foto

Josef Kemr

  • nar. 20.6.1922
    Praha, Československo
  • zem. 15.1.1995 (72 let)
    Praha, Česká republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Kemr se narodil 20. června 1922 v Praze do rodiny švadleny a ševce. Mladého Josefa vedl otec k umění a po něm zdědil nadání hraní na strunné nástroje. S bratrem vystupoval už v roce 1932 ve Vinohradském divadle a později i ve filmu. Vystudoval Obchodní školu v Praze v roce 1942 a ihned odešel k divadelní kočovné společnosti A. Budínské – Červíčkové (1942 – 1945). Poté prošel divadlem na Kladně (1945 – 1947), divadlem Akropolis (1947 – 1948), Divadlem S. K. Neumanna (1948 – 1950), Městskými divadly pražskými (1950 – 1965) a činoherním souborem pražského Národního divadla (1965 – 1995), kterého byl členem až do své smrti. Dnes je ve foyeru Národního divadla umístěna jeho busta.

Kemr byl vždy na divadelních prknech skvělým představitelem prostých a nejobyčejnějších lidí, které obohatil svým svérázným a prostým herectvím. Skvěle vytvářel komediální postavy s nádechem tragiky, ale i dramatické role s částí tragikomedie. Všechny své postavy ztvárňoval neuvěřitelně jednoduchou hereckou zkratkou, zajímavou fyziognomií, úspornými gesty, melancholickou mimikou a zastřeně kvílivým hlasem. Všechny jeho postavy vytvořené na jevišti (např. v inscenacích „Višňový sad“, „Škola pomluv“, „Strakonický dudák“, „Hadrián z Římsů“, „Jak se vám líbí“, „Měšťáci“) vyvrcholily nádhernou humální rolí doktora Galéna ve vysoce protiválečném dramatu „Bílá nemoc“ dramatika a spisovatele Karla Čapka. Kemr byl ženatý s herečkou a divadelní režisérkou Evou Foustkovou (1911 – 1977).

První příležitost, vyzkoušet si práci před kamerou, obdržel už v roce 1937 v Binovcově melodramatu LÍZIN LET DO NEBE a v jeho pokračování LÍZINO ŠTĚSTÍ (1939). Do konce druhé světové války sehrál ještě epizodní roličky různých mladých poslíčků a kamelotů (VALENTIN DOBROTIVÝ, PROVDÁM SVOU ŽENU), studentů a učedníků (ŠKOLA, ZÁKLAD ŽIVOTA, JARKA A VĚRA, PROSÍM, PANE PROFESORE!, STUDUJEME ZA ŠKOLOU, PANTÁTA BEZOUŠEK, MĚSTEČKO NA DLANI, ROZINA SEBRANEC), chlapců (KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA, TULÁK MACOUN, PAKLÍČ), číšníků (POZNEJ SVÉHO MUŽE, PRO KAMARÁDA) a dalších.

I po osvobození byl skvělým představitelem menších roliček ve snímcích PANCHO SE ŽENÍ (Pedro), NIKDO NIC NEVÍ (hospodářská kontrola), ALENA (mladík), RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍŠKY (žadatel), DIVÁ BÁRA (Josífek), VESELÝ SOUBOJ (Emilek), CÍSAŘŮV PEKAŘ A PEKAŘŮV CÍSAŘ (alchymista), JAN HUS a JAN ŽIŽKA (student Ješek), DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (vyšší voják), TŘI CHLAPI V CHALUPĚ (redaktor), PROBUZENÍ (prodavač), KLADIVO NA ČARODĚJNICE (písař Ignác), „ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU!“ (zubatý mafián), PARTA HIC (horník Hnízdo), TALÍŘE NAD VELKÝM MALÍKOVEM (ufon), HONZA MÁLEM KRÁLEM (bubeník) či KRVAVÝ ROMÁN (komisař).

Kromě dvěstě menších rolí sehrál i řadu velkých a lidských postav: student v muzikále DIVOTVORNÝ KLOBOUK, rekreant Vyhlídka v DOVOLENÉ S ANDĚLEM a ANDĚL NA HORÁCH, účetní Přehršle v ZAOSTŘIT, PROSÍM!, předseda JZD ve STARCÍCH NA CHMELU, loupeživý rytíř Kozlík v dramatu MARKETA LAZAROVÁ, rádce Iks v ŠÍLENĚ SMUTNÉ PRINCEZNĚ, klarinetista Florián ve SMRTI ČERNÉHO KRÁLE, sluha Felix ve SLAMĚNÉM KLOBOUKU, furiantský děda Komárek v komedii NA SAMOTĚ U LESA, zmatený Plha v komedii MAREČKU, PODEJTE MI PERO!, kníže v pohádce S ČERTY NEJSOU ŽERTY, posedlý mnich dramatu V ERBU LVICE či Petrásek v PEVNOSTI.

Josef Kemr hrál až do posledního dechu. Proto také ve svém posledním roce života hrál ve snímcích MALOSTRANSKÉ HUMORESKY, MUTTERS COURAGE a GOLET V ÚDOLÍ, které měly premiéru až po jeho smrti. Desítky příležitostí mu poskytl rozhlas („Svatba“ apod.) a televize (inscenace LUCERNA, PŘÍBĚH DUŠIČKOVÝ, DVEŘE, KAM SLUNCE NECHODÍ, POVÍDKA MALOSTRANSKÁ a desítky dalších a seriály F. L. VĚK, DYNASTIE NOVÁKŮ, CIRKUS HUMBERTO a zejména CHALUPÁŘI aj.). Josef Kemr byl velmi humálně a katolicky založeným samorostem. Díky tomu, i díky odmítavému postoji vůči totalitnímu režimu, měl omezenou uměleckou činnost a jeho práce byla přehlížena. Rehabilitace a zadostiučinění se mu dostalo až po roce 1989. Za celoživotní mistrovství v činohře byl odměněn čestnou Cenou Thálie (1993). Josef Kemr zemřel na rakovinu 15. ledna 1995 v rodné Praze ve věku sedmdesáti dvou let. Pracoval až do úplného konce. Po smrti o něm vyšlo několik vzpomínkových knih.

Jarda "krib" Lopour

Herecká filmografie

1995 Golet v údolí
Malostranské humoresky
Mutters Courage
Radetzkymarsch (TV seriál)
1994 Pevnost
V erbu lvice
Zapomenuté tváře (TV film)
1993 Krvavý román
Mistr Kampanus (TV film)
Pomalé šípy (TV seriál)
Rebellion, Die (TV film)
1992 A jsou li tu andělé? (TV film)
Senso (TV film)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1991 Wolfgang A. Mozart
1990 O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
O velkém kouzlu severu
Poslední motýl
Rama Dama
Stavení
Zlatý ostrov (TV film)
Zpověď Dona Juana (TV film)
1989 Cesta do hlubin kočičí duše (TV seriál)
Deník ničemy (divadelní záznam)
Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka (TV film)
Sáňkování není povoleno (TV film)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Mistr Kornelius (TV film)
1987 Bratři (TV film)
Mág
1986 Hrdina (TV film)
Monika a hříbě s hvězdičkou (TV film)
O kouzelné píštalce
O rybáři a rybce (TV film)
Osudy dobrého vojáka Švejka
Pohádka o lidské duši (TV film)
Smích se lepí na paty
Život a smrt malíře Petra Jana B. (TV film)
1985 Gobseck (TV film)
Pták Žal (TV film)
Sen noci...
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vévodkyně valdštejnských vojsk (divadelní záznam)
1984 Dům u tří vlaštoviček (TV film)
Povídky malostranské: Hastrman (TV film)
S čerty nejsou žerty
Všichni musí být v pyžamu
Zlaté kapradí (TV film)
1983 Naši furianti (divadelní záznam)
Nuž, brány dokořán již otevřete...! (TV film)
Pasáček z doliny
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Plaché příběhy
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
Vinobraní
Za humny je drak
1981 Opera ve vinici
Povídka malostranská (TV film)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Holubník (TV film)
Nenechte se rušit! (TV film)
Pastýřská pohádka (TV film)
Smír Tantalův (divadelní záznam)
Za trnkovým keřem
1979 AEIOU
Božská Ema
Na pytlácké stezce
Paragraf 224
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
1978 Báječní muži s klikou
Deváté srdce
Já jsem Stěna smrti
Miluji tě (TV film)
Od zítřka nečaruji
Pan Tau a která je ta pravá? (TV film)
Pan Tau - Od zítřka nečaruji (TV film)
Příběhy cvrčka a štěňátka (TV seriál)
Úplně beznadějný případ (TV film)
1977 Dary hadího krále (TV film)
Honza málem králem
Hop - a je tu lidoop
Kufr plný nadějí (TV film)
O Honzovi a Barušce (TV film)
Perníkový dědek
Proč nevěřit na zázraky
Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
Talíře nad Velkým Malíkovem
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Dveře (TV film)
Jezevec (TV film)
„Marečku, podejte mi pero!“
Na samotě u lesa
Náš dědek Josef
Parta hic
1975 Beránci a čert (TV seriál)
Hledám paní na hlídání (TV film)
Chalupáři (TV seriál)
Jak se ševcem šili čerti (TV film)
Pan Tau a Aladinova lampa (TV film)
Pan Tau a rosnička (TV film)
Prodaná nevěsta
1974 Jako malé děti (TV film)
Padla kosa na kámen (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Hvězda první velikosti (TV film)
Měsíční kámen (TV film)
Nová metoda malíře Smithe (TV film)
O ševci Matějovi (TV film)
Skleněná panna (TV film)
Traumstadt
Tvrdohlavý Lot (studentský film)
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 Byli jednou dva písaři... (TV seriál)
Duhový luk (TV seriál)
Královská ozvěna (TV film)
Maurův odkaz (TV film)
Tie malé výlety
Ukradená bitva
Venca (TV film)
Vychovatel (TV film)
Zdravá vdova (TV film)
1971 Almara (TV film)
Babička
Claim na Hluchém potoku
Chléb a písně (TV film)
Kam slunce nechodí... (TV film)
Kráska a zvíře (TV film)
Silvestrovské kousky Františka Housky (TV film)
Slaměný klobouk
Smrt černého krále
Touha Sherlocka Holmese
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
F. L. Věk (TV seriál)
Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
Tvář pod maskou
Zvláštní případ (TV film)
Žižkův meč (TV film)
1969 Ezop
Jak se dělá divadlo (TV film)
Kladivo na čarodějnice
Odvážná slečna
Pan Tau (TV seriál)
Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Bouřka (TV film)
Čest a sláva
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Jarní vody
Křesadlo (TV film)
Maratón
Spalovač mrtvol
Spravedlnost pro Selvina (TV film)
Šíleně smutná princezna
1967 Jak se zbavit Helenky
Lucerna (TV film)
Marketa Lazarová
Muž, který stoupl v ceně
Noc nevěsty
Odsouzený z Pinktownu (TV film)
Zločin a trik II. (TV film)
Zločin lorda Savila (TV film)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Poklad byzantského kupce
1965 Lysistrata (TV film)
1964 Drahý zesnulý (TV film)
Lov na mamuta
Pět hříšníků
Prípad Barnabáš Kos
Příběh dušičkový
Starci na chmelu
1963 Ďábelská jízda na koloběžce (studentský film)
Král Králů
Lucie
Mezi námi zloději
Tři chlapi v chalupě
1962 Hrozné dítě
Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec (TV film)
Velká cesta
V sanitce (TV film)
1961 Hledá se táta!
Hrdinové okamžiku (TV seriál)
Pohádka o staré tramvaji
Procesí k panence
Tri razy svitá ráno
1960 Černá sobota
Jak sluníčko vrátilo štěňátku vodu
Šlamastyka s Měsícem
Třetí přání (divadelní záznam)
U nás v Mechově
Valčík pro milión
Zlé pondělí
Zlepšovák
1959 Jak se Franta naučil bát
Medvěd a strašidla
Probuzení
Rodina Bláhova (TV seriál)
Slečna od vody
Zkouška pokračuje
Zpívající pudřenka
1958 Hry a sny
Kasaři
Občan Brych
O věcech nadpřirozených
Útěk ze stínu
1957 Konec jasnovidce
Páté kolo u vozu
Poučení (studentský film)
Schůzka o půl čtvrté... (studentský film)
Tam na konečné
1956 Dobrý voják Švejk
Vina Vladimíra Olmera
Zaostřit, prosím!
1955 Anděl na horách
Hudba z Marsu
Jan Žižka
Oplatky (studentský film)
Větrná hora
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
1954 Cirkus bude!
Frona
Jan Hus
Nejlepší člověk
1953 Přicházejí z tmy
Tajemství krve
1952 Anna proletářka
Divotvorný klobouk
Dovolená s Andělem
Haškovy povídky ze starého mocnářství
1951 Císařův pekař a pekařův císař
Štika v rybníce
1950 Slepice a kostelník
Veselý souboj
V trestném území
1949 Divá Bára
Dva ohně
Rodinné trampoty oficiála Tříšky
Soudný den
1948 Návrat domů
O ševci Matoušovi
Poesie pouti
Zelená knížka
1947 Alena
Muzikant
Nevíte o bytě?
Nikdo nic neví
Portáši
Tři kamarádi
1946 Pancho se žení
1945 Jenom krok
Rozina sebranec
1944 Jarní píseň
Paklíč
1943 Bláhový sen
1942 Barbora Hlavsová
Městečko na dlani
Valentin Dobrotivý
1941 Pantáta Bezoušek
Provdám svou ženu
Rukavička
Střevíčky slečny Pavlíny
1940 Poznej svého muže
Pro kamaráda
Prosím, pane profesore!
To byl český muzikant
1939 Bílá jachta ve Splitu
Cesta do hlubin študákovy duše
Lízino štěstí
Studujeme za školou
Tulák Macoun
1938 Druhé mládí
Jarka a Věra
Klapzubova jedenáctka
Škola základ života!
1937 Lízin let do nebe

Dokumentární

2005 Dva chrámy Josefa Kemra (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1956 U lékaře
1941 II. Filmové žně

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
Úsměvy českého filmu (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1991 Vánoce v Ypsilonce (TV pořad)
1989 Svobodné divadlo (TV pořad)
1988 Veselé příhody z natáčení (TV pořad)
1985 Zpívající housle (TV pořad)
1962 Hoďte je lvům! (TV pořad)