foto

Leoš Suchařípa

  • nar. 15.2.1932
    Varnsdorf, Československo
  • zem. 14.6.2005 (73 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Leoš Suchařípa se narodil 15. února 1932 ve Varnsdorfu do rodiny židovského obchodního cestujícího s nádobím Norma, který zahynul v koncentračním táboře. Už při studiu na gymnáziu hrál ochotnicky v Divadelním kolektivu mladých. Po gymnáziu odešel na DAMU studovat historii a teorii divadla, ale po roce odešel na sovětskou Vysokou školu divadelní v Moskvě – Státní divadelní institut A. V. Lunačarského (GITIS), kterou absolvoval roku 1957.

Vrátil se do Prahy a v letech 1957 – 1968 pracoval jako redaktor a šéfredaktor „Divadelních novin“, zástupce šéfredaktora časopisu „Divadlo“ a byl odborným asistentem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Poté se rozhodl zúročit své teoretické poznatky v praxi.

Jako dramaturg a občasný herec nastoupil do Činoherního klubu (1968 – 1973). Během této činnosti se stal i hercem v Redutě Ne – divadla Ivana Vyskočila a i zpěvákem s dvojicí Vodňanský – Skoumal. Na začátku a během normalizace měl z politických a ideových důvodů omezenou uměleckou činnost, musel odejít na oblastní scény jako dramaturg v Divadle Vítězného února Karlových Varů (1973 – 1975) a herec s utajovaným podílem na dramaturgii v Činoherním studiu v Ústí nad Labem u Ivana Rajmonta (1975 – 1982).

Nakonec se směl vrátit do Prahy, kde svoji dráhu ukončil v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1987 – 1992) a v Divadle Na zábradlí (1992 – 2005). V roce 2001 se svým synem hostoval v Činoherním klubu („Čekání na Godota“) pod režií Juraje Herze. Hostoval i v dalších českých městech (například Ostrava).

Suchařípa byl originálním samorostlým hercem, těžící hlavně svým zjevem a zvláštním nezaměnitelným drsným hlasem, výslovností a dikcí. Na jevišti sehrál Malvolia („Komedie masopustu“), Čebutykina („Tři sestry“), markýze („Jakub Fatalista“), krále Petra z říše Popo („Leonce a Lena“), sluhu Adama („Jak se vám líbí“), Fairchilda („Muž jako muž“), starostu („Vášeň jako jed“), kapitána Strubeho („Cesta na parníku Lama 8 z Prahy do Bratislavy za 365 dní“), starostu Devátého („Dobové tance“), Dorna („Racek“), pana Serebrjakova („Strýček Váňa“), Lebeděva („Ivanov“), Estragona („Čekání na Godota“), „Ženitba“, „Don Juan“, „Troilus a Kressida“, „Kafkovo brko“, „Edessa“, „Dantova smrt“, „Goldoniáda“, „Foxtrot“ apod.

Film Leoše Suchařípu využíval ojediněle hlavně v malých a epizodních roličkách, což bylo zapříčiněno i s jeho problémy se státní mocí. Poprvé si zahrál šlechtice v Daňkově SPANILÉ JÍZDĚ (1963). Z dalších postaviček si uveďme ředitele ústavu (NÁVRAT ZTRACENÉHO SYNA), předsedu oddělení (PĚT HOLEK NA KRKU), spisovatele (MUŽ NA ÚTĚKU), bývalého prokurátora a brigádníka (SKŘIVÁNCI NA NITI), Tadeáše (PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA), strážníka (LUCIE A ZÁZRAKY), herce (ŠANCE), pana Feldka (VRAK), Lichváře (STRAKA V HRSTI), Gustava Eiffela (JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ), Prof. Solferina (JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE) či Dr. Širokého (DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG).

Kupodivu si zahrál roku 1974 titulní postavu robota Blasiuse v československo – východoněmeckém dětském Sci – Fi snímku Egona Schlegela DOBRODRUŽSTVÍ S BLASIEM, kde ho ale nadaboval Miloš Kopecký. Svoji životní roli si ztvárnil ve filmu Věry Chytilové FAUNOVO VELMI POZDNÍ ODPOLEDNE (1983), kde bravurním způsobem sehrál už stárnoucího seladona Karla Fauna, za něhož získal na MFF v Sanremu Cenu za nejlepší herecký výkon (1984).

Na závěr své kariéry ještě v páru s Ivou Janžurovou stvořil otce a manžela Jana Zacha v tragikomedii ENE BENE (1999) Alice Nellis. Naposled byl včelařem v komedii Tomáše Vorla st. CESTA Z MĚSTA (2000). Hrál i ve slovenských a německých produkcích.

Spolupracoval s rozhlasem („Život, který trval týden“, „Trakl“, „Faethón“), televizí (např. OHNIVÉ ŽENY SE VRACEJÍ, DÁMSKÁ JÍZDA, CHIRURGIE, FRANZ A FELICIE, ZÁMEK V ČECHÁCH, TRAMPOTY PANA HUMBLA, DRÁMO nebo PODFUK), seriály (LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, PRAŽSKÝ STUDENT, UCTIVÁ POKLONA PANE KOHN, ŽIVOT NA ZÁMKU i ZDIVOČELÁ ZEMĚ) a též dabingem (SAMSON A SOUBOJ SILÁKŮ).

Jako teoretik přispíval do různých periodik a excelentně překládal z ruštiny: N. V. Gogol („Ženitba"), A. N. Ostrovský („Šťastný den"), A. P. Čechov („Racek"), M. Gorkij atd. Se svoji ženou, teatroložkou Helenou Suchařípovou (1937 – 2013) měl syna Davida Suchařípu (*1965), který pokračuje v herecké práci. Herec, překladatel, divadelní dramaturg a divadelní teoretik Leoš Suchařípa zemřel 14. června 2005 v Praze ve věku třiasedmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2004 Nadměrné maličkosti: Podfuk (TV film)
2003 Nadměrné maličkosti: Drámo (TV film)
Společník (TV film)
2002 Táňa, Táňa (divadelní záznam)
Vyvraždění rodiny Greenů (TV film)
2000 Cesta z města
Strýček Váňa (divadelní záznam)
1999 Ene bene
Jedna vánoční (TV film)
1998 Mladý chemik (TV film)
Ztížená možnost soustředění (divadelní záznam)
1997 Ivanov (divadelní záznam)
Okno (TV film)
Poslední koncert (TV film)
Trampoty pana Humbla (TV film)
Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Bumerang
Racek (divadelní záznam)
Revizor (divadelní záznam)
1995 Mimochodníci (studentský film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Divadelní román (TV film)
Inkarnace (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Hadí pohledy (TV film)
Pozůstalost (TV film)
Věčnost začíná tady
Zámek v Čechách (TV film)
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntág
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Valle di pietra, La
1991 Franz a Felice (TV film)
Pražský student (TV seriál)
1990 Byli jsme to my?
Bylinková princezna (TV film)
Den D Dáši B (TV film)
Nemocný bílý slon
Svědek umírajícího času
Vracenky
1989 Divoká srdce
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Rekonstrukce (S01E07)
Faust (TV film)
Ježek z kiosku (TV film)
Labyrint světa (TV film)
Něžný barbar
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Skřivánčí ticho
Strašidlo cantervillské (TV film)
1988 Chirurgie (TV film)
Pan Tau
1987 Anděl svádí ďábla
Dámská jízda (TV film)
Křeček v noční košili (TV seriál)
Lovec senzací
Proč?
Přátelé Bermudského trojúhelníku
1986 Domek u lesa (TV film)
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
1984 Jak básníci přicházejí o iluze
Komediant
Prodavač humoru
Tři sestry (divadelní záznam)
1983 Faunovo velmi pozdní odpoledne
Jára Cimrman ležící, spící
Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Straka v hrsti
Vrak
1979 Hra na telo
1977 Útěk
1974 Dobrodružství s Blasiem
1972 Pan Tau a cesta kolem světa
1971 Revizor (divadelní záznam)
Šance
1970 Lucie a zázraky
1969 Pan Tau (TV seriál)
Případ pro začínajícího kata
Skřivánci na niti
1968 Muž na útěku
1967 Pět holek na krku
1966 Návrat ztraceného syna
1963 Spanilá jízda

Dokumentární

2007 Občan Havel
2006 Předčasná úmrtí: Široká duše (TV film)
2005 Středoletní noci sen (studentský film)
2000 Kočky (TV film)
1997 Nesmrtelný život a smrt Mikiho Volka, rokenrolového krále (TV film)
1995 Herci
1994 Dokonalá magie dřevorytu (TV film)
1993 Kam panenky...?
1989 První sekunda (TV film)

TV pořady

1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace