Reklama

Reklama

Darren Shan

Darren Shan

nar. 02.07.1972 (51 let)
Lambeth, Londýn, England, Velká Británie

Biografie

Darren O'Shaughnessey je irský spisovatel věnující se žánrům fantasy a horor. Jeho pseudonymy jsou Darren Shan a D. B. Shan. Narodil se 2.7. roku 1972 v Anglii v Londýně. V šesti letech se s ním a jeho mladším bratrem rodiče přestěhovali do irského města Limerick. Zde žije dodnes. Do Londýna se však vrátil na Roehamton University, aby zde po střední škole studoval angličtinu a sociologii.

Již v čtrnácti letech si pořídil svůj první psací stroj a první úspěch se dostavil o rok později, když vyhrál soutěž irské RTE s černě laděnou komedií A Day in Morgue (Den v márnici). V té době se věnoval psaní krátkých povídek, komiksů a knih, které nikdy nebyly dokončeny.

Zpočátku se zaměřoval především na knihy pro dospělé, i když nevylučoval psaní i pro děti. To však nebylo jeho hlavním cílem. První sérií pro dospělé se stala trilogie Město. Nejprve vyšly první dva díly. Kniha se však neprodávala. Později vyšly obě knihy znova a spolu s nimi i třetí díl, který se však prodával ještě méně. Prvním skutečně velkým úspěchem byla série dvanácti dětských knih po čtyřech trilogiích, jejíž první díl nese název Cirque Du Freak (u nás vyšla pod názvem Madame Okta). Tato série zajistila spisovateli úspěch.

Již v roce 2006 bylo možno koupit Shanovy knihy ve dvaceti zemích světa. Byly přeloženy do více než třiceti jazyků a stal se nejlépe prodávaným autorem dětských knih v mnoha státech.

Geriel

Spisovatel

Filmy
2009

Upírův pomocník - kniha

Reklama

Reklama