu písknout
Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
Nebojte se na Česnečce (TV film)
Požáry a spáleniště
Prázdniny pro psa
Útěky domů
Vrchní, prchni
1979 Arabela (TV seriál)
Božská Ema
Historky z Ražické bašty (TV film)
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
1978 Báječní muži s klikou
„Já už budu hodný, dědečku!“
Lvi salónů
1977 Adéla ještě nevečeřela
Helena na horách (TV film)
Hop - a je tu lidoop
„Já to tedy beru, šéfe...!“
Jen ho nechte, ať se bojí
Volání rodu
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Dveře (TV film)
Hra o jablko
„Marečku, podejte mi pero!“
1975 Dovolená s Helenou (TV film)
Romance za korunu
1974 Dvacátý devátý
Jáchyme, hoď ho do stroje!
Muž, který se spustil (TV film)
Pavol zasahuje (TV seriál)
Případ mrtvého muže
1973 Milenci v roce jedna
Zločin v Modré hvězdě
1972 Dvě věci pro život
Pan Tau a taxikář
Půlnoční kolona
1971 Člověk není sám
Ženy v ofsajdu
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Nevěsta
Svatby pana Voka
1969 Den sedmý, osmá noc
Hrozné děti (TV film)
Pan Tau (TV seriál)
Po stopách krve
Případ pro začínajícího kata
Skřivánci na niti
Slasti Otce vlasti
1968 Farářův konec
Maratón
Zločin v šantánu
1967 Hra bez pravidel
Svatba jako řemen
1966 Dobře placená procházka (TV film)
Ostře sledované vlaky
1965 Každý mladý muž
Zločin v dívčí škole
1964 Kdyby tisíc klarinetů
Obžalovaný
1963 Cesta hlubokým lesem
1962 Neschovávejte se, když prší
Transport z ráje

Dokumentární

2002 Předčasná úmrtí: Poslední gróf (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Blues samotářky (TV film)
Předčasná úmrtí (TV seriál)
1963 Konkurs

TV pořady

1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1990 Večírek nejen pro zvané (TV pořad)
1985 Reklamy Jitky Molavcové (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace