foto

Jozef Kroner

  • nar. 20.3.1924
    Staškov, Československo
  • zem. 12.3.1998 (73 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slovenský herec Jozef Kroner (nesprávně psán jako Króner) se narodil 20. března 1924 ve Staškově do početné železničářské rodiny, jeho bratrem byl herec Ľudovít Kroner (1925 – 2000). Lásku po divadle zdědil po otci, ochotníkovi a lásku k hudbě po matce. Za války byl totálně nasazen a po návratu pracoval jako kreslič v Povážských strojírnách v Povážské Bystrici (1945 – 1948) a současně horlivě ochotničil. Láska k divadlu ho herecky nevzdělaného přivedla na profesionální hereckou dráhu. Hrál v martinském Slovenském komorním divadle (1948 – 1956) a do odchodu na penzi ve Slovenském národním divadle v Bratislavě (1956 – 1984). Věnoval se též uměleckému přednesu a hostoval i na českých scénách.
 
Zakrátko po zahájení své kariéry se zařadil mezi nejvýznamnější a největší slovenské herce. Byl hlavně „odborníkem" na tragikomický typ uťápnutých, drobných, osudem poznamenaných lidí a lidiček, jež se ale nakonec dokáží vzepřít údělu vyděděnců. Už v mládí často hrál muže velmi staré a zralé.

Napsal vzpomínkové knížky „Herec na udici" (1970), „Herec nejen na udici" (1974, 1982), „Za krásou a rybami", „S kamerou a s udicí" (1979, 1981), „Neobyčejný testament" (1982) či knihu pro děti „O rybce Beličce" (1983), které sám i ilustroval. Vydány byly sborníky „Osud tak chcel" (1999, 2003) i „Jozef Kroner" (2003).
 
Z divadelních inscenací Jozefa Kronera si uveďme „Lhář" (Balanzoni), „Kubo" (Kubo), „Filip II." (Filip II.), „Tartuffe" (Orgon), „Profesor Poležajev" (Poležajev), „Muž s puškou" (V. I. Lenin), „Optimistická tragédie" (Alexej), „Bílá nemoc" (Dr. Galén), „Svatá Jana" (Dauphin), „Dobrý člověk ze Sečuanu" (Vanga), „Sen noci svatojánské" (Klubko), „Smrt Tarelkina" (Raspljujev), „Don Juan" (Sganarela), „Silvestr" (Silvestr), „Živá mrtvola" (Petruškov), „Pohled z mostu", „Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho" atd. atd.

Jeho ženou byla herečka Terézie Hurbanová – Kronerová (1924 – 1999) a dcerou herečka Zuzana Kronerová (*1952). Na jeho počest vznikl dokument TRATE ŽIVOTA JOZEFA KRONERA (1987) Fero Feniče.
 
Ke konci 40. let debutoval v domácím slovenském filmu (KATKA), kde se do 90. let objevil jako mistr Josef (KATKA), Perďoch (POLE NEORANÉ), Chlistoň (DREVENÁ DEDINA), krejčí Sásik (ŠTVORYLKA), Jožko (STATEČNÝ ZLODEJ), Juraj (POKORENÉ RIEKY), Uhorčík (JÁNOŠÍK), Valentin (POLNOČNÁ OMŠA), Ctibor (PÁN SI NEŽELAL NIČ), učitel (ZAJTRA BUDE NESKORO...), Paľo Censak (OČOVSKÉ PASTORÁLE), Carlo (PUTOVÁNÍ DO SAN JAGA), Pacho (PACHO, HYBSKÝ ZBOJNÍK) – znova Cena za mužský herecký výkon na FFP (1976), otec Hudec (KOSENIE JASTRABEJ LÚKY), královský šašek (SOĽ NAD ZLATO), nestor Martin Pichanda (TISÍCROČNÁ VČELA) či Schneider (VÁŠNIVÝ POLIBEK).
 
Avšak největší úspěchy zažil v českých snímcích AKCE B (švec), OBCHOD NA KORZE (až světově proslulá postava tragického truhláře Tono Brtka), LIDÉ Z MARINGOTEK (starý klaun), MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ (Benda), TOUHA ZVANÁ ANADA (Koktavý), ŽENY V OFSAJDU (příznivec Interu), PŘELUDY POUŠTĚ (Sidi Ali), LOVEC SENZACÍ (Mändl), DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTÁG (u diváků nanejvýš oblíbený svérázně lidový vesničan Košťál) a naposledy ...ANI SMRT NEBERE (Martin Janák – Štípaný). Výrazné úkoly získal i v maďarském filmu (VÉGÜL / NAKONEC, MEGÁLL AZ IDÖ / ČAS SE ZASTAVÍ, EGYMÁSRA NEZVE / JINÝ POHLED nebo ÁRNYÉK A HAVON / STÍN NA SNĚHU).
 
Velmi výrazně zasáhl i do televizních inscenací (KUBO, ŽIVÝ BIČ, MUMU, MIŠO, DVĚ FRAŠKY, RŮŽE A SNÍH i CUDZINCI), seriálů (A. C. DUPIN ZASAHUJE, SLOVÁCKO SA NESÚDÍ, BEZ ŽENSKÉ A BEZ TABÁKU, LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, KONEC VELKÝCH PRÁZDNIN atp.), rozhlasu („Křižáci" či „O dvanácti měsíčkách"), dabingu (namlouval např. Louise de Funèse) a na gramofonové desky.

Získal za výkon ve hře „Profesor Poležajev" Státní cenu (1952), za snímek OBCHOD NA KORZE další Státní cenu Klementa Gottwalda (1966), Trilobita (1966), Pokladní modrou stuhu (1966), Výroční cenu Karel 65 časopisu „Kino" (1966), Cenu za mužský herecký výkon na XVI. FFP (1966), Zvláštní uznání poroty na MFF v Cannes (1966), Múzu pražských filmových diváků Melpomené (1967) aj., titul Zasloužilého (1967) a Národního (1978) umělce, Cenu maďarské filmové kritiky (1973) za film NAKONEC a i Cenu sympatií časopisu „Život" (1976). Jozef Kroner zemřel 12. března 1998 v Bratislavě, 8 dní před 74. narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1996 ...ani smrt nebere
Smutný valčík (TV film)
1995 Tajomstvo šťastia (TV film)
1994 Albert, Albert (TV film)
Konec velkých prázdnin (TV seriál)
Spoveď (TV film)
Vášnivý polibek
1993 Le frère trahi (TV film)
Naša Gizka, neviniatka (TV film)
O psíčkovi a mačičke (TV film)
1992 Árnyék a havon
Cudzinci (TV film)
Dědictví aneb Kurvahošigutntág
Najdúch (TV film)
Pavilón číslo 6 (TV film)
1991 Trpký voz nádeje (TV film)
1990 Čertík Lucifuk (TV seriál)
Čo trápi Tomáša (TV seriál)
Rýchlik (TV film)
Ty, jenž jsi na nebesích
1989 Králíci nemají jména (TV film)
Můj přítel d'Artagnan
1988 Dědek (TV film)
Jubileum (TV film)
Vlakári
1987 Lovec senzací
Neďaleko do neba
Pokus o lietanie (divadelní záznam)
Poslední rukopis
1985 Kamenný chodníček (TV film)
Pred sviatkami (TV film)
Vláčik do stanice víťazstvo (TV film)
1984 Mariša (divadelní záznam)
Namiesto pamätí (TV seriál)
Pokiaľ kozub nevyhasol (TV film)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Růže a sníh (TV film)
Tisícročná včela (TV seriál)
Tisícročná včela
Učiteľka (TV film)
1982 Čas se zastaví
Die Jäger
Jiný pohled
Největší pecivál na světě
Omladnutie (TV film)
Přeludy pouště
Sůl nad zlato
Život bez konca (TV seriál)
1981 Geľo Sebechlebský (divadelní záznam)
Kosenie jastrabej lúky
Nápadníci (TV film)
1980 Bez ženské a bez tabáku (TV seriál)
1979 A téglafal mögött
Dve frašky (TV film)
Mišo (TV film)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)
O nosatom kuchárovi a nohatom drotárovi (TV film)
Viťúzi (divadelní záznam)
1977 John Gabriel Borkman (divadelní záznam)
Konečná stanica (TV film)
O Ťuťmákovi a Herešte (TV film)
Teketória
Vianočné oblátky (TV film)
Vietor v starých stromoch (TV film)
Vládca Oidipus (TV film)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 My sme malí muzikanti (TV seriál)
Stratená dolina
Sváko Ragan (TV film)
1975 Fúkaj, Silák, Jeleniar
Nápady kocúra Strakoša (TV seriál)
Pacho, hybský zbojník
Pomsta (TV film)
Profesor Poležajev (TV film)
Veľká poľovačka (TV film)
Vivat Beňovský (TV seriál)
1974 Dobrodružstvá kapitána Kuka (TV seriál)
Kronika (TV film)
Oblaky - modriny (TV film)
Siroty (TV film)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Sťopka a Šidielko (TV film)
Škriatok (TV film)
Túžba sobotňajšieho večera (TV film)
Végül
Veľké pokušenie (TV film)
Veža nádeje (TV film)
Vymenená Beta (TV film)
1973 Hviezdy na zemi (TV film)
Očovské pastorále
Pásli ovce valasi (TV seriál)
Pozvánka na ľudové hlasovanie (TV film)
Putovanie do San Jaga
Rekord (TV film)
Škoda lásky (TV film)
Vymenená princezná (TV film)
1972 Čln cez jazero (TV film)
Don Juan (divadelní záznam)
Kým kohút nezaspieva
Mumu (TV film)
Portrét (TV film)
Prečo Adam Chvojka vicerichtár spáva doma? (TV film)
Proces (TV film)
Stávka o Leokádiu (TV film)
Susedia (TV film)
Večne mladá história (TV film)
Zajtra bude neskoro
Žiarlivosť (TV film)
1971 Hodina modrých slonov
Kocúrkovo (TV film)
Konfigurácia (TV film)
Zázrak v Alžbetkove (TV film)
Zloději (studentský film)
Ženy v ofsajdu
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)
Pán si neželal nič
Rysavá jalovica (TV film)
Strach z pekla (divadelní záznam)
Tři hříbečky (TV seriál)
1969 Ewige Gatte, Der
Chválenkári (TV seriál)
Molièr (TV film)
Smutný Lord (TV film)
Touha zvaná Anada
Večný manžel (TV film)
Zločin na uliciach (TV film)
1968 Dialóg 20-40-60
Dobrodružstvá kuchárika Buchtičku (TV seriál)
Koniec a začiatok (TV film)
Kto sa raz dotkne hviezd (TV film)
Mladá mníška (TV film)
Muž, který lže
Traja svedkovia
1967 Muž, který stoupl v ceně
Svätý experiment (TV film)
Zhasnuté slnko (TV film)
1966 Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Hrnček (TV film)
Husári (TV film)
Isté povinnosti (TV film)
Lidé z maringotek
Líšky dobrú noc (TV film)
Stretnutie (TV film)
Živý bič (TV film)
1965 Bol raz jeden chlapec (TV film) - vyp.
Caligula (TV film)
Kde leží naša bieda (TV film)
Kubo (TV film)
Mŕtvi nespievajú (TV film)
Muž, ktorý vedel lietať
Noc v internáte (TV film)
Obchod na korze
Stratený list (TV film)
1964 Dundo a tí druhí (TV film)
Charleyho teta (TV film)
Slnečný kúpeľ (TV film)
1963 Čarovná noc
Čas nevinných (TV film)
Dobrodružstvo s Vaterlandom (TV film)
Geľo Sebechlebský (TV film)
Kar na konci roka (TV film)
Profesor Poležajev
Vráťte mi školné (TV film)
Vzbura na ulici Sycamore (TV film)
1962 Jánošík I., II.
Keď chýba trombón
Najdúch (TV film)
Namiesto veršov o láske
Pavilón 6
Polnoc bude o päť minút (TV film)
Polnočná omša
Trasorítka (TV film)
1961 Pokorené rieky
1960 Jerguš Lapin
Malá manekýnka
1959 Náš školník
1958 Statočný zlodej
Šťastie príde v nedeľu
1957 Zemianska česť
1956 Čert nespí
Posledná bosorka
1955 Štvorylka
1954 Drevená dedina
1953 Pole neorané
1951 Akce B
1949 Katka

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
2007 Mít štěstí na rendez - vous (TV film)
1996 Predvianočná návšteva v rodine Krónerovcov (TV film)
1992 Film o filmu: Dědictví aneb Kurvahošigutntág (TV film)
1987 Trate života Jozefa Kronera (TV film)
1980 O dětech a slovech
1967 Profily (TV seriál)

TV pořady

2005 Vladimír Menšík nonstop (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)
1984 Ocinko (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace