foto

Lee Van Cleef

  • nar. 9.1.1925
    Somerville, New Jersey, USA
  • zem. 16.12.1989 (64 let)
    Oxnard, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lee Van Cleef se narodil 9. ledna 1925 v newjerseyské rodině s holandskými, belgickými, švédskými a anglickými kořeny. Jeho rodiči byli Marion Lavinia Van Fleet a Clarence Leroy Van Cleef. V průběhu druhé světové války sloužil u námořnictva a po válce se živil jako účetní. Stále více ho to však táhlo k filmu. A tak se tento pozdější typický představitel westernových rolí stal hercem.

Jeho prvním filmem byl klasický western V PRAVÉ POLEDNE (HIGH NOON, 1952), kde si zahrál darebáka Jacka Colbyho. Zahrál si také ostrostřelce ve filmu MONSTRUM Z 20000 SÁHŮ (THE BEAST FROM 20000 FATHOMS, 1953). V roce 1956 si zahrál v dalším sci-fi filmu DOBYLO TO SVĚT (IT CONQUERED THE WORLD, 1956) nebo o rok později ve westernu s Burtem Lancasterem a Kirkem Douglasem PŘESTŘELKA U OHRADY O.K. (GUNFIGHT AT THE O.K. CORRAL, 1957). Po válečném dramatu MLADÍ LVI (THE YOUNG LIONS, 1958) s Marlonem Brandem v hlavní roli se objevil ve větší roli ve filmu Henryho Kinga DRZÁ ČELA (THE BRAVADOS, 1958), kde si zahrál i český herec Jiří Voskovec.

Režiséři si ho začínali všímat stále více pro jeho talent, než jen pro drsný vzhled. Následovali role ve fimech MUŽ, KTERÝ ZASTŘELIL LIBERTY VALANCE(THE MAN WHO SHOT LIBERTY VALANCE, 1962) či JAK BYL DOBYT ZÁPAD (HOW THE WEST WAS WON, 1962), kde se poprvé setkal s kolegou Eli Wallachem. A právě z těchto rolí si ho všiml italský režisér Sergio Leone a obsadil ho do role plukovníka Mortimera do druhého z "dolarové trilogie" PRO PÁR DOLARŮ NAVÍC (FOR A FEW DOLLARS MORE, 1965). Na základě jeho skvělého hereckého výkonu v tomto filmu se Leone rozhodl obsadit ho i do závěrečného dílu HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ (THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY, 1966), kde ztvárnil roli "zlého" důstojníka armády Severu známého pod přezdívkou Angel's Eyes. Právě tyto dvě role, ve kterých výtečně sekundoval Clintovi Eastwoodovi se u něj dnes cení nejvíce.

Zahrál si posléze ale i v dalších filmech. V roce 1968 byl obsazen do hlavní role ve spaghetti westernu MUŽ PROTI MUŽI (DA UOMO A UOMO, 1968) a o čtyři roky později hrál ve třetím pokračování slavného westernu SEDM STATEČNÝCH V SEDLE (THE MAGNIFICENT SEVEN RIDE!, 1972). V roce 1981 se objevil ve slavném sci-fi filmu Johna Carpentera ÚTĚK Z NEW YORKU (ESCAPE FROM NEW YORK, 1981). Před smrtí stihl natočit svůj poslední film ZLODĚJI ŠTĚSTÍ (THIEVES OF FORTUNE, 1990).

Lee byl třikrát ženatý. S první ženou Patsy Ruth měl 3 děti.

Lee Van Cleef umírá 16. 12. 1989 na infarkt ve svém domě v Kalifornii a byl pohřben ve Forest Lawn - Hollywood Hills Cemetery v Los Angeles. Jeho náhrobní kámen říká: "Lee Van Cleef Jan 9, 1925 - Dec 16, 1989 'Best of the Bad' Love and Light"

Jiří "Javert" Stárek

Herecká filmografie

1990 Thieves of Fortune
1989 Závodní horečka
1988 Velitel
1986 Máquina de matar, La
Ozbrojená odpověď
1985 Dobyvatelé džungle
1984 Divoké kachny
Master, The (TV seriál)
Výbušnina
1981 Útěk z New Yorku
1980 Osmiúhelník
1979 Hard Way, The (TV film)
1978 The Squeeze
1977 Kid Vengeance
Quel pomeriggio maledetto
Stopa škorpiona (TV film)
1976 Boží zbraň
1975 Cesta do Sonory
1974 Là dove non batte il sole
1973 Dio, sei proprio un padreterno!
1972 Grande duello, Il
Jízda sedmi statečných
1971 Captain Apache
Hombre de Río Malo, El
Návrat Sabaty
1970 El Condor
Převozník
1969 Sabata
1968 Mimo zákon
Zvláštní jednotka
1967 I giorni dell'ira
Muž proti muži
1966 Blade Rider, Revenge of the Indians Nations
Hodný, zlý a ošklivý
Velká přestřelka
1965 Luke and the Tenderfoot (TV film) - a.z.
Pro pár dolarů navíc
1962 Jak byl dobyt Západ
Muž, který zastřelil Liberty Valance
1961 Posse from Hell
1960 The Slowest Gun in the West (TV film)
Zangarova zbraň (TV film) - a.z.
1959 Guns, Girls, and Gangsters
Ride Lonesome
1958 Day of the Badman
Drzá čela
Machete
Mladí lvi
The Rifleman (TV seriál)
1957 Badge of Marshal Brennan, The
Čínská brána
Gun Battle at Monterey
Joe Dakota
Přestřelka u ohrady O.K.
Raiders of Old California
Šerifská hvězda
The Last Stagecoach West
The Lonely Man
The Quiet Gun
1956 Accused of Murder
It Conquered the World
Pardners
Pocta zločinci
The Conqueror
1955 A Man Alone
Buffalo Bill Jr (TV seriál)
I Cover the Underworld
Luke and the Tenderfoot (TV seriál)
Muž bez hvězdy
Ten Wanted Men
The Big Combo
The Naked Street
The Road to Denver
Treasure of Ruby Hills
Vanishing American, The
1954 Arrow In the Dust
Dawn at Socorro
Desperado, The
Gypsy Colt
Princess of the Nile
Rails Into Laramie
Yellow Tomahawk, The
1953 Arena
Bandits of Corsica, The
Jack Slade
The Beast from 20,000 Fathoms
The Lawless Breed
The Nebraskan
Tumbleweed
Vice Squad
White Lightning
1952 Kansas City Confidential
Untamed Frontier
V pravé poledne
1951 The Adventures of Kit Carson (TV seriál)
The Range Rider (TV seriál)
1950 Space Patrol (TV seriál)
The Gene Autry Show (TV seriál)

Dokumentární

2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1992 Bruce Lee and Kung Fu Mania - a.z.
To nejlepší z bojových umění
1979 When the West Was Fun: A Western Reunion (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace