foto

Rudolf Hrušínský

  • nar. 17.10.1920
    Nový Etynk (Nová Včelnice), Československo
  • zem. 13.4.1994 (73 let)
    Praha, Česká republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Nikdo nebude trpět, spasím je všecky. Všecky je spasím! Celý svět…“

Těší se vtělené zlo v Karlu Kopfrkinglovi, když odjíždí pomáhat Nacistům uskutečňovat Konečné řešení. Právě ďábelsky a podivínsky éterický Karel Kopfrkingl, jenž se nechal zfanatizovat nacistickou ideologií, zabil svou židovskou ženu, syna a pokusil se usmrtit i svoji dceru, je nejlepší a nejúchvatnější herecká kreace Rudolfa Hrušínského staršího (i vůbec jeden z nejlepších hereckých výkonů v dějinách české kinematografie) v Herzově hororové tragikomedii SPALOVAČ MRTVOL (1968).

Narodil se 17. října 1920 v tehdejším Novém Etynku (dnes Nová Včelnice) jako Rudolf Böhm do rodiny s hlubokými hereckými kořeny, které sahají až k Josefu Kajetánu Tylovi. Už jeho narození předurčilo budoucí životní dráhu: narodil se přímo na divadelních prknech kočovné společnosti svého dědečka Václava Červíčka – Budínského. V jeho společnosti hráli i oba Rudolfovi rodiče Rudolf Hrušínský nejst. (1897 – 1956) a Hermína Červíčková – Budínská (1901 – 1989). Na ochotnických prknech hrál už od dětství. Po konečném přestěhování do Prahy studoval gymnázium, na konci tercie školu opustil, ale nepodařilo se mu dostat na konzervatoř a proto v patnácti letech zahájil profesionální hereckou dráhu.

Prošel Uranií (1935), Dětským divadlem Míly Mellanové (1935 – 1936), Hereckou školou E. F. Buriana (1936 – 1939), samotným Divadlem E. F. Burianem (1937 – 1939), Akropolisem (1939 – 1940), rodinnou kočovnou společnosti Červíčka – Budínského (1940), Divadlem na Vinohradech (1940 – 1943), Uranií v Holešovicích (1943 – 1945), opět Vinohrady (1945 – 1949), Městskými divadly pražskými (1949 – 1960) a činohrou Národního divadla (1. leden 1960 – 13. duben 1994). Hostoval např. v Divadle ABC či Viole.

Na herectví Rudolfa Hrušínského měl v začátcích největší vliv E. F. Burian a poté Městská divadla pražská, kde vytvářel velké mladické a mužské role („Věra Lukášová“, „Svatá Jana“, „Tartuffe“, „Ivanov“). V pozdějších letech se z něho vyvinul charakterní herec, jenž procházel od komediálních k dramatickým rolím a naopak. Diváky udivoval svým klidem, nulovou mimikou, rozvážnými gesty a melancholickýma očima. Duševní rozpoložení postavy a nové pohnutky dokázal přetvořit jen pouhou změnou intonace svého klidného hlasu.

Hrušínského herecký rejstřík byl opravdu neuvěřitelný: od komediálních postaviček udivujících svým temperamentem a lišáctvím až po ďábelsky strnulé záporáky, kteří nikdy nezmění výraz tváře, ale přesto z nich jde po celou dobu zloba a strach. Na divadelních prknech se např. představil v inscenacích „Křišťálová noc“, „Sancho Panza“, „Nebožtík Nasredin“, „Othello“, „Drahomíra a její synové“, „Poslední“, „Měsíc na vsi“, „Loupežník“, „Bláznivá ze Chaillot“, „Bílá nemoc“, „Andorra“, „Idiot“ nebo „Lucerna“.

Krátce po zahájení profesionálního herectví započal pravidelně i s rozmnožováním své filmografie, která čítá téměř na dvěstě titulů. Poprvé se na filmové titulky zapsal jako nezbedný starostův syn Jarka Rejlek v melodramatu Václava Binovce LÍZIN LET DO NEBE (1937) a v jeho pokračování LÍZINO ŠTĚSTÍ (1939). Zpočátku ztělesňoval různé malé roličky (jež občas hrál i v pozdějším věku) sboristy (ZBOROV), studenta Antonína Vobořila (PROSÍM, PANE PROFESORE!), marnotratného syna Bohumila Ullika (TURBINA), lupiče (TĚŽKÝ ŽIVOT DOBRODRUHA), Jindry (PRO KAMARÁDA), diváka na boxu (VELKÁ PŘEHRADA), čeledína Vojty (MLHY NA BLATECH) i Richarda (NEVIDĚLI JSTE BOBÍKA?).

Dále Matěje (ALENA), Toufara (PŘEDTUCHA), Josefa (VES V POHRANIČÍ), Spytihněva (HOSTIENC „U KAMENNÉHO STOLU“), Odona (RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍŠKY), svůdce Syrovátky (HAŠKOVY POVÍDKY ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ), syna purkmistra (JAN HUS, JAN ŽIŽKA), Bláhy (CIRKUS BUDE!), malíře Pláňky (MUŽ V POVĚTŘÍ), Dr. Vágnera (KAM ČERT NEMŮŽE), gestapáka Böhma (REPORTÁŽ PSANÁ NA OPRÁTCE), sultána (BARON PRÁŠIL), lékaře (NECHCI NIC SLYŠET), lékárníka (LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ), adepta na roli zedníka (TRHÁK), zločince Carsona (TEMNÉ SLUNCE), kmotra Morellana (BULDOCI A TŘEŠNĚ), otce Hlaváčka (ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ), dědu Malého (STRAŠIDLA Z VIKÝŘE) či Františka Josefa I. (EVROPA TANČILA VALČÍK).

Do roku 1945 pro mladého a atraktivního Rudolfa Hrušínského nalezli režiséři významné uplatnění jako Jarka Kohout v Burianově snímku VĚRA LUKÁŠOVÁ (1939), student Karel Toman v Cikánově komedii STUDUJEME ZA ŠKOLOU (1939), student a skladatel Jan Vaněk ve študácké komedii Martina Friče CESTA DO HLUBIN ŠTUDÁKOVY DUŠE (1939), velmi nešťastně zamilovaný student Michal v dramatu NOČNÍ MOTÝL (1941) Františka Čápa, zhýčkaný Bořík Hlavsa v dramatu BARBORA HLAVSOVÁ (1942) Martina Friče a další. Na přelomu protektorátu si za pomoci Miloše Havla zkusil i filmovou režii, která nebyla jeho nejsilnější stránkou. Po milostném melodramatu JARNÍ PÍSEŇ (1944) s Hanou Vítovou v hlavní roli se pokusil s Františkem Salzerem o parodii PANCHO SE ŽENÍ (1946), jež byla roztočena ještě za okupace, dokončena až po osvobození a v níž si Rudolf zahrál titulní roli nebojácného Pancha.

Kromě již zmíněného smrt milujícího zaměstnance krematoria Karla Kopfrkingla na filmovém plátně po roce 1945 skvěle ztělesnil velké a výrazné role zrádného podvodníčka Vocílky ve STRAKONICKÉM DUDÁKOVI (1955), vykutáleného vojáka Josefa Švejka v obou dílech DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (1956) a POSLUŠNĚ HLÁSÍM (1957) podle románu Jaroslava Haška, hrubiánského otčíma Mlčocha ve ŠKOLE OTCŮ (1957), nenažraného sládka Pandrholy v pohádce DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (1959), udavače a konfidenta Zajíčka ve VYŠŠÍM PRINCIPU (1960), pana Tarzana v tragikomedii TARZANOVA SMRT (1962), svérázného předsedy MNV v komedii BÍLÁ PANÍ (1965), kriminalisty Kalaše v kriminálkách VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ (1966), PO STOPÁCH KRVE (1969) a DIAGNÓZA SMRTI (1979), Důry v komedii ROZMARNÉ LÉTO (1967), rytíře Ryndy v historické CTI A SLÁVĚ (1968) a komunistického důvěrníka v tragikomedii z 50. let SKŘIVÁNCI NA NITI (1969), jenž se na Kladně otcovsky stará o „brigádníky“.

Po čtyřleté nedobrovolné přestávce na úsvitu normalizace v 70. letech si zahrál vojáka „Barona“ v OÁZE (1972), Dr. Meluzína v DÝMU BRAMBOROVÉ NATĚ (1976), bodrého komisaře Ledvinu v parodii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA (1977), Dr. Radostu v komedii KULOVÝ BLESK (1978), kouzelníka Pasparta v komedii BÁJEČNÍ MUŽI S KLIKOU (1978), MUDr. Gruntoráda v POSTŘIŽINÁCH (1980), šíleného vynálezce Orfanika v parodii TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH (1981), svérázného bacilonosiče Prepsla v POZOR, VIZITA! (1981), vysloužilce Pankráce v pohádce TŘI VETERÁNI (1983), lesníka France v poetické komedii SLAVNOSTI SNĚŽENEK (1983), MUDr. Skružného v komedii VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ (1985), převozníka Proška ve SMRTI KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986), Masáka v DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ (1987), politika Jakuba Lhotu v KONCI STARÝCH ČASŮ (1989), Billa Lockita v komedii ŽEBRÁCKÁ OPERA (1991) či ředitele školy v OBECNÉ ŠKOLE (1991).

Nepostradatelná byla také jeho práce recitační (např. Máchův „Máj“), pro rozhlas („Námluvy Pelopovy“, „Plášť“, „Bílá nemoc“, „Kůže“, „Lekce“ atd.), televizi (inscenace HRY LÁSKY PLNÉ, TVRDOHLAVÁ ŽENA A ZAMILOVANÝ ŠKOLNÍ MLÁDENEC, ŠACH MAT, FAVORIT, MALÉR, WATERLOO, AMATÉR, ODSOUZENÝ Z PINKTOWNU, LÍTOST, POLSKÁ KREV, ZLATÍ ÚHOŘI, SMRT KRÁLE VÁCLAVA IV., ZIKMUND, ŘEČENÝ ŠELMA RYŠAVÁ, NÁVŠTĚVNÍ HODINY, SVĚDEK ČASU či NOC ROZHODNUTÍ a seriály SŇATKY Z ROZUMU, DNES V JEDNOM DOMĚ, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, ZLÁ KREV, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, RODÁCI apod.) a dabing (př. TOOTSIE). V diváckém povědomí byl znám i jako vášnivý rybář.

Jeho oblíbenost a vysoká mravní prestiž zapříčinila, že byl po roce 1968 na několik let umělecky umlčen a v letech 1990 – 1992 za Občanské fórum zvolen poslancem Federálního shromáždění Československé republiky. Za své herectví obdržel titul Zasloužilého umělce (1965), Státní cenu (1965) „Za postavy v divadelních, televizních a rozhlasových inscenacích“, Zasloužilého člena ND (1982), titul Národního umělce (1988) a Cenu Senior Prix (1993). Řadu ocenění získal díky filmovým postavám na filmových festivalech.

Krátce byl asistentem na DAMU. Své vzpomínky shrnul do knížek „Muž, který trvá na svém“ (1992), „Kronika rodu Hrušínských“ (1994) a manželka „Eva Hrušínská vzpomíná…“ (1998). Rudolf Hrušínský st. zemřel po těžké nemoci 13. dubna 1994 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti čtyř let. V herecké tradici pokračují synové Rudolf Hrušínský ml. (*1946) a Jan Hrušínsky (*1955) i vnoučata Rudolf Hrušínský nejml. (*1970) a Kristýna Hrušínská (*1985).

Jarda "krib" Lopour

Herecká filmografie

1993 Noc rozhodnutí (TV film)
1992 Chobotnice 6 (TV seriál)
O lovci Horácovi (TV seriál)
Valle di pietra, La
1991 Halálutak és angyalok
Obecná škola
Žebrácká opera
1990 Svědek umírajícího času
Tichá bolest
Začátek dlouhého podzimu
1989 Evropa tančila valčík
Konec starých časů
Něžný barbar
Vážení přátelé, ano
Značka: Na dožití (TV film)
1988 Dobří holubi se vracejí
Lékaři (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
O čem sní mladé dívky (TV film)
Rodáci (TV seriál)
Svědek času (TV film)
Tichý společník
Vzpomínky na Karla IV.
1987 Jak básníkům chutná život
Mág
Narozeniny režiséra Z. K.
Nepolepšitelný starý muž (TV seriál)
Ryba ve čtyřech (TV film)
Smrt Archimedova (TV film)
Strašidla z Vikýře
Záhada zlatého servisu (TV film)
Zrcadlo nenávisti (TV film)
1986 Hrdina (TV film)
Kus života (TV film)
Návštěvní hodiny (TV film)
O houbovém Kubovi a princi Jakubovi (TV film)
Osudy dobrého vojáka Švejka
Panoptikum města pražského (TV seriál)
Preceptor (TV film)
Přepadení (TV film)
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Smrt krásných srnců
Velká filmová loupež
Zikmund, řečený šelma ryšavá (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
Žádost o přeložení (TV film)
1985 Jubileum (TV film)
Kolik je na světě věcí
Vesničko má středisková
Zastihla mě noc
1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
Rozpuštěný a vypuštěný
Tlustý pradědeček (TV film)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Nuž, brány dokořán již otevřete...! (TV film)
Slavnosti sněženek
Smrt krále Václava IV. (TV film)
Tři veteráni
1982 Dedičstvo (TV film)
Jasnovidec (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Plaché příběhy
Pouť králů (TV film)
Připoutejte se, letíme nad Atlantidou (TV seriál)
Švédská zápalka (TV film)
Vyhnanství (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Pět draků vodáků (TV seriál)
Povídka malostranská (TV film)
Pozor, vizita!
Tajemství ďáblovy kapsy
Tajemství hradu v Karpatech
Tři spory: Spor architekta Zítka (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Výhra admirála Kotrby (TV film)
1980 Královská hra (TV film)
Pes (TV film)
Poslední prázdniny (divadelní záznam)
Postřižiny
Strach má velké oči (TV film)
Temné slunce
Trhák
1979 Bratři Kipové (TV film)
Diagnóza smrti
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Lásky mezi kapkami deště
Plášť pro vítr (TV film)
Příbuzenstvo (TV film)
Velká policejní pohádka (TV film)
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
Zlatí úhoři (TV film)
1978 A kétfenekű dob
Báječní muži s klikou
Daliborka
Jeruzalémská ulice
Kulový blesk
Mapa zámořských objevů (TV film)
Nechci nic slyšet
O vysoké věži (TV film)
Polská krev (TV film)
Silnější než strach
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Adéla ještě nevečeřela
Časofonia (studentský film)
Faustův dům
Nepřemožitelný nápis
Ostrov pro 6 000 budíků
Pacient 001 (TV film)
Pasiáns
Sázka na třináctku
1976 Dým bramborové natě
Malý tygr
1972 Oáza
1971 Claim na Hluchém potoku
Jak se dělá televizní soutěž (TV film)
Za rok přijdu zas (TV film)
1970 Dlouhá bílá nit (TV film)
Honba za filmovým námětem (TV film)
Julián odpadlík (TV film)
Lítost (TV film)
Obavy komisaře Maigreta (TV film)
Podezření (TV film)
Případ Mauricius (TV film)
Svatební noc (TV film)
1969 Bellevue (TV film)
Pasiáns (TV film)
Poslední páska (TV film)
Po stopách krve
Skřivánci na niti
1968 Černá hodinka s Rudolfem Hrušínským (TV film)
Čest a sláva
Dreyfusova aféra (TV seriál)
Meze Waltera Hortona (TV film)
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Spalovač mrtvol
Spravedlnost pro Selvina (TV film)
Zločin v šantánu
1967 Amatér (TV film)
Jak se krade milión
Odsouzený z Pinktownu (TV film)
Rozmarné léto
Waterloo (TV film)
1966 Vrah skrývá tvář
Vražda po našem
1965 Bílá paní
Dům v Kaprové ulici
Hrdina má strach
Malér (TV film)
Neviditelný (TV film)
Třicet jedna ve stínu
5 milionů svědků
1964 Drahý zesnulý (TV film)
Favorit (TV film)
Pět hříšníků
1963 Naděje
Strach
Šach mat (TV film)
1962 Anička jde do školy
Blbec z Xeenemünde
Tarzanova smrt
Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec (TV film)
Velká cesta
1961 Baron Prášil
Florián
Noční host
Reportáž psaná na oprátce
Smrt na Cukrovém ostrově
1960 Ledoví muži
Policejní hodina
Třetí přání (divadelní záznam)
U nás v Mechově
Vyšší princip
Záhady aneb s Karlem Čapkem v soudní síni (TV film)
Žalobníci
1959 Dařbuján a Pandrhola
Kam čert nemůže
Konec cesty
Velká samota
Zpívající pudřenka
1958 Hvězda jede na jih
Kasaři
1957 Poslušně hlásím
Škola otců
1956 Císařovy nové šaty
Dobrý voják Švejk
1955 Jan Žižka
Muž v povětří
Strakonický dudák
Větrná hora
1954 Botostroj
Cirkus bude!
Hry lásky plné (TV film)
Jan Hus
Na konci města
1953 Komedianti
Přicházejí z tmy
Tajemství krve
1952 Haškovy povídky ze starého mocnářství
Únos
1949 Rodinné trampoty oficiála Tříšky
1948 Hostinec „U Kamenného stolu“
Ves v pohraničí
1947 Alena
Předtucha
1946 Pancho se žení
1944 Neviděli jste Bobíka?
1943 Mlhy na blatech
1942 Barbora Hlavsová
Velká přehrada
1941 Noční motýl
Těžký život dobrodruha
Turbina
1940 Pro kamaráda
Prosím, pane profesore!
1939 Cesta do hlubin študákovy duše
Humoreska
Lízino štěstí
Studujeme za školou
Věra Lukášová
1938 Zborov
1937 Lízin let do nebe

Dokumentární

2013 Soukromý život Miloše Kopeckého (TV film) - a.z.
2011 Inventura Febia: Rudolf Hrušínský a Miroslav Horníček (TV film)
2002 Tichý muž (TV film)
1992 Nedokončené léto Františka Čápa (TV film)
1989 Hory Krušné (TV film)
1984 Modravých dálek volání (TV film)
1983 Podoby Josefa Švejka
1981 ...A bojovali pod jménem Valachů
1976 Jakou barvu má Písek
O věcech vzácných a krásných
1969 Tryzna
1953 Večery s Jindřichem Plachtou

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
O poklad Anežky české (TV pořad)
1991 Album (TV pořad)
Holky, kluci, komici (TV pořad)
1990 Vyvěste fangle (TV pořad)
1989 Svobodné divadlo (TV pořad)
1988 Felixír (TV pořad)
1987 Už komedianti jedou (TV pořad)
Vůně jehličí (TV pořad)
1984 Zpívánky (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie