foto

Paul McGuigan

  • nar. 19.9.1963 (52 let)
    Bellshill, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul McGuigan je jeden z nejjedinečnějších režisérů současnosti známý jak v Británii, tak v Hollywoodu. Uvedl se zejména zručností zpracování krimi žánru a thrilleru a odvážnou ostrostí režie, což se stalo jeho poznávacím znamením. I díky tomu bývá často srovnáván s Martinem Scorsesem.

McGuigan se narodil a vyrostl ve Skotsku jako syn Bellshillského hostinského a poprvé začíná pracovat jako fotograg. Potom působí na poli psaného světa, pracuje pro Channel 4 jako vedoucí v oddělení pro literaturu faktu. Jeho průnik do psaní beletrie začíná krátkou povídkou The Granton Star Cause o muži, který se změní v mouchu v důsledku božího trestu. Velmi kladná kritika ho inspirovala k vytvoření dalších dvou samostatných povídek. Také adaptoval z práce Irvina Welshe (Trainspotting) a tím vznikl velmi dobře přijatý a uznávaný sborník povídek. Ten mu také posloužil jako základní kámen pro jeho režijní debut. Odbyl si ho v roce 1998 snímkem ACID HOUSE. Drama obsahovalo tři povídky z již zmíněného sborníku.

V roce 2003 natočil svůj druhý film HRA O SMRTI. Historické drama bylo již mnohem lépe přijato veřejností a kritiky. McGuigan měl také k dispozici mnohem větší rozpočet a lepší herecký arzenál v čele s Paulem Bettanym nebo Willemem Dafoem. U historického žánru ale nezůstal a o rok později vzniká romantický film MILUJ MĚ, PROSÍM, díky kterému se McGuigan konečně dostává více do povědomí diváků (částečně zřejmě i proto, že je to jeho první hollywoodský film). Do hlavních rolí obsazuje Joshe Harnetta a Diane Kruger a kromě nich vsadil i na zajímavý příběh.

O dva roky později se vrhá na natáčení kriminálního seriálu POVOLÁNÍ: ZLODĚJ, který ale příliš ohlasů nepobral. Chuť si proto musí spravit na svém dalším filmu NABÍT A ZABÍT. Kriminální thriller s gangsterskou zápletkou bývá mnohými označován za jeho nejlepší film. McGuigan oprášil spolupráci s Harnettem a přizval i Bruce Willise nebo Morgana Freemana.

Mezi jeho nejnovější projekty patří sci-fi thriller PUSH (2008) o lidech s nadpřirozenými schopnostmi. Ten by se měl letos objevit i v našich kinech.

Jaroslav "Mekgrůdr" J

Režijní filmografie

2016 Designated Survivor (TV seriál)
Luke Cage (TV seriál)
2015 Viktor Frankenstein
2013 Devious Maids (TV seriál)
Lucky 7 (TV seriál)
2012 Sherlock (TV seriál)
Psisko baskervillské (S02E02)
Skandál v Belgravii (S02E01)
Skandál (TV seriál)
2011 Monroe (TV seriál)
2010 Sherlock (TV seriál)
Velká hra (S01E03)
Studie v růžové (S01E01)
2009 Push
2006 Nabít a zabít
Povolání: Zloděj (TV seriál)
2004 Miluj mě, prosím
2003 Hra o smrti
2000 Nejlepší gangster
1998 Acid House

Herecká filmografie

Dokumentární

2014 Autopsy: The Last Hours Of (TV seriál) - a.z.
2012 Sherlock Uncovered

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(58)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace