foto

Filip Topol

  • nar. 12.6.1965
    Praha, Československo
  • zem. 19.6.2013 (48 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Filip Topol se narodil 12. června 1965 v Praze jako mladší syn významného českého dramatika a básníka Josefa Topola a vnuk velkého českého spisovatele Karla Schulze. Filip Topol již od svého útlého mládí inklinoval převážně k hudební sféře - učil se hrát na klavír, skládal a textoval své vlastní písně.

Již ve svých třinácti letech v roce 1978 založil se svými spolužáky ze základní devítileté školy (bubeníkem Davidem Skálou a baskytaristou Janem Hazukou) hudební skupinu Psí vojáci (viz jeho autobiografická kniha Mně 13), žánrově a ideologicky se hlásící k pražské undergroundové scéně. (22. dubna 1978 vystoupil Filip Topol na Hrádečku u Václava Havla jakožto předskokan koncertu The Plastic People Of The Universe. Na klavifon, vypůjčený od legendární skupiny, zahrál a zazpíval asi čtyři písně - zhudebněné texty svého bratra Jáchyma.

Psí vojáci se jako skupina poprvé veřejně představili 3. listopadu 1979 na IX. Pražských jazzových dnech, až do poloviny osmdesátých let však díky otcovým disidentským aktivitám nemohli vystupovat jinde než na utajovaných soukromých akcích. Některé texty napsal pro kapelu i Filipův bratr Jáchym (Hospoda, Baroko v Čechách...). Od roku 1986 koncertuje skupina veřejně (občas i pod konspiračním názvem P.V.O.). Název Psí vojáci si zvolili, ovlivněni taktéž zfilmovaným románem Thomase Bergera Malý velký muž, podle válečnické odnože indiánského kmene Čejenů..

Již zpočátku 90. let se Psí vojáci stali součástí několika hudebních dokumentů mapujících českou undergroundovou a alternativní scénu, vlastní herecké premiéry se Filip Topol dočkal až v roce 1994 v česko-francouzském filmu Zdeňka Tyce ŽILETKY (titul odkazuje ke známé písni Psích vojáků) s podtitulem ,,O věrné lásce až za hrob". (Do kin byl uveden 17. února 1994) Ztvárňuje zde hlavní postavu Andreje Chadimy (aluze na další legendární postavu pražské hudební alternativní scény) - intelektuála a jeho komplikovaný vnitřní svět. (Jeho otce si tu zahrál skutečný Filipův otec Josef Topol) Snímek o nemožnosti intelektuálního úniku z české kotliny a o velké nenaplněné lásce akcentuje hlavně psychologický vývoj hrdiny a jeho odtržení od reálného světa. Jedná se o jeden z neosobitějších snímků porevoluční éry a stejně jako Tycův opomíjený debut čeká dodnes na své znovuobjevení...

Filip Topol se ještě objevil coby frontman Psích vojáků v rozsáhlém dokumentu České televize "Bigbít" v díle věnovaném punku, hardcoru a undergroundu 80. let (1999), Na začátku roku 1999 také odvysílala Česká televize hudební pořad "60", exkluzivně věnovaný výhradně Psím vojákům. Sám sebe pak hrál v televizní mini-sérii "Praha mizerná" (2000), objevil se i v dokumentu Chvála bláznivosti (2001) režiséra Radka Tumy, ke kterému složil i hudbu, v dokumentárním filmu o jeho bratru Jáchymovi A.B.C.D.T.O.P.O.L. (2002) Filipa Remundy a v krátkém dokumentu Na druhé koleji (2005) Jana Foukala (též hudební spolupráce).

Jak již bylo zmíněno výše, Filip Topol jakožto hudebník nemohl opomenout ani práci filmového kompozitora. Svou hudbou přispěl do filmu Zdeňka Tyce ŽILETKY (1994), k studentskému filmu FAMU Úsvit (1998) Srbky Slobodanky Radun, výše zmíněné Chvále bláznivosti (2001) i dokumentu Na druhé koleji (2005).

Topolovu lásku k filmu ilustruje i jeho vedlejší aktivita hudební - v srpnu roku 1996 na Letní filmové škole v Uherském Hradišti doprovázel na klavír projekci němého filmu F. W. Murnaua Poslední štace (z roku 1924), později obdobným způsobem účinkoval při projekcích filmů Kabinet doktora Caligariho, Faust, Upír Nosferatu a dalších, z čehož se stala malá tradice, jelikož svým klavírním doprovodem podbarvil více festivalových němých projekcí (2006 - Nanuk, člověk primitivní, 2007 - Sůl pro Svanetii, Saba a Chas Puš atd.)...

Radek "Radek99" Cihla

Herecká filmografie

2008 Sestra
1994 Žiletky

Dokumentární

2015 Takovej barevnej vocas letící komety
2012 Rok bez Magora
2005 Na druhé koleji
2002 A.B.C.D.T.O.P.O.L.
2001 Chvála bláznovství (studentský film)
2000 Andělé tě hlídají (TV film)
Praha mizerná (TV seriál)
1998 Bigbít (TV seriál)
1997 Alternativní kultura (TV seriál)
1992 Sbohem a bedna (TV film)
1991 Chmelnice 1991: Psí vojáci na Chmelnici (koncert)
1990 P.V.O.
1989 Koncert pro všechny slušný lidi (koncert)

TV pořady

2002 Ladí neladí (TV pořad)
2001 Na Kloboučku: Psí vojáci (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1996 60 (TV pořad)

Skladatelská filmografie

2008 Sestra
1997 Úsvit (studentský film)
1992 Něco lehčího (TV film)

Dokumentární

2010 Sny o tátovi (TV film)
2005 Na druhé koleji
2001 Chvála bláznovství (studentský film)
1997 Návraty bohyně (TV film)
1994 Mýtická trilogie (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(37)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace